Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ανοίγει η αυλαία του δημοτικού κινηματογράφου!

Με 4 ταινίες την εβδομάδα 1- 7 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι προβολές στην ανακαινισμένη αίθουσα του "Φώσκολου"!

Αι Ειδοί του Μαρτίου
Ides of March - "Αι ειδοί του Μαρτίου"

Δραματική 2011, ΗΠΑ, Έγχρωμη, Διάρκεια: 98'
Καθημερινά 22:00 εκτός Δευτέρας


Η ταινία "φωτογραφίζει" τον σύγχρονο κόσμο της πολιτικής και της εξουσίας. Μια έντονη ιστορία sex, φιλοδοξίας, πίστης, προδοσίας και εκδίκησης, όπου ένας νεαρός εκπρόσωπος τύπου πέφτει θύμα του πολιτικού παρασκηνίου, ύπουλων χειρισμών από βετεράνους του επαγγέλματος και αποπλάνησης από μια νεαρή ασκούμενη. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ υποδύεται έναν Κυβερνήτη που έχει θέσει υποψηφιότητα στον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών με το κόμμα των Δημοκρατικών, ενώ ο Ράιαν Γκόσλινγκ τον εκπρόσωπο τύπου του και η Μαρίσα Τομέι την ρεπόρτερ των New York Times.

Διακρίσεις: 3 βραβεία και 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ, 6 βραβεία και άλλες 17 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα

Επεξήγηση τίτλου!

"Αι ειδοί" -σύμφωνα με το ρωμαϊκό ημερολόγιο- αντιστοιχούσαν στην 15η ημέρα του Μαρτίου, του Μαΐου, του Ιουλίου και του Οκτωβρίου και στην 13η ημέρα των υπολοίπων μηνών. Η φράση "Αι ειδοί του Μαρτίου" - Idus Martiae λατινιστί - έγινε γνωστή, γιατί τότε δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας, το 44 π.Χ. Λέγεται ότι ένας μάντης τον είχε προειδοποιήσει να φυλάγεται, καθώς στις είδους του Μαρτίου θα διατρέξει μεγάλο κίνδυνο, εκείνος όμως τον αγνόησε και η συνέχεια ειναι γνωστή...

πηγή

Πώς να Κλέψετε Έναν Ουρανοξύστη (2011)
Tower Heist
Καθημερινά στις 20:00 εκτός Δευτέρας



Από τον μετρ στις κωμωδίες δράσης Μπρετ Ράτνερ (Αλεξίσφαιροι Ντετέκτιβ) έρχεται μια απολαυστική μαύρη κωμωδία αλά Συμμορία των Έντεκα με πρωταγωνιστές τους Μπεν Στίλερ, Μάθιου Μπρόντερικ και Κέισι Άφλεκ που σχεδιάζουν να ληστέψουν τον ένοικο ενός πολυτελή ουρανοξύστη (Άλαν Άλντα), ως αντίποινα καθώς πρόκειται για ένα μεγαλοαπατεώνα που τους "έγδυσε", κλέβοντάς τους τα λεφτά που του είχαν εμπιστευτεί. Έλα όμως που και οι τρεις τους είναι πρωτάρηδες στο "έγκλημα" και πολύ γρήγορα από επίδοξοι θύτες κινδυνεύουν να γίνουν άδοξα θύματα… Πάλι καλά που στο πλευρό τους υπάρχει και ο σεσημασμένα "περπατημένος" Έντι Μέρφι…

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μπρετ Ράτνερ
ΣΕΝΑΡΙΟ:Τεντ Γκρίφιν Τζεφ Νέιθανσον
ΗΘΟΠΟΙΟΙ:Μπεν Στίλερ Έντι Μέρφι Κέισι Άφλεκ Μάθιου Μπρόντερικ

πηγή

 Για τους μικρούς μας φίλους:

ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
SPACE DOGS (GR)

Καθημερινά στις 18:00 εκτός Δευτέρας και Σαββάτου.
Extra προβολές Σάββατο 16:00 Κυριακή 11:00 & 16:00



Η Μπέλκα, ένα εκπαιδευμένο σκυλάκι τσίρκου, και η Στρέλκα, ένα πανέξυπνο αδέσποτο, θα περάσουν από αμέτρητα τεστ και στρατιωτική εκπαίδευση, υπό την καθοδήγηση ενός υπέροχου λυκόσκυλου, του Κάζμπεκ, μέχρι να επιλεγούν τελικά, ανάμεσα από δεκάδες σκυλιά, ως αυτά που θα πάνε στο διάστημα για να φέρουν εις πέρας μια μοναδικής σημασίας αποστολή. Απολαύστε σε 3D την απίστευτη περιπέτεια των πιο διάσημων σκυλο-αστροναυτών και τη δική τους εκδοχή για το πώς έγιναν όλα…

πηγή

 Benda Bilili

Μουσικό Ντοκιμαντέρ | 2010 | Έγχρ. | Διάρκεια: 85'
Γαλλική ταινία
σκηνοθεσία Ρενό Μπαρέ, Φλοράν Ντε Λα Τουλαγιέ

Από την Κινηματογραφική Λέσχη Ζακύνθου,
αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρίες.



<b>Περίληψη </b>

Καθηλωμένοι σε χειροποίητα καροτσάκια εξαιτίας της πολιομυελίτιδας, τέσσερις παραπληγικοί μουσικοί έδιναν για δεκαετίες τη δική τους μάχη επιβίωσης στην Κινσάσα του Κονγκό. Το 2004 δύο Γάλλοι σκηνοθέτες θέλησαν να κάνουν γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο τις ντελικάτες μελωδίες του συγκροτήματος. Μια κατάθεση ψυχής από ανθρώπους που δεν αποδέχονται τη μοίρα τους, αλλά βρίσκουν το δρόμο τους και πραγματώνουν τα σχέδιά τους.Eναρκτήρια ταινία στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στο φεστιβάλ Καννών


Προβολές  <b>ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011      19:30 & 22:00</b>
INFO: <a href="http://www.klz.gr">www.klz.gr</a>


Όλο το πρόγραμμα της Κινηματογραφικής Λέσχης εδώ : http://cineclubzante-adsl.blogspot.com/

Καλή διασκέδαση!

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΖΑΚΥΝΘΟ 2030»



Χώρος Συνάντησης:         Αμφιθέατρο Μουσικού Γυμνασίου Ζακύνθου
Ημερομηνία και ώρα:          Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 6.00 μ.μ
Ο Δήμος Ζακύνθου, στα πλαίσια επεξεργασίας του Επιχειρησιακού του Προγράμματος, προσκαλεί τη νεολαία της Ζακύνθου, να συμμετάσχει ενεργά σε ένα «εργαστήρι κοινωνικού οραματισμού», σκοπός του οποίου είναι η διαμόρφωση του μελλοντικού οράματος για τη Ζάκυνθο του 2030, δηλ. για το πώς η Νεολαία της Ζακύνθου επιθυμεί να δει να διαμορφώνεται η οικονομία και η κοινωνία της Ζακύνθου κατά την επόμενη 20ετία, συμμετέχοντας έτσι ενεργά στη διαμόρφωση και θεμελίωση ενός κοινού οράματος, μιας κοινής στρατηγικής πορείας, βάσει της οποίας θα εξελιχθεί η Οικονομική και Κοινωνική ανάπτυξη της Ζακύνθου.
Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου,
·                     Θα γίνει παρουσίαση των μέχρι τώρα ευρημάτων και της Ανάλυσης SWOT για τους κυριότερους τομείς της Ζακυνθινής Οικονομίας.
·                     Θα προταθεί ένα σχέδιο οράματος για το πώς θα θέλαμε να δούμε να αναπτύσσεται η Ζάκυνθος κατά την επόμενη 20ετία σε όλους τους τομείς
·                     Θα κατατεθούν προτάσεις για την διαμόρφωση και εφαρμογή μιας «Στρατηγικής για τη Ζακυνθινή Νεολαία»
·                     Θα εκφραστούν απόψεις για το πως θα συμμετέχουν ενεργά οι νέοι στην υλοποίηση του οράματος για τη «Ζάκυνθο 2030».

ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΑΣ

Παρακαλείστε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο εργαστήρι κοινωνικού οραματισμού το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 21/11,
 στο τηλ. 26950 51230 (4) ή στέλνοντας email: denia@1393.syzefxis.gov.gr

Σχέδιο Προγράμματος


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ 






«ΖΑΚΥΝΘΟΣ 2030»: Όραμα για την Οικονομία και την Κοινωνία της Ζακύνθου με Ορίζοντα το 2030



18:00 – 19:30
Συνεδρίαση της Ολομέλειας
18:00 – 19:00
 «Προς μία Δυναμική Ζακυνθινή Οικονομία με Ορίζοντα το έτος 2030: Όραμα 20ετίας»
19:00 – 19:30
Ερωτήσεις – απορίες
19:30 – 20:30
Συνεδρίαση σε Ομάδες Εργασίας (ΟΕ)

-           1η ΟΕ «Ανταγωνιστικός Αγροδιατροφικός Τομέας»
-           2η ΟΕ «Σύγχρονος Τουριστικός Προορισμός - ΖΑΚΥΝΘΟΣ»
-           3η ΟΕ «Στρατηγική για τη Νεολαία»
20.30 - 21.30
Συνεδρίαση της Ολομέλειας - Συμπεράσματα

-             Παρουσίαση συμπερασμάτων 1ης ΟΕ
-             Παρουσίαση συμπερασμάτων 2ης ΟΕ
-             Παρουσίαση συμπερασμάτων 3ης ΟΕ
21.30 - 22.30
Τυχόν ατομικές παρατηρήσεις ή τοποθετήσεις





Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Το τέλος ακινήτων της ΔΕΗ και ο ρόλος του Δήμου στην υποστήριξη του δημότη


ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΑΪΚΙΣΜΟ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ !



του Στέλιου Μποζίκη    
Δημάρχου Ζακύνθου



Με πολύ ικανοποίηση πληροφορήθηκα από τα Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, ότι το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δώσει λύση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με το τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, μετά τις έντονες πιέσεις που ασκούνται από πολλούς δημάρχους σε όλη την Ελλάδα και, βεβαίως, από την ίδια την κοινωνία.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του aftodioikisi.gr, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις για τη διεύρυνση των κατηγοριών όλων όσοι απαλλάσσονται από το τέλος αλλά και την αλλαγή της διαδικασίας πληρωμής-επιστροφής.

Δεν γνωρίζω αν το τέλος είναι αντισυνταγματικό ή όχι. Αυτό θα το κρίνουν τα αρμόδια δικαστήρια. Το βέβαιο είναι ότι το τέλος αυτό επιβαρύνει δυσβάσταχτα τους ήδη καταπονημένους από την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας συμπολίτες μας.
Η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στην επιβολή του τέλους, ήρθε μετά από σειρά ενεργειών πολλών δημάρχων, είτε με επιστολές τους περί της «εσφαλμένης και πρόχειρης νομοθέτησης του ειδικού τέλους ακινήτων», με ανακοινώσεις περί της «αδικίας της διακοπής του ρεύματος σε αυτούς που πραγματικά αδυνατούν να το πληρώσουν αλλά και την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου μέτρου», με ψηφίσματα Δημοτικών Συμβουλίων περί καταδίκης του τέλους και συμπαράστασης στους αδύναμους οικονομικά δημότες οι οποίοι αδυνατούν να το πληρώσουν, είτε με την κατάθεση εξωδίκων και υπομνημάτων στον Εισαγγελέα και τη ΔΕΗ, όπως και με αιτήσεις ακυρώσεων του τέλους ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πιστεύω, ότι ο μόνος έντιμος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να διατυπώσει και να απευθύνει πρόταση αλλαγής του νόμου για την επιβολή του τέλους, έτσι που αυτό να αποδεσμεύεται από τη ΔΕΗ και να εισπράττεται από τις ΔΟΥ, με κριτήρια που πρέπει να προβλέπουν την πλήρη απαλλαγή των απόρων και αναξιοπαθούντων, αλλά και την κλιμακωτή επιβολή του στους πολίτες, ανάλογα με το αν αφορά την πρώτη κατοικία τους, την έκταση του ακινήτου, το εισόδημα του υπόχρεου ιδιοκτήτη κ.α. κριτήρια, εύκολα ελέγξιμα και επαληθεύσιμα, που μπορούν να θεσπιστούν, ώστε να γίνει πραγματικότητα η δίκαιη κατανομή των βαρών στους πολίτες για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Βεβαίως, πιστεύω ότι κανένας δήμαρχος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργεί η επιβολή του τέλους στους δημότες του, προτρέποντάς τους να παρανομήσουν μη πληρώνοντας. Πρώτα απ’ όλα γιατί δεν επικροτούμε την παρανομία, σε όποια της μορφή. Εξ άλλου, η μη πληρωμή μπορεί να «οδηγήσει σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από την πλευρά της Πολιτείας (κατάσχεση μετρητών ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων)» και έτσι η προτροπή μας προς τους πολίτες να τους ζημιώσει ανεπανόρθωτα. Και τέλος, γιατί το «δεν πληρώνω» έχει πάντα δύο όψεις : «Δεν πληρώνω γιατί έτσι θέλω» και «Δεν πληρώνω γιατί δεν έχω». Την πρώτη περίπτωση την αντιμετωπίζουμε χρόνια και χρόνια τώρα στη χώρα μας και αποτελεί μία από τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην παρούσα δυσμενή θέση. Αφορά αυτούς που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο, φοροδιαφεύγουν και περνούν καλά εις βάρος των κορόιδων που πληρώνουν και πληρώνουν για όλους.

Την δεύτερη περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίσει το κράτος, με κοινωνική ευαισθησία και διάθεση ελάφρυνσης των βαρών. Εδώ είναι που μπορούν να μπουν κριτήρια απαλλαγής και διαβάθμισης στην επιβολή του τέλους.
Θεωρώ, ακόμα, φαρισαϊσμό –και ποτέ δεν θα το τολμούσα απέναντι στους δημότες– το να ισχυριστεί ένας δήμαρχος ή μία δημοτική αρχή ή το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του, ότι θα στηρίξει νομικά τους δημότες για την απαλλαγή τους από το τέλος ή κατά της ΔΕΗ για να μην κοπεί η ηλεκτροδότησή τους. Κανένας Δήμος και κανένας δήμαρχος δεν μπορεί πρακτικά να κάμει κάτι τέτοιο, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια δαπάνη. Μόνο ηθική μπορεί να είναι η στήριξη του Δήμου προς τους αναξιοπαθούντες δημότες που αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος.

Η όποια παρέμβαση του Δήμου για ελάφρυνση των δημοτών του μπορεί να είναι μόνο, ή στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της δημοτικής κοινωνικής πολιτικής υπέρ των πληττομένων από τα μέτρα, ή προς την Πολιτεία για την αλλαγή του νόμου προς το δικαιότερο. Κάθε άλλη δήλωση περί άλλου είδους υποστήριξης, μόνο μικροπολιτικούς σκοπούς ή εκλογικίστικες τακτικές προσέλκυσης ψήφων απελπισμένων μπορεί να εξυπηρετεί. Εμείς δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε ότι θα παίξουμε με την ανέχεια και τη φτώχια της κοινωνίας, ούτε και με την αδυναμία ανθρώπων που η κρίση και τα μέτρα λιτότητας τους έχουν καταπονήσει και υποβαθμίσει από το επίπεδο ζωής στο οποίο βρίσκονταν ένα χρόνο πριν.

Ο Δήμος μας συμπαρίσταται και θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται εμπράκτως στους συμπολίτες μας που πλήττονται και υποφέρουν από τη βαριά ύφεση στην οποία βρισκόμαστε και για την οποία, οι περισσότεροι δεν ευθύνονται. Συμπαραστεκόμαστε με τη διεύρυνση της κοινωνικής μας πολιτικής, με την διατύπωση αιτήματος αλλαγής του νόμου για το τέλος ακινήτων, όχι όμως και με το δημαγωγικό: «μην πληρώνετε».
Δεν θα εξαπατήσουμε ποτέ τους συνδημότες μας, λέγοντάς τους «φέρτε μας τους λογαριασμούς σας και έχουμε να κάμουμε εμείς» γιατί μόνο στην απόγνωση της κατάσχεσης θα τους οδηγούσαμε με μια τέτοια επιπόλαια ή εγκληματική αποκοτιά.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Η Μαθητική Εστία πέρασε και επίσημα, με την έκδοση σχετικού ΦΕΚ, στο Δήμο μας.

Από το γραφείο του Δημάρχου, λάβαμε σήμερα την παρακάτω ανακοίνωση:


ANAKOIΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Την απόλυτη ικανοποίησή του εκφράζει ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Στέλιος Μποζίκης, για την επιτυχή έκβαση των πολύμηνων προσπαθειών και διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Παιδείας, που είχαν ως αποτέλεσμα την μεταφορά αρμοδιοτήτων, εξοπλισμού, προσωπικού και κτιριακών εγκαταστάσεων της Μαθητικής Εστίας Ζακύνθου από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας στο Δήμο Ζακύνθου.
Η Μαθητική Εστία πέρασε και επίσημα, με την έκδοση σχετικού ΦΕΚ, στο Δήμο μας.

Ο Δήμαρχος δηλώνει ότι οι χώροι και η υποδομή της Μαθητικής Εστίας θα αξιοποιηθούν στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής από το Δήμο.
Στα δωμάτια θα φιλοξενούνται άποροι φοιτητές των ΤΕΙ Ζακύνθου, κατά τους μήνες του σχολικού έτους, ενώ κατά τους θερινούς μήνες και κατά τα διαστήματα των σχολικών διακοπών, ο Δήμος θα μπορεί να φιλοξενεί, ανέξοδα, καλεσμένους του.
Στους χώρους της Μαθητικής Εστίας ο Δήμος θα οργανώσει τη δωρεάν σίτιση ή παροχή τροφίμων σε απόρους, αξιοποιώντας την εθελοντική προσφορά ειδών και εργασίας συμπολιτών μας.
Εδώ, ο Δήμος θα συστήσει νέες, οργανωμένες, κοινωνικές δομές, που στοχεύουν στην ελάφρυνση των αδύνατων οικονομικά δημοτών από τα βάρη της οικονομικής κρίσης. Άμεσα θα ιδρυθούν και θα λειτουργήσουν Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κέντρο δωρεάν Ιατρικών Εξετάσεων, σε συνεργασία με τον Ο.Δ.Α.Ζ. και το Νοσοκομείο Ζακύνθου.
Επίσης, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Μέριμνας της Κοινωφελούς Επιχείρησης θα στεγαστούν στα Γραφεία της Μαθητικής Εστίας.
Ο μεγάλος σε έκταση προαύλιος χώρος θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία γηπέδων αθλοπαιδιών, όπου θα μπορούν δωρεάν να αθλούνται και να περνούν ευχάριστα την ώρα τους οι μαθητές των παρακείμενων σχολικών μονάδων καθώς και οι συνδημότες μας και κυρίως η νεολαία.

Ο Δήμος Ζακύνθου απαντά στην κρίση με επίθεση παροχών και υπηρεσιών, ώστε να διασφαλίσει, στους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας, μια αξιοπρεπή διαβίωση, στις δύσκολες εποχές που όλοι βιώνουμε.

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Η Ελευθεροτυπία για το "δικό μας" Σταύρο Αμπελά και την ποίησή του

Ένα άρθρο του Κωνσταντίνου Μπούρα στη Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας το Σάββατο 12-11-2011


Σταύρος Αμπελάς,
Ποίηση 1993-2007-Επιλογή & Fuga
αυτοέκδοση, Ζάκυνθος


Στη συνοδευτική επιστολή δηλώνει: «Τα ποιητικά φυλλάδιά μου τα κυκλοφορώ εκτός εμπορίου σε φίλους ποιητές. Σας ευχαριστώ πολύ». Εγώ σε ευχαριστώ σεμνέ, χαμηλόφωνε, αυθεντικέ άνθρωπε, γιατί μέσα στην τόση ματαιοδοξία που μας κατακλύζει πανταχόθεν, βρίσκω μια ποιητική νήσο για να πατήσω τα κουρασμένα πόδια μου. «Στη θέση του λεωφορείου»: Στη θέση του λεωφορείου / ένας νεκρός // σηκώνουν τα πράγματά του / τον βοηθούν να κατέβει / στο πιο κοντινό νεκροταφείο. & «Προτεραιότητα»: Οι δρόμοι / γίναν νεκροταφεία. // Στα σταυροδρόμια / έξαλλοι νεκροί / καυγαδίζουν / για την προτεραιότητα / στο θάνατο. *

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=12/11/2011&id=324851
Περισσότερα για τη "Φούγκα" εδώ: http://www.iskiosiskiou.com/2011/11/fuga.html

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Συνεδρίαση Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής και Μικρών Νησιών της Π.Ι.Ν.


Κέρκυρα 10 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ



Τι πρότεινε η Σμαράγδα Σαρδελή για τη βελτίωση παροχής υπηρεσιών υγείας
Και μέσω Τηλεδιασκέψεων οι συνεδριάσεις της Επιτροπής
Τακτικότερες θα είναι στο άμεσο μέλλον οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής και Μικρών Νησιών, αφού, όπως αποφάσισαν τα μέλη της – ομόφωνα – στην πρόσφατη συνεδρίαση, θα γίνονται και συνεδριάσεις μέσω Τηλεδιάσκεψης.
Η απόφαση αυτή ήταν απόρροια του προβληματισμού του συνόλου των μελών της Επιτροπής, σχετικά με την αποδοτικότερη λειτουργία της Επιτροπής, οι αποφάσεις της οποίας είναι άμεσα εκτελεστές.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Μικρών Νησιών και Νησιωτικής πολιτικής, Σμαράγδα Σαρδελή, αποδέχθηκε τον προβληματισμό και πρότεινε τις τηλεδιασκέψεις, για τη διευκόλυνση των μελών της Επιτροπής αλλά και για την εύρυθμη λειτουργίας της.

Ενημέρωση για τα λιμάνια των μικρών νησιών από το Σωτήρη Βλάχο

Το μέλος της Επιτροπής, Περιφερειακός Σύμβουλος, Σωτήρης Βλάχος, ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη για την κατάσταση των λιμανιών των μικρών νησιών της Περιφέρειας. Όπως προέκυψε από την ενημέρωση, χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων τα δύο λιμάνια των Οθωνών, το λιμάνι του Γαίου για να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες, στον Καστό να τοποθετηθεί κρηπίδωμα και μόνιμο αγκυροβόλιο, ενώ στην Ιθάκη υπάρχει ανάγκη για την ολοκλήρωση της μαρίνας στη θέση «Τσιριμπή».
Μετά την ενημέρωση αποφασίστηκε όπως στη συνεδρίαση του Π.Σ για το Τεχνικό Πρόγραμμα, να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση για τα λιμάνια των μικρών νησιών.

Γιώργος Καλούδης: «Η ενότητα της Περιφέρειας καθορίζεται από τη συγκοινωνιακή σύνδεση»
Ο Επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης, Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιώργος Καλούδης, τόνισε ότι το συγκοινωνιακό πρόβλημα θα καθορίσει την ενότητα της Περιφέρειας και ότι στόχος πρέπει να είναι η καθημερινή αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών.

Η παροχή υπηρεσιών Υγείας στα Μικρά Νησιά της Π.Ι.Ν.
Η παροχή υπηρεσιών Υγείας στα Μικρά Νησιά της Π.Ι.Ν. ήταν ένα από τα βασικότερα θέματα που απασχόλησε την Επιτροπή Νησιωτικής Πολιτικής και Μικρών Νησιών, σε πρόσφατη συνεδρίασή της.
Εισηγήτρια του θέματος ήταν η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής, Σμαράγδα Σαρδελή, η οποία τόνισε ιδιαίτερα ότι «η υγεία των κατοίκων της Περιφέρειά μας αποτελεί μείζον θέμα για την Π.Ι.Ν. – μια εξ ολοκλήρου νησιωτική Περιφέρεια. Λόγω της νησιωτικότητας, η Περιφέρειά μας έχει αρκετές ιδιαιτερότητες που την καθιστούν δύσκολα προσβάσιμη και οι κάτοικοί της βιώνουν ένα αβέβαιο μέλλον – ειδικά όσον αφορά στον τομέα της Υγείας».
Ειδική αναφορά έκανε η κ. Σαρδελή στα μικρά νησιά, λέγοντας ότι «στα μικρά μας νησιά, στα οποία υπάρχουν Κέντρα Υγείας (Ιθάκη, Παξοί, Μεγανήσι) και Περιφερειακά Ιατρεία (Διαπόντια Νησιά, Καστός, Κάλαμος), οι κάτοικοι βιώνουν καθημερινά τη στέρηση όσον αφορά το πολυτιμότερο ανθρώπινο αγαθό, την Υγεία.

Τα Περιφερειακά Ιατρεία – ένα για κάθε μικρότερο νησί – έχουν μόνο έναν Αγροτικό Ιατρό ο οποίος πρέπει επί 24ώρου βάσεως να φροντίζει για όλα τα προβλήματα υγείας των κατοίκων κάθε νησιού. Η Πολιτεία δεν έχει δυστυχώς μεριμνήσει για το γεγονός ότι οι γιατροί χρειάζονται κι αυτοί λίγες ώρες ξεκούρασης και έτσι προσπαθούν ανά πάσα ώρα να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους χωρίς να έχουν, πολύ συχνά, τις απαιτούμενες υποδομές και αναλώσιμα».

Κέντρα Υγεία χωρίς γιατρούς
Αναφερόμενη στα Κέντρα Υγείας, που υπάρχουν στα μεγαλύτερα – μικρά νησιά, η Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «υστερούν είτε σε ιατρικό προσωπικό (π.χ. Παιδίατρος σε Παξούς) είτε σε βασικά αναλώσιμα και ιατρικό εξοπλισμό. Οι Αγροτικοί Ιατροί καλύπτουν μεγάλες και απαραίτητες ανάγκες των μικρών νησιών μας.
Η πρόσληψη Αγροτικού Ιατρού διαρκεί 12 μήνες. Οι πρώτοι 3 μήνες είναι διάστημα εκπαίδευσης στο Νοσοκομείο όπου ανήκει το Αγροτικό Ιατρείο και οι υπόλοιποι 9 μήνες διάστημα άσκησης στο Κ.Υ. ή Π.Ι. που θα διοριστεί σύμφωνα με την προκήρυξη που ανακοινώνεται κάθε φορά από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ποια είναι όμως η πρόβλεψη του Υπουργείου όταν τελειώνει η θητεία του Αγροτικού Ιατρού και η θέση μένει ακάλυπτη έως ότου επαναπροκηρυχθεί η θέση;», αναρωτήθηκε η κ. Σαρδελή για να τονίσει, στη συνέχεια: «Για αρκετούς μήνες στα νησιά μας μένουν ακάλυπτες οι θέσεις αυτές και κατά συνέπεια οι νησιώτες μας που μένουν στα νησιά παρόλες τις δυσκολίες είναι ξεκομμένοι από κάθε υπηρεσία υγείας».

Τι πρότεινε η Σμαράγδα Σαρδελή για τη βελτίωση παροχής υπηρεσιών υγείας

• Πλήρη επάνδρωση των μεγάλων νοσοκομείων αλλά και πλήρη και συνεχή κάλυψη των Κ.Υ. και Π.Ι. με πρόβλεψη για τους Αγροτικούς Ιατρούς. (επιπρόσθ. της Υπ. Απόφ. ΦΕΚ Β’ 311/24.02.2011)
• Η θέση να προκηρύσσεται τουλάχιστον 5 μήνες πριν της αποχώρησης του Αγροτικού που λήγει η θητεία του (δεν εφαρμόζεται).
• Οι θέσεις να προβλέπεται να καλύπτονται και από Ιατρούς επί θητεία.
• Να δίνονται ειδικά χρηματικά κίνητρα και κάλυψη στέγης επιπλέον όταν υπηρετούν σε μειονεκτικές νησιωτικές περιοχές.
• Αν υπάρχει δυσκολία ως προς την κάλυψη της θέσης, τουλάχιστον να παρακάμπτεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις το τρίμηνο της εκπαίδευσης σε Νοσοκομείο. Οι Αγροτικοί Ιατροί στα μικρά νησιά να αντικατασταθούν με ιατρούς ειδικότητας με μετατροπή και αναβάθμιση των Π.Ι. σε πολυδύναμα Αγροτικά Ιατρεία.
• Πλήρη εφαρμογή στα μικρά νησιά της τηλεϊατρικής, επικοινωνία τους με μεγάλα νοσοκομεία με βασικά κέντρα αναφοράς τους: το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για τα βόρεια νησιά (Κέρκυρα, Διαπόντια, Παξούς, Καστό, Κάλαμο, Μεγανήσι και Λευκάδα) και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου για τα Νότια (Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη). Πρόβλεψη για πλωτή και εναέρια μεταφορά ασθενών με κατάλληλα εξοπλισμένα ταχύπλοα σκάφη και αεροσκάφη αντιστοίχως.
Εμείς οι κάτοικοι των νησιών της Π.Ι.Ν. και ειδικά των Μικρών Νησιών διεκδικούμε καλύτερες υπηρεσίες όσον αφορά την Υγεία στα νησιά μας –πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε αυτά, κατέληξε η Αντιπεριφερειάρχης.

Η Επιτροπή, μετά από διαλογική συζήτηση, κατέληξε:

Να σταλεί η εισήγηση της Προέδρου στον αρμόδιο Υπουργό, με τις κάτωθι τροποποιήσεις:

1. Στα Μικρά Νησιά πάνω των 100 κατοίκων να αναβαθμιστούν τα Περιφερειακά Ιατρεία σε Πολυδύναμα.
2. Να υπάρχουν 2 Ιατροί Αγροτικοί σε κάθε μικρό νησί.
3. Να υπάρχει εκπαίδευση για Τηλεϊατρική.
4. Αύξηση θέσεων Αγροτικών Ιατρών στα νησιά.

Φώτο: Από αριστερά: Ο Δημήτρης Καρύδης, Περιφερειακός Σύμβουλος, ο Σωτήρης Βλάχος, επικεφαλής της «Αριστερής Κίνησης Ιονίου», ο Γιώργος Καλούδης, επικεφαλής της «Επτανησιακής Αναγέννησης», η Σμαράγδα Σαρδελή, Αντιπεριφερειάρχης Νησιωτικής Πολιτικής και οι Δημήτρης Κλουδάς, Κώστας Τσιριγώτης και Διονύσης Γεωργάτος, περιφερειακοί σύμβουλοι, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Κίνημα "δεν πληρώνω τη ΔΕΗ" απο δημάρχους



Κάθε μέρα κι ένας ακόμη δήμος προστίθεται στον κατάλογο εκείνων που προτρέπουν ή βοηθούν τους πολίτες να μην πληρώσουν το έκτακτο τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ.

Μετά τη Νέα Ιωνία, τον Δήμο Σαρωνικού, το Ψυχικό και την Φιλοθέη και ο Δήμος Ιλίου, με ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου καλεί τους «πολίτες που επιλέγουν, με δική τους ευθύνη παρά τον Ν. 4021/11, να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και όσοι δε δύνανται για αποδεδειγμένα αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίας να καταβάλλουν το σχετικό τέλος» να προσκομίσουν στη νομική υπηρεσία του δήμου:

α) φωτοτυπία του λογαριασμού και

β) το σχετικό αποδεικτικό πληρωμής των λοιπών ποσών πλην του ειδικού τέλους, προκειμένου να το γνωστοποιήσουμε με ομαδικό εξώδικο στη ΔΕΗ, παρέχοντας ταυτοχρόνως οποιαδήποτε νομική συνδρομή.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, «ο δήμος θα καταβάλει κάθε προσπάθεια στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προκειμένου κανένα σπίτι μη μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα». (protothema.gr)
Ο Δήμος Κορυδαλλού σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά για το Τέλος Ακινήτων μέσω της ΔΕΗ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο Δήμος Κορυδαλλού

" Οι δημότες του Κορυδαλλού, όπως και το σύνολο των ελλήνων πολιτών βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή συρρίκνωση του εισοδήματος τους. Νέοι, συνταξιούχοι, υπάλληλοι, εργαζόμενοι, οι πιο ευπαθείς κοινωνικά ομάδες υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η φοροδιαφυγή και οι ελαφρύνσεις σε όσους έχουν. Ήδη οι έλληνες πολίτες έχουν κληθεί να καταβάλλουν μια σειρά από εισφορές και τέλη (ΕΚΑΣ, έκτακτη εισφορά εισοδήματος κτλ.), αλλά και να υποστούν τις συνέπειες των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου ορίου, νέο μισθολόγιο, αύξηση του ΦΠΑ και άλλα επώδυνα μέτρα.
Ως δημοτική αρχή γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες της δεινής οικονομικής κατάστασης την οποία βιώνουν οι συμπολίτες μας, με την ανεργία να καλπάζει και το φαινόμενο της φτώχιας να χτυπά την πόρτα ολοένα και περισσότερων δημοτών. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και το Τέλος Ακινήτων μέσω της ΔΕΗ για να δώσει τη χαριστική βολή στις οικογένειες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, το αδιέξοδο και την κοινωνική αδικία για εκατοντάδες οικογένειες επιλέγουμε να σταθούμε αρωγοί σε όσους συμπολίτες μας αδυνατούν να προχωρήσουν στην πληρωμή του ειδικού τέλους και για αντικειμενικούς λόγους επιλέγουν με δική τους ευθύνη να μην το πληρώσουν.
Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σταύρου Κασιμάτη σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιου Μανουσάκη αποφασίστηκε η νομική υποστήριξη".
πηγή

TA ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ !‏

Η πολιτική οικονομία στην πράξη.(Ή πώς να κατανοήσετε την κρίση, με απλά λόγια -ανωνύμου)

Μια μέρα εμφανίστηκε σε ένα χωριό ένας άνδρας με γραβάτα. Ανέβηκε σε ένα παγκάκι και φώναξε σε όλο τον τοπικό πληθυσμό ότι θα αγόραζε όλα τα γαϊδούρια που θα του πήγαιναν, έναντι 100 ευρώ και μάλιστα μετρητά.
Οι ντόπιοι το βρήκαν λίγο περίεργο, αλλά η τιμή ήταν πολύ καλή και όσοι προχώρησαν στην πώληση γύρισαν σπίτι με το τσαντάκι γεμάτο και το χαμόγελο στα χείλη.

Ο άνδρας με τη γραβάτα επέστρεψε την επόμενη μέρα και πρόσφερε 150 ευρώ για κάθε απούλητο γάιδαρο, κι έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι πούλησαν τα ζώα τους. Τις επόμενες ημέρες προσέφερε 300 ευρώ για όσα ελάχιστα ζώα ήταν ακόμα απούλητα με αποτέλεσμα και οι τελευταίοι αμετανόητοι να πουλήσουν τα γαϊδούρια τους.
Μετά συνειδητοποίησε ότι στο χωριό δεν έμεινε πια ούτε ένας γάιδαρος και ανακοίνωσε σε όλους ότι θα επέστρεφε μετά από μια εβδομάδα για να αγοράσει
οποιοδήποτε γάιδαρο έβρισκε έναντι 500 ευρώ! Και αποχώρησε.
Την επόμενη μέρα ανέθεσε στον συνέταιρό του το κοπάδι των γαϊδάρων που είχε αγοράσει και τον έστειλε στο ίδιο χωριό με εντολή να τα πουλήσει όλα στην τιμή των 400 ευρώ το ένα. Οι κάτοικοι βλέποντας την δυνατότητα να κερδίσουν 100 ευρώ την επόμενη εβδομάδα, αγόρασαν ξανά τα ζώα τους 4 φορές πιο ακριβά από ότι τα είχανε πουλήσει, και για να το κάνουν αυτό, αναγκάστηκαν να ζητήσουν δάνειο από την τοπική τράπεζα.

Όπως φαντάζεστε, μετά την συναλλαγή οι δύο επιχειρηματίες έφυγαν διακοπές σε έναν φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, ενώ οι κάτοικοι του χωριού βρέθηκαν υπερχρεωμένοι, απογοητευμένοι, και με τα γαϊδούρια στην κατοχή τους που δεν άξιζαν πλέον τίποτα.
Φυσικά οι αγρότες προσπάθησαν να πουλήσουν τα ζώα για να καλύψουν τα χρέη. Μάταια. Η αξία τους είχε πατώσει. Η τράπεζα λοιπόν κατάσχεσε τα γαϊδούρια και εν συνεχεία τα νοίκιασε στους πρώην ιδιοκτήτες τους.
Ο τραπεζίτης όμως πήγε στον δήμαρχο του χωριού και του εξήγησε ότι εάν δεν ανακτούσε τα κεφάλαια που είχε δανείσει θα κατέρρεε και αυτός, και κατά συνέπεια θα ζητούσε αμέσως το κλείσιμο της ανοικτής πίστωσης που είχε με τον δήμο. Πανικόβλητος ο δήμαρχος και για να αποφύγει την καταστροφή, αντί να δώσει λεφτά στους κατοίκους του χωριού για να καλύψουν τα χρέη τους, έδωσε λεφτά στον τραπεζίτη, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν κουμπάρος του δημοτικού συμβούλου.

Δυστυχώς όμως ο τραπεζίτης αφού ανέκτησε το κεφάλαιό του, δεν έσβησε το χρέος των κατοίκων, και ούτε το χρέος του δήμου, ο οποίος φυσικά βρέθηκε ένα βήμα πριν την πτώχευση. Βλέποντας τα χρέη να πολλαπλασιάζονται και στριμωγμένος από τα επιτόκια, ο δήμαρχος ζήτησε βοήθεια από τους γειτονικούς δήμους. Αυτοί όμως του έδωσαν αρνητική απάντηση, γιατί όπως του είπαν είχαν υποστεί την ίδια ζημιά με τους δικούς τους γαιδάρους!!...
Ο τραπεζίτης τότε έδωσε στον δήμαρχο την «ανιδιοτελή» συμβουλή / οδηγία να μειώσει τα έξοδα του δήμου: λιγότερα λεφτά για τα σχολεία, για το νοσοκομείο του χωριού, για την δημοτική αστυνομία, κατάργηση των κοινωνικών προγραμμάτων, της έρευνας, μείωση της χρηματοδότησης για καινούρια έργα υποδομών. Αυξήθηκε η ηλικία συνταξιοδότησης, απολύθηκαν οι περισσότεροι υπάλληλοι του δημαρχείου, έπεσαν οι μισθοί και αυξήθηκαν οι φόροι.

Ήταν έλεγε αναπόφευκτο, αλλά υποσχόταν με αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές «να βάλει τάξη στη λειτουργία του δημοσίου, να βάλει τέλος στις σπατάλες» και να ηθικοποιήσει το εμπόριο των γαϊδάρων.
Η ιστορία άρχισε να γίνεται ενδιαφέρουσα όταν μαθεύτηκε πως οι δυο επιχειρηματίες και ο τραπεζίτης είναι ξαδέρφια και μένουν μαζί σε ένα νησί κοντά στις Μπαχάμες, το οποίο και αγόρασαν με τον ιδρώτα τους. Ονομάζονται οικογένεια Χρηματοπιστωτικών Αγορών, και με μεγάλη γενναιότητα προσφέρθηκαν να χρηματοδοτήσουν την εκλογική εκστρατεία των δημάρχων των χωριών της περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση η ιστορία δεν έχει τελειώσει γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι έκαναν μετά οι αγρότες. Εσύ τι θα έκανες στην θέση τους? Τι θα κάνεις εσύ?