Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Το έθιμο της «Μαλλιαρής» στη Ζάκυνθο

Το βράδυ της τελευταίας ημέρας του Ιουλίου, και ενόψει της Σαρακοστής του Δεκαπενταύγουστου που ξεκινά την επομένη, οι Ζακυνθινοί της πρωτεύουσας του νησιού, «τση Χώρας», συγκεντρώνονται στους παραλιακούς δρόμους που βρίσκονται στις άκρες της πόλης -της Αγίας Τριάδας και του Αγίου- και περιδιαβαίνουν τραγουδώντας και ανταλλάζοντας σκαμπρόζικα αλληλοπειράγματα, περιμένοντας να πάει η ώρα δώδεκα τα μεσάνυχτα.

Με το που αλλάζει η μέρα και μπαίνει η 1η Αυγούστου, τα καμπαναρία που σημαίνουν την έλευση της Σαρακοστής, δίνουν το σύνθημα στους ζακυνθινούς, που βγάζουν τα παπούτσια τους, ανασηκώνουν τα φουστάνια και τα μπατζάκια τους και μπαίνουν στην θάλασσα, στην άκρη εκεί που σκάει το κύμα, «για να πιάσουνε τη μαλλιαρή». Αναζητούν δηλαδή μια πέτρα στην οποία έχουν φυτρώσει φυτά από εκείνα που φύονται κάτω από το θαλασσινό νερό.

Είναι η λεγόμενη «μαλλιαρή» που την ανασύρουν σαν τρόπαιο, την φέρνουν στο σπίτι τους κρατώντας την ψηλά στο χέρι, και την τοποθετούν κάτω από το κρεββάτι. Η «μαλλιαρή», κατά παράδοση αιώνων, φέρνει καλοτυχία για όλη τη χρονιά, και, επιπλέον, διώχνει τα κουνούπια από το σπίτι. Όσο δε περισσότερο μαλλιαρή είναι η πέτρα, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουν οι ανύπαντρες να δούνε τον άντρα που θα παντρεφτούν στον ύπνο τους. Για αυτό δεν ψάχνουν απλώς για μια μαλλιαρή, αλλά …για την πιο μαλλιαρή.
Κανείς όμως δεν ξέρει αν το έθιμο γίνεται περισσότερο για τις μεταφυσικές ιδιότητες της χορταριασμένης πέτρας ή για το διονυσιακό κέφι από την ανταλλαγή λογοπαίγνιων σχετιζόμενων με τη λέξη «μαλλιαρή».

Η γιορτή είναι κάτι μεταξύ ενός μίνι καρναβαλιού, που θυμίζει κάτι από τις Απόκριες που προηγούνται της Μεγάλης Σαρακοστής του Πάσχα και μιας τιμητικής γιορτής για τη θάλασσα, η οποία πάντα και με πολλούς τρόπους ήταν συνδεδεμένη με την Ζάκυνθο.
Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Ζακυνθίων τη βραδιά αυτή διοργανώνει γιορτή με ζωντανή μουσική από μπάντες και χορωδίες, κρασί, παραδοσιακά εδέσματα, βαρκαρόλες και ζακυνθινές καντάδες.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ
Η φωτογραφία είναι από προηγούμενη χρονιά και προέρχεται από το blog : http://oneiromageiremata.blogspot.com/
Πηγή

----------------------------------

Με πανηγυρικό τρόπο γιορτάστηκε και φέτος το παραδοσιακό έθιμο της Μαλλιαρής το βράδυ της 31ης Ιουλίου. Τρεις φιλαρμονικές του νησιού μας, η Φιλαρμονική Ζακυνθίων, η Φιλαρμονική Αρκαδίων και η Φιλαρμονική Λαγανά έδωσαν συναυλία στο πλάτωμα, μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, παίζοντας εναλλάξ μουσικά κομμάτια από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.
Λίγο μετά το τέλος της συναυλίας οι καμπάνες του Αγίου Διονυσίου σήμαναν χαρούμενα μεσάνυχτα, επισημοποιώντας την έναρξη του Δεκαπενταύγουστου και δίνοντας το έναυσμα για το πιάσιμο της μαλλιαρής.

Άγνωστο παραμένει αν κανείς πια ενδιαφέρεται να πιάσει τη μαλλιαρή. Το παραδοσιακό χαρούμενο πνεύμα της ημέρας όμως νομίζω πως εξακολουθεί αυτό το βράδυ να πλανάται στην ατμόσφαιρα.

Σταύρος Αμπελάς

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

«ΞΑΦΝΙΚΗ ΒΡΟΧΗ» ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΒΕΤΤΑ

Η Καλλιόπη Βέττα, γνωστή και αγαπημένη του ζακυνθινού κοινού, μας χάρισε μια μελωδική βραδιά υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας στις 29-7-2011 στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου. Η συναυλία είχε τίτλο «Ξαφνική Βροχή», ο οποίος είναι και ο τίτλος της νέας δισκογραφικής δουλειάς της τραγουδίστριας. Στη συναυλία συμμετείχε και ο συνθέτης Γιάννης Ιωάννου, ο οποίος και υπογράφει μουσικά το νέο δίσκο.

Η Καλλιόπη Βέττα ξεκίνησε τη συναυλία με τραγούδια από το νέο της δίσκο και συνέχισε με κομμάτια για τα οποία είναι γνωστή και καταξιωμένη η ερμηνεία της. Ακούσαμε και τραγουδήσαμε το Άσπρο περιστέρι, Θάλασσα πλατιά, Είσαι ένα περιστέρι, του Μάνου Χατζιδάκι, την Όμορφη Πόλη, Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου, Δρόμοι παλιοί, Ποιος τη ζωή μου κυνηγά, του Μίκη Θεοδωράκη, την Όμορφη και παράξενη πατρίδα, του Δημήτρη Λάγιου, το Μη με ρωτάς του Μάνου Λοΐζου, καθώς και ξένα αγαπημένα τραγούδια, όπως το Canto per me και το La vita e bella.

Επίσης την ορχηστρική σύνθεση του Γιάννη Ιωάννου, με τίτλο Ιανός, και ένα τραγούδι του Αντώνη Κλάδη σε ποίηση Κωστή Παλαμά, αφιερωμένο στο νησί του Σολωμού και του Κάλβου.

Με την ορχήστρα της τραγουδίστριας συνέπραξε και η Μαθητική Χορωδία και Μαντολινάτα Ζακύνθου, υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κλάδη και τη διδασκαλία του Κώστα Μεϊντάνη. Αξίζει τον κόπο να μνημονευθεί η άρτια εκτέλεση της μαντολινάτας και η όμορφη, δροσερή και σωστή φωνητική παρουσία της μαθητικής χορωδίας.

Σταύρος Αμπελάς

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ZANTE JAZZ FESTIVAL 2011

Για ακόμα μια χρονιά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο υπαίθριο Θέατρο της Δερματούσας το Zante Jazz Festibal. Στις τρεις μέρες που διήρκεσε είχαμε τη χαρά να ακούσουμε τα ακόλουθα μουσικά σχήματα.

Petros Klampanis Contextual Septet. Ο Ζακυνθινός κοντραμπασίστας Πέτρος Κλαμπάνης σπούδασε στο τμήμα μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έζησε και σπούδασε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και από το 2008 ζει στη Νέα Υόρκη. Έχει συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς εκπροσώπους της νεοϋρκέζικης τζαζ σκηνής. Το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ είναι ένα ηχητικό πορτραίτο του κοντραμπάσου.

Οι Human Touch, μετά από οκτώ χρόνια ζωής αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρισμένα συγκροτήματα της χώρας μας. Αποτελούνται από τους κορυφαίους μουσικούς, David Lynch, πνευστά, Γιώτης Κιουρτζόγλου, μπάσο, και Σταύρο Λάντσια, πιάνο.

Ο Ζακυνθινός πιανίστας και συνθέτης Διονύσης Μπουκουβάλας παρουσίασε αυτοσχεδιασμούς στο πιάνο απ;o το πρώτο του CD με τίτλο «Αγγλικοί κήποι»

Οι ομάδα κλακετών και μουσικής Tapmotif χόρεψαν κλακέτες. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι πως εντάσσουν τις κλακέτες σε μουσικά σύνολα παίζοντας ρόλο κρουστών οργάνων.

Οι Moussas Farm, το σύνολο του Τηλέμαχου Μούσα, στο οποίο συμμετέχει και ο ζακυνθινός μουσικός Νίκος Γιούσεφ παίζοντας μπάσο και το φημισμένο μουσικό πριόνι του. Οι Moussas Farm χρησιμοποιούν μια μεγάλη ποικιλία από ρυθμικά Πάτερνς και πρωτότυπες μελωδίες με ιδιόφωνα όργανα (μουσικό πριόνι, theremin), εισάγοντας στην τζαζ στοιχεία της σύγχρονης ηλεκτρονικής και ροκ μουσικής με τρόπο αναπάντεχο, άλλοτε λυρικό και άλλοτε ρυθμικό.
Ο Ζακυνθινός πιανίστας Σπύρος Μάνεσης, με σπουδές στο Conservatorium van Amsterdam παρουσίασε διασκευές των συνθέσεων της Λένας Πλάτωνος δένοντας τη μουσική της συνθέτριας με τους ήχους και το ιδίωμα της τζαζ.

Ο σαξοφωνίστας Δήμος Δημητριάδης, δημιουργός και υπεύθυνος του προγράμματος Τζαζ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο παρουσίασε την τελευταία έκδοση του Ionian Jazz Ensemble με τους πιο έμπειρους και προικισμένους φοιτητές του οι οποίοι παίζουν, ενορχηστρώνουν και συνθέτουν.

Το σημαντικό στο φετινό Τζαζ Φέστιβαλ, εκτός του ότι συνέχισε να πραγματοποιείται στο πλαίσιο του νέο ενιαίου καλλικρατικού Δήμου, είναι και το ότι μουσικά πλάτυνε τους ορίζοντές του έξω από τα πολύ στενά όρια της τζαζ, με αναφορές όμως πάντα σε αυτό το είδος μουσικής.

Σταύρος Αμπελάς

Σύντομα στα περίπτερα...

το 2ο τεύχος του περιοδικού μας...

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

«Νέος Τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης και Ελέγχου Κατασκευών»

Σε δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr. βρίσκεται το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Νέος Τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης και Ελέγχου Κατασκευών» του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο νέος τρόπος
έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών αλλάζει το σημερινό
καθεστώς των πολεοδομιών και επιχειρεί να επανακαθορίσει, με σαφήνεια και διαφάνεια, τους όρους με τους οποίους εγκρίνεται, αδειοδοτείται,
εκτελείται και ελέγχεται το οικοδομικό έργο, δηλαδή να επαναπροσδιορίσει τη σχέση Πολιτείας - επαγγελματιών - πολιτών ξεκαθαρίζοντας και θεσμοθετώντας την ευθύνη κάθε εμπλεκόμενου μέρους σε μια κατασκευή ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα διαφθοράς και να
βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη.

Πιο συγκεκριμένα, με το Σχέδιο Νόμου επιδιώκεται:

- ο πλήρης διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και λειτουργίας των αρχών αδειοδότησης -που ονομάζονται πλέον "Υπηρεσίες Δόμησης" (ΥΔΟΜ) των Δήμων - από τις αρχές ελέγχου που είναι οι "Ελεγκτές Δόμησης" που λειτουργούν υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ,

-η διαφάνεια με τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών και μελετών, της δημοσίευσης των αδειών δόμησης και του Ηλεκτρονικού Μητρώου Έργου,

-η απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης της έγκρισης δόμησης από τις Υπηρεσίες Δόμησης και της άδειας δόμησης με ανάληψη της ευθύνης των Μελετητών Μηχανικών,

-η υλοποίηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών υποβολών, αρχείων και μητρώων,

-ο πλήρης έλεγχος της εφαρμογής των αδειών δόμησης κατά τη διάρκεια υλοποίησής τους με τη θεσμοθέτηση του Ελεγκτή Δόμησης, που υπόκειται στη συνταγματικά απαιτούμενη κρατική εποπτεία,

-η θέσπιση γνωμοδοτικών οργάνων για την προστασία και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής.

Το Σχέδιο Νόμου συγκροτείται από τρία κεφάλαια.

Στο Κεφάλαιο Α' ορίζεται η διαδικασία χορήγησης της έγκρισης δόμησης και της έκδοσης της άδειας δόμησης, ο χρόνος ισχύος της και οι διαδικασίες ελέγχου των μελετών από την ΥΔΟΜ και της ορθής εκτέλεσής τους από τους Ελεγκτές Δόμησης.

Στο Κεφάλαιο Β' περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τους Ελεγκτές Δόμησης και την άσκηση του έργου τους καθώς και οι διατάξεις που καθορίζουν την άσκηση του κρατικού ελέγχου και εποπτείας στην άσκηση των καθηκόντων τους από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και
Ενέργειας (ΕΥΕΔΕΝ).

Στο Κεφάλαιο Γ' προβλέπεται η συγκρότηση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και οι διαδικασίες γνωμοδότησης επί των αρχιτεκτονικών μελετών.

Προβλέπεται, επίσης, η συγκρότηση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων για την εξέταση των προσφυγών κατά των πορισμάτων των Ελεγκτών Δόμησης και των πράξεων ή παραλείψεων των ΥΔΟΜ, καθώς και για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των ΣΧΟΠ.

Τέλος, προβλέπεται η συγκρότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος, το οποίο και καταργείται.

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 8 Αυγούστου 2011.

«ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΤΣΑΡΤ ΣΤΟΝ ΜΑΛΛΕΡ»

ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ WIENER SOLISTEN

Μια πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα συναυλία είχαμε τη χαρά να δούμε την πρώτη βραδιά του φετινού, και πάλι πετυχημένου, Ιόνιου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής «Παύλος Καρρέρ», στις 18 Ιουλίου στο Υπαίθριο Θέατρο Δερματούσας. Το πολύ καλό και σημαντικό αυστριακό κουαρτέτο Wiener Solisten παρουσίασε τη συναυλία «Από τον Mozart στον Mahler». Το κουαρτέτο αποτελούν οι βιεννέζοι σολίστες Édua Amarilla Zádory και Verena Stourzh στο βιολί, ο βιολίστας Manuel Hofer, και ο βιολοτσελίστας Jörg Ulrich Krah. Συμμετείχαν επίσης, στο πιάνο, η ελληνίδα Αλεξάνδρα Νομικού και στα κείμενα και την παρουσίαση η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάγδα Μαυρογιάννη.

Στη συναυλία παρουσιάστηκαν το διασημότερο κουαρτέτο του Mozart, το No 19, σε Ντο μείζονα, το επονομαζόμενο και Dissonanzen, έργο που ο συνθέτης αφιέρωσε στον Haydn, το κουαρτέτο εγχόρδων No 2 του Alexander Borodin, το capriccio σε Μι ελάσσονα Op.81 του Felix Medelssohn, το μοναδικό πιάνο κουαρτέτο του Gustav Mahler, καθώς και ρομαντικές μελωδίες του Richard Strauss, ανάμεσά τους το Τραγουδάκι της αγάπης, αλλά και ο ζωηρός Αραβικός χορός, εμπνευσμένος από ένα ταξίδι του από την Ελλάδα στην Αίγυπτο. Η μουσική εναλλασσόταν με κείμενα βασισμένα στη ζωή των μεγάλων αυτών συνθετών.

Η συναυλία εντασσόταν στο πλαίσιο τεσσάρων συναυλιών του συγκροτήματος στην Ελλάδα με τίτλο «Από τη Βιέννη στα Επτάνησα». Οι άλλοι σταθμοί του κουαρτέτου ήταν στα Γρεβενά, στα Ιωάννινα και στην Κέρκυρα.
Η συναυλία στην Κέρκυρα είχε τίτλο «Σίσσυ - Φύλλα ημερολογίου» και δόθηκε στο Αχίλλειο, το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με την Αυστριακή ιστορία, χάρη στην Αυτοκράτειρα Ελισάβετ.

Επρόκειτο για ένα μουσικο-θεατρικό αναλόγιο εμπνευσμένο από τη ζωή της θλιμμένης πριγκίπισσας Σίσσυ και βασισμένο στο έργο «Το βιβλίο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ» του λογοτέχνη, μεγάλου ανανεωτή του ελληνικού θεάτρου, και περιηγητή Κωνσταντίνου Χριστομάνου, ο οποίος υπήρξε και πιστός και αγαπητός φίλος της πριγκίπισσας.

Όλες οι συναυλίες πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Ελλάδα και την ευγενική χορηγία της Cosmote. Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες ήταν ελεύθερη. Στη συναυλία της Ζακύνθου παρέστη και ο Αυστριακός Πρέσβης στην Ελλάδα.

Σταύρος Αμπελάς

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Τέχνη - Γνώση - Μαθητεία


τοπικά ιδ΄
Εργαστήριο Ζακύνθου, 23-26 Ιουνίου 2011

της Χριστίνας Χουλιάρα


“Με ποια έννοια και υπό ποιες προϋποθέσεις η τέχνη συνιστά γνώση;
Τι χαρακτηρίζει την τέχνη ως γνώση, τι διακρίνει τη γνωστική της συμβολή;
Τι είδους γνώση είναι εκείνη που απορρέει από την τέχνη, που συνδέεται με τη συμμετοχή στη δημιουργία της και με την απόλαυση ή «ιδιοποίηση» των προϊόντων της;
Τι μαθαίνει κανείς από την τέχνη ή από ένα έργο τέχνης;
Πώς μαθαίνει κανείς μια τέχνη;
Ποιες μορφές γνώσης και ποιες γνωστικές ικανότητες καλλιεργούνται μέσω της αγωγής στην τέχνη και ποιες απαιτούν όρους μαθητείας;
Πώς συνδέεται η μαθητεία με την άρρητη, τη διαθεσιακή γνώση ή την τεχνογνωσία, τη γνώση του πώς;”
Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απετέλεσαν αντικείμενο δημιουργικού διαλόγου στο εργαστήριο των τοπικών ιδ΄ που αυτή τη χρονιά διοργανώθηκε στη Ζάκυνθο από τις 23-26 Iουνίου  2011 στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ του Δήμου Ζακυνθίων στο Καζίνο και υπό την αιγίδα του Δήμου Ζακυνθίων.  Το θέμα των τοπικών ιδ΄ ήταν Τέχνη – Γνώση – Μαθητεία όπου έγινε ένας διεπιστημονικός και «ανοικτός» διάλογος γύρω από τη σχέση και αλληλεπίδραση της τέχνης, της γνώσης και της μαθητείας. Το κείμενο ιχνηλάτησης των ερωτημάτων που τέθηκαν, η επιλογή και πρόταση κάποιων κειμένων αναφοράς και κυρίως η διατύπωση ενός σύντομου κειμένου θέσεων ή/και ερωτημάτων που απευθύνθηκε στους συνομιλητές του εργαστηρίου των τοπικών ιδ΄ υπογράφεται από τους: Γεράσιμο Κουζέλη καθηγητή Επιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παντελή Μπασάκο καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βασίλη Τσελφέ καθηγητή Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Πανεπιστήμιο Αθηνών και Νικόλα Τσαφταρίδη ΕΕΔΙΠ α΄ βαθμίδας Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Πανεπιστήμιο Αθηνών .
Στο πλαίσιο των συζητήσεων έγινε και η παρουσίαση-κατασκευή μιας κιθάρας από τον Στάθη Τσόλη καθηγητή οργανοποιίας στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, ΤΕΙ Ηπείρου. Το εργαστήριο της κατασκευής άρχισε την Τετάρτη 22 Ιουνίου στις 19.00 στον ίδιο χώρο και συνεχίστηκε την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Ιουνίου οπότε και  ολοκληρώθηκε η κατασκευή της κιθάρας.  Το εργαστήριο ήταν  ανοικτό με ελεύθερη είσοδο.
Eταιρεία Mελέτης των Eπιστημών του Aνθρώπου
H Eταιρεία Mελέτης των Eπιστημών του Aνθρώπου ιδρύθηκε, ως επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία, το 1992. Σήμερα με την E.M.E.A. συνεργάζονται περίπου 200 επιστήμονες στην Eλλάδα και 150 στο εξωτερικό. Ένας από τους κεντρικούς στόχους της Eταιρείας Mελέτης των Eπιστημών του Aνθρώπου είναι η αποκατάσταση διόδων επικοινωνίας τόσο ανάμεσα στους έλληνες επιστήμονες όσο και με τους ξένους συναδέλφους. Oι κύριες δραστηριότητες της E.M.E.A. είναι η διοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων και η έκδοση επιστημονικών βιβλίων. O διάλογος μεταξύ των ελλήνων και ξένων επιστημόνων εκφράζεται μέσω των επιστημονικών εργαστηρίων που διοργανώνονται με τον τίτλο τοπικά. Στο υλικό αυτών των εργαστηρίων στηρίζεται η ομώνυμη περιοδική έκδοση. H E.M.E.A, εκτός των εργαστηρίων των τοπικών, έχει (συν)διοργανώσει τις επιστημονικές ημερίδες: • “Γεωπολιτική και διεθνείς σχέσεις”, Παν/μιο Aθηνών Iούνιος 1996·
• “Oρθολογικότητα στην κοινωνία και στην επιστήμη”, Iνστιτούτο Goethe Oκτώβριος 1996·
• “Eλεύθερος χρόνος και πολιτισμός”, Φιλεκπαιδευτική Eταιρεία Nοέμβριος 1996·
• “Kοινωνία, επιστήμη και πολιτική δημοσιότητα σήμερα”, Iνστιτούτο Goethe Oκτώβριος 1997·
• "Tέχνη, επιστήμη και διδασκαλία”, Iνστιτούτο Goethe Δεκέμβριος 1998·
• “Oι επιστήμες στο κατώφλι μιας νέας χιλιετίας I”, Iνστιτούτο Goethe Iανουάριος 1999·
• “Eπιχείρημα και κρίση”, Παν/μιο Aθηνών Oκτώβριος 1999·
• “Tέχνη στην εκπαίδευση – Eκπαίδευση στην τέχνη, Iνστιτούτο Goethe Δεκέμβριος 2002.
Mε ευθύνη της E.M.E.A. και με χρηματοδότηση από τις Eυρωπαϊκή Ένωση (Task Force “Human Resources, Education, Training and Youth”) έχει διεξαχθεί το διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα “ H Προπαιδευτική στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Σύγκριση των Eυραπαϊκών συστημάτων και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού”, 1994-1995.
H E.M.E.A. έχει επίσης συνδιοργανώσει τα χρηματοδοτούμενα από την Eυρωπαϊκή Ένωση διεθνή προγράμματα “Travel Art – The Athens Conference”, Παν/μιο Aθηνών Φεβρουάριος 1995 και "Light – Image", Πόλη της Aίγινας, 2002-2003.
Τον Αύγουστο 2008 η Ε.Μ.Ε.Α., σε συνεργασία με το Δήμο Κυθήρων διοργάνωσε το πρώτο φεστιβάλ μεσογειακού θεάτρου και μουσικής στο Καψάλι Κυθήρων.
Από τον Δεκέμβριο του 2007 και με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος, η ΕΜΕΑ έχει αναλάβει τη δίγλωσση και σχολιασμένη έκδοση του συνολικού έργου του Αριστοτέλη. Η εργασία αυτή, που θα ολοκληρωθεί σε επτά χρόνια, διευθύνεται από τους Β. Κάλφα και Π. Μπασάκο, συντονίζεται από τον Γ. Κουζέλη, διεξάγεται από 20 περίπου μελετητές και παρακολουθείται από ένα διαρκές (τουλάχιστον) μηνιαίο σεμινάριο και ένα ετήσιο εργαστήριο.
Tα βιβλία της E.M.E.A. κυκλοφορούν από τις εκδόσεις νήσος.
H E.M.E.A. διευθύνεται από τον Γεράσιμο Kουζέλη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Aθηνών.
Τα τοπικά
Tον Iούλιο του 1992 μια ομάδα πανεπιστημιακών, ερευνητών και μελετητών αποφασίσαμε την έκδοση των τοπικών. Kίνητρό μας υπήρξε η ανάγκη και το ενδιαφέρον για ανταλλαγή αλλά και αντιπαράθεση απόψεων, για ανανέωση των θεωρητικών και ερευνητικών μας ερωτημάτων. H έκδοση των τοπικών αποσκοπεί στην εξασφάλιση και θεσμοθέτηση της δυνατότητας συνεργασίας των ελλήνων επιστημόνων με τους ξένους συναδέλφους τους, αλλά και μεταξύ τους.
O σχεδιασμός των τοπικών ως σειράς τόμων αντανακλά τις παραπάνω προσδοκίες. Ενώ είναι μεν θεματικά επικεντρωμένοι στα ζητήματα της γνώσης, αφορούν ένα ολόκληρο φάσμα προσεγγίσεων, από τις εκπαιδευτικές ως τις φιλοσοφικές, με άξονα (σχηματικά) τις κοινωνικές επιστήμες. Ολόκληρη η ύλη κάθε τόμου οργανώνεται γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα. Συγκροτείται δε (α) από πρωτότυπες δημοσιεύσεις Eλλήνων και ξένων καθώς και (β) από επιλεγμένα κείμενα που δεν έχουν δημοσιευθεί στα ελληνικά και θεωρούνται απαραίτητα για την κάλυψη μιας θεματικής ή αναγκαίες αναφορές της αντίστοιχης συζήτησης. Eπιδιώκεται ακόμα (γ) η βιβλιογραφική κάλυψη του θέματος καθώς και η αποτύπωση του σημερινού ευρωπαϊκού επιπέδου της έρευνας στον υπό συζήτηση τομέα. Kάθε θέμα, στο οποίο αφιερώνεται ένας τόμος, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης ενός εργαστηρίου, που οργανώνεται ένα περίπου χρόνο πριν την έκδοση του τόμου. O ιδιαίτερος χαρακτήρας του εργαστηρίου έγκειται στον διεπιστημονικό και «ανοικτό» χαρακτήρα της συζήτησης.
H διαδικασία ξεκινάει με την ανάληψη της πρωτοβουλίας σχεδιασμού μιας συζήτησης και επιμέλειας ενός αφιερώματος από κάποιον ή μια μικρή ομάδα. O σχεδιασμός αυτός συνίσταται στην πρώτη ιχνηλάτηση των ερωτημάτων που τίθενται, στην επιλογή και πρόταση κάποιων κειμένων αναφοράς και κυρίως στη διατύπωση ενός σύντομου κειμένου θέσεων ή/και ερωτημάτων που απευθύνεται στους υπόλοιπους συνομιλητές. Tο τελευταίο αυτό κείμενο αποστέλλεται σ’ όσους ενδιαφέρονται για το θέμα και αποτελεί τη βάση για το αντίστοιχο εργαστήριο, στο οποίο συζητιούνται και αντιπαρατίθενται επεξεργασμένες όψεις του θέματος, βάσει (σύντομων) εισηγήσεων.
Tη μεν ευθύνη της έκδοσης τοπικών έχει σήμερα μια επταμελής γραμματεία (Α. Ιωαννίδης, M. Kονδύλη. Γ. Kουζέλης, Δ. Mακρυνιώτη, Π. Mπασάκος, Π. Πούλος, N. Tσαφταρίδης), ενώ την ευθύνη της σύνταξης έχουν οι εκάστοτε επιμελητές των τόμων και ταυτόχρονα συντονιστές των εργαστηρίων, μέλη μιας πλατειάς επιτροπής συνεργατών, προερχόμενων από διαφορετικά πανεπιστήμια και προγράμματα έρευνας.
Mέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τα εργαστήρια:
• (α) Πειθαρχία και γνώση, Pόδος Nοέμβριος 1992·
• (γ) Aνάγνωση και γραφή στο πανεπιστήμιο, Eρμούπολη Σεπτέμβριος 1993·
• (β) H έννοια της κατασκευής στις επιστήμες του ανθρώπου, Xανιά Aπρίλιος 1994·
• (δ) Παιδική ηλικία, Πάτρα Σεπτέμβριος 1994·
• (ε) H μετάδοση της γνώσης στην αρχαιότητα, Pέθυμνο Nοέμβριος 1994·
• (στ) Γλώσσα και γνώση, Θεσσαλονίκη Nοέμβριος 1995·
• (ζ) Γνώση και Mάθηση, Πάτμος Mάιος 1996·
• (η) Tοπικές πρακτικές και μέλημα αληθείας, Aίγινα Mάιος 1997·
• (θ) H θέση της φύσης στην ελληνική κοινωνία και πολιτική, Aθήνα Σεπτέμβριος 1998·
• (ι) Γνώση χρήσης. H γνώση στις νέες τεχνολογίες, Mεστά Σεπτέμβριος 2002·
• (ια) Φως-Εικόνα-Πραγματικότητα, Αίγινα Μάιος 2003·
• (ιβ) Θεατρικότητα και Θεωρία, Χώρα και Καψάλι Κυθήρων 2007.
• (ιγ) Σύνορα-όρια, Πρέσπες 2009.
Στις εκδόσεις νήσος έχουν κυκλοφορήσει οι τόμοι των εργαστηρίων (α), (β), (γ), (δ), (ε), (ι) και (ια) ενώ ο τόμος των τοπικών ιβ θα κυκλοφορήσει σύντομα.
Τα τοπικά στη Ζάκυνθο
Άξιο αναφοράς είναι ότι αξιόλογοι εκπρόσωποι των τεχνών και των γραμμάτων της Ζακύνθου άφησαν το στίγμα τους στο εργαστήριο αυτό θέτοντας προς συζήτηση σημαντικούς προβληματισμούς τους , όπως ο Τόνης Λυκουρέσης σκηνοθέτης, ο Κώστας Σκορδούλης καθηγητής του ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ, ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης, η Έφη Λάζου θεατρολόγος, η εκπαιδευτικός Χουλιάρα Ξανθή και ο Νικόλας Τσαφταρίδης, μουσικός και μέλος της Ε.Μ.Ε.Α..
Η Ε.Μ.Ε.Α. δώρισε στη Βιβλιοθήκη Ζακύνθου 5 τόμους με τα πρακτικά προηγούμενων εργαστηρίων καθώς και δύο αντίτυπα  του Μισέλ Φουκώ «Η ζωγραφική του Μανέ», εκδόσεις Νήσος.
Χορηγοί της διοργάνωσης αυτής ήταν, εκτός από το Δήμο Ζακύνθου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού Γρώπας και τα Καλλίνικος wines.
Η Ε.Μ.Ε.Α. ευχαριστεί θερμά το Δήμαρχο Ζακύνθου κο Στέλιο Μποζίκη, τον Αντιδήμαρχο κο Άκη Λαδικό, τον πρόεδρο του ΔΣ κο Γιώργο Αρμένη και τους υπαλλήλους του Δήμου Ζακύνθου Μπιζάνη Σωτήρη και Κονίδη Απόστολο για την καθοριστική συμβολή τους στην υλοποίηση του εργαστηρίου και στην επιτυχή έκβασή του.
Επιμέλεια κειμένου: Νικόλας Τσαφταρίδης

Το πρόγραμμα του Θερινού Δημοτικού Κινηματογράφου

RANGO, ΡΑΝΚΟ (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)
ΙΟΥΛΙΟΣ/JULY 14- 21
ΩΡΑ: 21:00
Director: Gore Verbinski
Starring: Johnny Depp, Isla Fisher, Abigail Breslin, Ned Beatty and Timothy Olyphant
Διάρκεια - duration: 107’
Ένας κατοικίδιος μικροσκοπικός χαμαιλέοντας με τεράστια καρδιά χάνεται από τους ιδιοκτήτες του και βρίσκει καταφύγιο σε μια πόλη της ερήμου, στη Σκόνη, με κάπως παλαβιάρηδες κατοίκους. Σε μια επικών διαστάσεων αναζήτηση ταυτότητας κάπου στην Άγρια Δύση το μόνο που θέλει είναι να αφομοιωθεί και για το λόγο αυτό προσποιείται πως είναι ένας ατρόμητος θρύλος, χρίζεται σερίφης της πόλης και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τους ιδιόρρυθμους και αρχικά διόλου φιλικούς κατοίκους.

THE FAST AND FURIOUS 5: FAST FIVE
ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ: ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΡΙΟ
ΙΟΥΛΙΟΣ/JULY 14- 21
ΩΡΑ: 23:00
Director: Justin Lin
Stars: Vin Diesel, Paul Walker and Dwayne Johnson, Jordana Brewster and Ludacris
Διάρκεια - duration: 130’
Οι πρωταγωνιστές βρίσκονται για άλλη μια φορά σε μια τελευταία επικίνδυνη αποστολή πολλών κυβικών και μηδενικών, προκειμένου να αποκτήσουν επιτέλους την ελευθερία τους. Άλλωστε από τότε που ο Μπράιαν και η Μία απελευθέρωσαν τον Ντομ, οι τρεις τους βρίσκονται μόνιμα καθοδόν, διασχίζοντας ξέφρενα τα σύνορα, και προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφύγουν από τις αρχές που τους καταδιώκουν αμείλικτα.

DESPICABLE ME, ΑΠΑΙΣΙΟΤΑΤΟΣ (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)
ΙΟΥΛΙΟΣ/JULY 21-27
ΩΡΑ: 21:00
Directors: Pierre Coffin, Chris Renaud
Stars: Steve Carell, Jason Segel, Russell Brand, Julie Andrews and Will Arnett
Διάρκεια - duration: 95’
Σε μια επαρχιακή γειτονιά, υπάρχει ένα σπίτι με ένα καλά κρυμμένο καταφύγιο θαμμένο από κάτω του, τόπο διαμονής του πανούργου Γκρου και του απερίγραπτα κωμικού στρατού του. Ο Γκρου, που μόνιμα καταστρώνει υποχθόνια πλάνα, έχει αυτήν την περίοδο ένα νέο, μεγαλεπήβολο σχέδιο: να κλέψει το φεγγάρι! Όμως προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά του αναγκάζεται να υιοθετήσει τρία ορφανά κοριτσάκια που του δείχνουν τέτοια αγάπη, με αποτέλεσμα, ακόμα και αυτό το απόρθητο κάστρο κακίας, να κινδυνεύει να πέσει…

THE HANGOVER 2, HANGOVER ΙΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ… ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.
ΙΟΥΛΙΟΣ/JULY 21-27
ΩΡΑ: 23:00
Director: Todd Phillips
Stars: Bradley Cooper, Zach Galifianakis, Ed Helms, Justin Bartha and Mike Tyson
Διάρκεια - duration: 102’
Ο Φιλ , ο Στου, ο Άλαν και ο Νταγκ ταξιδεύουν στην εξωτική Ταϊλάνδη για τον γάμο του Στου. Μετά το πάρτι εργένηδων του Λας Βέγκας, ο Στου έχει αποφασίσει να μην το ρισκάρει και έτσι έχει κανονίσει ένα απλό και ήσυχο γεύμα. Και μπορεί ό,τι έγινε στο Βέγκας να έμεινε στο Βέγκας, αλλά αυτό που θα γίνει στην Μπανγκόγκ ξεπερνά κάθε φαντασία.

KUNG FU PANDA 2 (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)
ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ/ JULY AUGUST 28-3
ΩΡΑ: 21:00
Director: Jennifer Yuh
Stars: Jack Black, Angelina Jolie, Lucy Liu, Gary Oldman and James Hong.
Διάρκεια - duration: 91’
Ο Πο, το φιλήσυχο, στρουμπουλό, γλυκό, αρκετά αδέξιο και σίγουρα πολύ τεμπέλικο Πάντα που από το πουθενά έγινε δεξιοτέχνης στο Κουνγκ Φου κατακτώντας τον τίτλο του Δράκου πολεμιστή επανέρχεται μαζί με τους μοναδικούς Υπέροχους Πέντε για άλλη μια ξεκαρδιστική περιπέτεια με πολλές εντυπωσιακές σκηνές δράσης και μπόλικο χιούμορ, αλλά και συγκίνηση…

PIRATES OF THE CARIBBEAN: ON STRANGER TIDES
ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ: ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΑ ΝΕΡΑ
ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ/ JULY AUGUST 28-3
ΩΡΑ: 23:00
Director: Rob Marshall
Stars: Johnny Depp, Penélope Cruz, Ian McShane, Geoffrey Rush and Kevin McNally.
Διάρκεια - duration: 136’
Ο Τζακ Σπάροου θα ξανασυναντηθεί με μια γυναίκα από το παρελθόν του και δεν είναι σίγουρος αν πρόκειται για την αγαπημένη του ή για μια αδίστακτη γυναίκα που θέλει να τον χρησιμοποιήσει για να βρει το "Συντριβάνι της Νεότητας". Ο Τζακ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια απρόσμενη περιπέτεια στην οποία δεν ξέρει τι πρέπει να φοβάται περισσότερο: Το Μαυρογένη ή τη γυναίκα από το παρελθόν του.

CARS 2 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 2 (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ/ AUGUST 4-10
ΩΡΑ: 21:00
Directors: John Lasseter, Brad Lewis.
Starring: Owen Wilson, Larry the Cable Guy, Eddie Izzard, Emily Mortimer and Michael Caine
Διάρκεια - duration: 112’
Για τις ανάγκες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, αλλά και ένεκα του γεγονότος πως, κατόπιν παρεξήγησης, ο Μπάρμπας καλείται να κινηθεί κατά πολύ έξω από τα νερά του και να αναλάβει έναν νέο, ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο, καθώς Βρετανοί μυστικοί πράκτορες ζητούν την... πολύτιμη συνεργασία του, έχοντας πληροφορηθεί πως ο μοχθηρός Καθηγητής Ζούνταπ, ένας διεθνώς καταζητούμενος έμπορος όπλων, απειλεί την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων, οι δύο φίλοι αναγκάζονται να γυρίσουν τον κόσμο!

LARRY CROWNE, Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΛΑΡΙ ΚΡΑΟΥΝ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ/ AUGUST 4-10
ΩΡΑ: 23:00
Director: Tom Hanks
Stars: Tom Hanks, Julia Roberts, Sarah Mahoney, Roxana Ortega and Randall Park
Διάρκεια - duration: 99’
Όταν ο Λάρι Κράουν απολύεται ανεξήγητα από τη θέση του ως υπάλληλος καταστήματος, συνειδητοποιεί ότι ήρθε η ώρα για κάποια σημαντική αλλαγή στη ζωή του. Πνιγμένος στα χρέη και χωρίς προσανατολισμό, επιστρέφει στα θρανία, πηγαίνοντας ξανά στο πανεπιστήμιο. Εκεί θα κάνει παρέα με μια ομάδα φοιτητών που οδηγούν βέσπες, ενώ θα νιώσει μια ξεχωριστή έλξη για την καθηγήτριά του.

RIO ΡΙΟ (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ/ AUGUST 11-17
ΩΡΑ: 21:00
Directed by: Carlos Saldanha
Starring: Jesse Eisenberg, Anne Hathaway, Jamie Foxx, Leslie Mann and Will i Am.
Διάρκεια - duration: 96'
Η ταινία μας μεταφέρει στη μαγευτική πόλη του Ρίο Ντε Τζανέιρο και στο πλούσιο τροπικό δάσος της Βραζιλίας και έχει ως ήρωα τον Μπλου, έναν παπαγάλο τόσο σπάνιο που πιστεύει ότι είναι ο τελευταίος του είδους του. Όταν όμως ανακαλύπτει ότι υπάρχει κι άλλος σαν κι αυτόν- και μάλιστα θηλυκού γένους- αφήνει το βολικό κλουβί του στη μικρή πόλη της Μινεσότα και πετάει για το Ρίο.

TRANSFORMERS: DARK OF THE MOON, TRANSFORMERS 3
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ/ AUGUST 11-17
ΩΡΑ: 23:00
Director: Michael Bay
Stars: Shia LaBeouf, Rosie Huntington-Whiteley, Tyrese Gibson, John Turturro, Josh Duhamel
Διάρκεια - duration: 157’
Ζώντας πλέον κανονική ζωή, ο Σαμ Γουίτγουίκι έχει πια αποφοιτήσει από το κολέγιο, αλλά δεν μπορεί να βρει δουλειά στην χτυπημένη από την οικονομική κρίση Αμερική. Την ίδια στιγμή ένα προσσεληνωμένο διαστημόπλοιο από τον πλανήτη Σάιμπερτρον, την ερημωμένη πατρίδα των Transformers, που παρέμεινε για χρόνια επτασφράγιστο μυστικό, θα φέρει στο φως ένα μυστικό όπλο και για ακόμη μια φορά αντιμέτωπους Όπτιμους και Ντισέπτικονς στην Γη. Η ανθρωπότητα θα χρειαστεί και πάλι την βοήθεια του Σαμ...

WINNIE THE POOH - O ΓΟΥΙΝΙ ΤΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ/ AUGUST 18-24
ΩΡΑ: 21:00
Directors: Stephen J. Anderson, Don Hall
Stars: Jim Cummings, Craig Ferguson, John Cleese
Διάρκεια - duration: 69’
Η Walt Disney Animation Studios επιστρέφει στο Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων και φέρνει και πάλι στη μεγάλη οθόνη τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών, τον Γουίνι το αρκουδάκι, τον Τίγρη, το Λαγό, το Γουρουνάκι, την Κουκουβάγια, τον Γκαρή το γαϊδαράκο, τον Ρω το καγκουρό μαζί με τη μαμά του την Κάνγκου και φυσικά τον αγαπημένο τους φίλο Κρίστοφερ Ρόμπιν, το πανέξυπνο αγόρι που ζει μαζί τους στο δάσος.

TREE OF LIFE, ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ/ AUGUST 18-24
ΩΡΑ: 22:30
Director: Terrence Malick
Stars: Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastain, Hunter McCracken and Laramie Eppler
Διάρκεια - duration: 138’
Ο Τζακ είναι ένα 11χρονο αγόρι που αντιμετωπίζει τη ζωή με θαυμασμό. Η μητέρα του αντιπροσωπεύει την αγάπη και τη συμπόνια, ενώ ο πατέρας του τον διδάσκει ότι, για να επιβιώσει στον κόσμο, πρέπει να βάζει πάνω απ’ όλα τον εαυτό του. Η εικόνα του Τζακ για τον κόσμο σκοτεινιάζει, όταν βιώνει για πρώτη φορά γύρω του την ασθένεια, τον πόνο και τον θάνατο. Η αναζήτηση της αλήθειας για τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος, θα τον οδηγήσει σε μονοπάτια που ποτέ δεν φανταζόταν.

OPEN SEASON 3, ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ: ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΤΟ ΤΣΙΡΚΟ (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ/ AUGUST 24-31
ΩΡΑ: 21:00
Director: Cody Cameron
Stars: Dana Snyder, Matthew W. Taylor, Kirk Baily, Dana Belben and Cody Cameron.
Διάρκεια - duration: 75’
Ο Boog, ένας αρκούδος που τρελαίνεται για τις σοκολάτες, ανυπομονεί να κάνει ένα ταξίδι αναψυχής, όπως κάθε χρόνο, με την παρέα του. Όμως, όταν ο καλύτερος του φίλος, ο ζωηρός και πολυλογάς Elliot το ελάφι, τον κρεμάει λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, εκείνος, αν και απογοητευμένος, δεν αποθαρρύνεται και αποφασίζει να φύγει μόνος του για το ταξίδι. Στην πορεία θα συναντήσει ένα τσίρκο και τότε αρχίζουν οι περιπέτειες.

X MEN: FIRST CLASS - X-MEN: Η ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΑ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ/ AUGUST 24-31
ΩΡΑ: 22:30
Director: Matthew Vaughn.
Stars: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Bill Milner and Kevin Bacon.
Διάρκεια - duration: 132’
Πριν οι Τσαρλς Ξαβιέ και Έρικ Λενσέρ πάρουν τα ονόματα Professor X και Magneto αντίστοιχα, ήταν δύο νέοι άντρες που ανακάλυπταν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά. Πολύ πριν γίνουν οι μεγαλύτεροι εχθροί, ήταν κολλητοί φίλοι, δούλευαν μαζί - αλλά και με άλλους μεταλλαγμένους - για να σταματήσουν τη μεγαλύτερη απειλή που είχε γνωρίσει ποτέ ο κόσμος. Στην πορεία όμως, δημιουργείται μια ρήξη ανάμεσά τους, που οδηγεί στον αιώνιο πόλεμο.

TANGLED, ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ/ SEPTEMBER 1-7
ΩΡΑ: 20:30
Directors: Nathan Greno, Byron Howard
Stars: Mandy Moore, Zachary Levi, Donna Murphy, Ron Perlman and Richard Kiel.
Διάρκεια - duration: 100’
Ένας καταζητούμενος αλλά και γοητευτικός ληστής, ο Φλιν Ράιντερ, κρύβεται σε ένα μυστηριώδη πύργο και γίνεται όμηρος της Ραπουνζέλ, μιας όμορφης και δυναμικής κοπέλας με 20 μέτρα μαγικά μαλλιά. Η χρυσομαλλούσα δεσμοφύλακας του Φλιν ψάχνει τρόπο να βγει από τον Πύργο που είναι απομονωμένη για χρόνια και κάνει μια συμφωνία με τον όμορφο κλέφτη.

HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS: PART 2 Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΗΡΟΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΜΕΡΟΣ 2Ο
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ/ SEPTEMBER 1-7
ΩΡΑ: 22:30
Director: David Yates
Stars: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes and Michael Gambon.
Διάρκεια - duration: 130’
Η μόνη ελπίδα του Χάρι είναι να βρει τους Πεμπτουσιωτές πριν τους βρει ο Βόλντεμορτ. Όσο αναζητά στοιχεία, ανακαλύπτει μια παλιά και σχεδόν ξεχασμένη ιστορία – τον θρύλο των Κλήρων του Θανάτου, ο οποίος αν αποδειχθεί ότι αληθεύει, μπορεί να χαρίσει στον Βόλντεμορτ την υπέρτατη δύναμη που αναζητά. Άντρας πλέον, ο Χάρι βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην αποστολή για την οποία προετοιμάζεται: την τελική μάχη με τον Βόλντεμορτ.

THOR
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ/ SEPTEMBER 8-15
ΩΡΑ: 20:30
Director: Kenneth Branagh
Stars: Chris Hemsworth, Anthony Hopkins, Natalie Portman, Tom Hiddleston and Clark Gregg.
Διάρκεια - duration: 115’
Από τον πλανήτη Άσγκαρντ ετοιμαστείτε για μια κατακόρυφη βουτιά στον πλανήτη Γη. Ο Θορ εξορίζεται από τον πατέρα του Οντίν στη Γη όπου, χωρίς μνήμη του μεγαλείου του, αναγκάζεται να μάθει να ζει με τους ανθρώπους. Εκεί γνωρίζεται με μια όμορφη επιστήμονα, την οποία και ερωτεύεται παράφορα, ώσπου έρχεται αντιμέτωπος με τους πλέον επικίνδυνους εχθρούς που επιστρατεύουν τις σκοτεινές δυνάμεις του Άσγκαρντ για να κυριαρχήσουν στη Γη-κι όχι μόνο.

HEREAFTER, Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ/ SEPTEMBER 8-15
ΩΡΑ: 22:30
Director: Clint Eastwood
Stars: Matt Damon, Cécile De France, Bryce Dallas Howard, Lisa Griffiths and Jessica Griffiths.
Διάρκεια - duration: 129’
Ένας Αμερικάνος εργάτης , μια Γαλλίδα δημοσιογράφος και ένας Βρετανός μαθητής... Όλοι τους έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το θάνατο. Οι ζωές τους από τη μια στιγμή στην άλλη θα αλλάξουν οριστικά και θα αρχίσουν απεγνωσμένα να ζητούν απαντήσεις. Τρεις παράλληλες ιστορίες που διασταυρώνονται σε μια προσπάθεια αναζήτησης της αλήθειας για τη μετά θάνατον ζωή...

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Κορυφαία κυβερνητική επιλογή η διάλυση των ΔΟΥ σύμφωνα με τους εφοριακούς !

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑ «ΛΕΥΚΗ» ΑΠΕΡΓΙΑ!

ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ!

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΔΟΥ : ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΤΗΛΕΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!

Θεωρούμε υποχρέωση ως συνδικαλιστές της Ανανεωτικής Συνδικαλιστικής ΚΙνησης να απαντήσουμε στο βομβαρδισμό των δημοσιευμάτων, τα οποία παρουσιάζουν – έμμεσα ή άμεσα – ως υπευθύνους για τη διάλυση των ΔΟΥ και την τεράστια υστέρηση των δημοσίων εσόδων τους εφοριακούς υπαλλήλους. Δεν διστάζουν μάλιστα να κάνουν λόγο, για μια ακόμα φορά, για «λευκή» απεργία των εφοριακών, τη στιγμή που οι εφοριακοί υπάλληλοι εργάζονται σε καθημερινή βάση με εξοντωτικούς ρυθμούς (με το άγχος και την πίεση να «σπάζουν στομάχια») και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες! Περιγράφουν μάλιστα την κατάσταση λες και οι εφορίες είναι αυτοδιοικούμενες οντότητες και δεν έχει ο Υπουργός Οικονομικών και ο Πρωθυπουργός της χώρας την πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους τίτλους:

Έθνος: «Κίνημα «δεν εισπράττω» στις εφορίες»

Ελευθεροτυπία: «Δεν εισπράττουν τα έσοδα οι ΔΟΥ»

Ημερησία: "Εφορίες κατ΄όνομα"

Κέρδος: «Σε παραλυσία οι ΔΟΥ της χώρας»

Αφού η ηγεσία της ΠΟΕ-ΔΟΥ -επί της ουσίας- σιγοντάρει με τις πράξεις της αυτό το «κίνημα» συκοφάντησης των συναδέλφων και ταυτόχρονα υπερασπίζεται στα τηλεπαράθυρα την ένοχη για το σημερινό χάλι κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών, θεωρούμε ότι πρέπει να βγούμε εμείς μπροστά και να πούμε μερικές αλήθειες που «καίνε»:

- Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή. Αποτελεί κορυφαία πολιτική επιλογή το να μην πληρώσουν οι φοροφυγάδες και ιδιαίτερα οι μεγαλοφοροφυγάδες, παρά μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Αποδείξεις γι' αυτό αποτελούν η υπολειτουργία του taxis, η έλλειψη προσωπικού στις εφορίες (τη στιγμή που 545 επιτυχόντες του τελευταίου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για το Υπ. Οικονομικών παραμένουν αδιόριστοι) η πρόσφατη περαίωση, η ανυπαρξία «πόθεν έσχες» για αγορά μετοχών και ομολόγων και η επέκτασή της τελευταία στην αγορά ακινήτων μέχρι το τέλος του 2013, ο διορισμός των «ημετέρων» σε διευθυντικές θέσεις και άλλα πολλά.

- Η δραματική υποστελέχωση των ΔΟΥ είναι αποτέλεσμα ενός πολύ συγκεκριμένου σχεδίου διάλυσης των υπηρεσιών ( στο οποίο ενεργό ρόλο διαδραματίζουν κορυφαία στελέχη της ΠΑΣΚΕ εφοριακών) . Ο απώτερος σκοπός βέβαια είναι η εκχώρηση σε ιδιώτες των αντικειμένων των εφοριών. Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία για την εκχώρηση του τακτικού φορολογικού ελέγχου σε ελεγκτικές εταιρείες, μέσω του φορολογικού πιστοποιητικού και ετοιμάζεται η εκχώρηση της είσπραξης των φόρων σε ιδιώτες.

- Η άγρια μνημονιακή φοροεπιδρομή που έχει εξαπολυθεί ενάντια στον ελληνικό λαό δεν έχει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος ή του δημοσίου χρέους αλλά την εξαθλίωση των πολιτών για χάρη των τοκογλύφων και των τραπεζών, εγχώριων και διεθνών.

- Τα περισσότερα ΜΜΕ είναι ευθυγραμμισμένα με το κυβερνητικό σχέδιο διάλυσης των εφοριών και απολύτως «βολεμένα» με το κυβερνητικό «χάϊδεμα» της φοροδιαφυγής.

«ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ» ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΤΑ ΥΠ.ΑΝ. ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΑΤΑ

Το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος δεν έφεραν μόνον νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 700 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα από τα 8,7 δισ. που ήταν, να πέσει στα 8 δισ. ευρώ.
Το «μάρμαρο» φαίνεται, πάντως, πως πληρώνουν οι ΟΤΑ, αφού αν και το «ψαλίδισμα» του ΠΔΕ είναι 9% γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Ανάπτυξης να αποδεχθούν οι δήμαρχοι το κόψιμο κατά... 33% των πόρων τους από τη ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης - στην ουσία είναι το πρόγραμμα επενδύσεων για τους δήμους).

Με αυτό το σχέδιο, από το αρχικό ποσό των 600 εκατ. ευρώ που είχαν ως κονδύλια οι δήμοι της χώρας, με το Μεσοπρόθεσμο, χάνουν περίπου 170 με 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή με λίγα λόγια το 1/3 των κονδυλίων της ΣΑΤΑ.

Η aftodioikisi.gr έχει γίνει ήδη αποδέκτης πολλών «αγανακτισμένων» δημάρχων οι οποίοι σημειώνουν με νόημα «πως 10 εκατ. ευρώ να έκοβαν μόνον από τα περίπου 15 υπουργεία, αμέσως αμέσως θα μαζεύονταν τα χρήματα που περικόπτουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Μάλιστα, όπως λένε, περιμένοντας να ακούσουν κάτι από επίσημα χείλη για τις περικοπές, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους, «εμείς δεχόμαστε να κοπεί η ΣΑΤΑ, αλλά συλλογικά: 9% "ψαλιδίζεται" από το συνολικό ΠΔΕ, ας "ψαλιδιστεί" και σε εμάς η ΣΑΤΑ κατά 9%, δηλ. κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ και όχι 200 εκατ. ευρώ».

Ο Χάρης Καστανίδης

Όπως δήλωσε, χθες, εξάλλου ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης βρίσκεται σε επαφές με το υπουργείο Ανάπτυξης και το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς επιχειρείται τα χρήματα για τα επενδυτικά προγράμματα της Τ.Α., όπως το ΣΑΤΑ και το «ΕΛΛΑΔΑ», να προέλθουν από το ΠΔΕ και όχι από τους ΚΑΠ, που είναι για τη μισθοδοσία των δήμων και τις λειτουργικές τους δαπάνες.

Παύση πληρωμών από ΟΤΑ

Να σημειωθεί, πάντως, πως ήδη οι δήμοι έχουν κηρύξει... παύση πληρωμών, αφού ακόμη δεν έχουν καταβληθεί παρά ελάχιστα κονδύλια από τη ΣΑΤΑ, με αποτέλεσμα οι δήμαρχοι να «κρυβόμαστε από τους προμηθευτές», όπως είχε πει χαρακτηριστικά στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης.

ΚΕΔΚΕ

Υπενθυμίζεται πως η ΚΕΔΚΕ, σε ανακοίνωσή της, πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου είχε επισημάνει τον κίνδυνο να έρθουν κατακόρυφες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη και στους δημοτικούς φόρους που πληρώνουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Προσεχώς στο θερινό κινηματογράφο "Χρήστος Νέγκας"

Η πρώτη ταινία που θα προβληθεί στον ανακαινισμένο θερινό μας κινηματογράφο 14 με 20 Ιουλίου:



Οι προβολές θα ξεκινήσουν κανονικά από την Πέμπτη 14, την Τετάρτη 13 θα έχει πάρτυ, και είμαστε όλοι καλεσμένοι, με μουσικές από τον Άγγελο Πυριόχο, προβολές των τρέιλερς από τις ταινίες που θα δούμε όλο το καλοκαίρι και άλλες εκπλήξεις...

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Η Ζάκυνθος μεταξύ των 191 Δήμων που μπαίνουν στο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας

Στους 191 ανέρχονται οι δήμοι που υπέβαλαν πρόταση υπαγωγής στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση ενέργειας από τους ΟΤΑ» και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση της πρώτης φάσης, όπως ενημερώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Μεταξύ των Δήμων αυτών είναι και η Ζάκυνθος.

Περισσότερα εδώ