Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτοχρονιά με τους Τραγουδιστάδες στην ΕΤ1

Πρωτοχρονιάτικο ποδαρικό στα σπίτια εκατομμυρίων Ελλήνων στη χώρα μας και στο εξωτερικό θα κάνουν οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος, μέσα από την εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης "Το αλάτι της γης", του Λάμπρου Λιάβα


Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ευχές από το Δήμαρχο


ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 


 

 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ 
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ !


Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Κινητοποιήσεις ΤΕΕ με καταλήψεις- Κλείνει το σύστημα των αυθαιρέτων και των αμοιβών

Δελτίο τύπου του ΤΕΕ που λάβαμε από το Σύλλογο Μηχανικών Ζακύνθου:

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας
ενάντια στις ανάλγητες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών
ενάντια στη ληστεία των αποθεματικών μας
ενάντια στην ισοπέδωση των μηχανικών και των επιστημόνων
Παρά τις μαζικές κινητοποιήσεις μας, την Τετάρτη σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εμμένει σε μια πολιτική ανάλγητη, αναιτιολόγητη και ισοπεδωτική.
Κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μας, την πιο μαζική τις τελευταίες δεκαετίες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ και εκπροσώπων των συνδικαλιστικών και επαγγελματικών Φορέων των Μηχανικών με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Κουτρουμάνη. Αναπτύξαμε τα προβλήματα του κλάδου, ζητήσαμε την ακύρωση των αυξήσεων των Διπλωματούχων Μηχανικών και τη διασφάλιση των αποθεματικών μας.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση διά του κ. Κουτρουμάνη δήλωσε ότι οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή η υποχρεωτική κατάταξη ανά τριετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, γίνεται «για το καλό μας», επειδή με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται μεγαλύτερη σύνταξη και αποδοχές στους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993, και μάλιστα ότι οι αυξήσεις αυτές θα χρεωθούν αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011.
Δεν υπήρξε η παραμικρή απάντηση στα επιχειρήματά μας τόσο για τη δυσμενή συγκυρία που διανύουμε όσο και για τις αναλογιστικές μελέτες που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα του Ταμείου μας για τα επόμενα 25 χρόνια τουλάχιστον.
Δήλωσε, επίσης, ο κ. Κουτρουμάνης την πολιτική διάθεση της κυβέρνησης να καλυφθούν οι απώλειες από το κούρεμα, σε βάθος 15ετίας, χωρίς ωστόσο να μας πει τον τρόπο. Στο αίτημά μας να εξαιρεθούν τα ομόλογα των Ταμείων από το κούρεμα απάντησε αρνητικά, ενώ δεν αναφέρθηκε ούτε μια στιγμή ούτε στην ανεξέλεγκτη διαχείριση της Τράπεζα της Ελλάδος και τη μετατροπή των αποθεματικών σε ομόλογα με δική της απόφαση και ευθύνη ούτε στην πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου για την ανυπαρξία εγγύησης των συντάξεων του ΕΤΑΑ από το 2015 και μετά.
Δεν έγινε ούτε μία αναφορά στην αλγεινή κατάσταση των Μηχανικών και στα προτεινόμενα μέτρα για την ανακούφισή μας.
Στο αίτημά μας για την ίδρυση Ταμείου Πρόνοιας Μηχανικών και για τα 10 €/ μήνα εισφορά μας υπέρ ΟΑΕΔ, που δεν μετέχουν οι Μηχανικοί, επίσης δεν δεσμεύτηκε.
Δηλώσαμε στον κ. Κουτρουμάνη την αντίθεσή μας και την κλιμάκωση του Αγώνα μας με στόχους τη μη αύξηση των εισφορών και τη διασφάλιση των αποθεματικών μας.
Η στοχοποίηση των Διπλωματούχων Μηχανικών, και γενικότερα των επιστημόνων, τις τελευταίες δεκαετίες σήμερα παίρνει χαρακτηριστικά αναμέτρησης για την επιβίωση μας και την αξιοπρέπειά μας.
Για μια ακόμη φορά τονίζουμε ότι σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να συμμετέχουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.
>      Πρέπει να αγωνιστούμε, για να αποτρέψουμε τις αδικαιολόγητες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, σε μια εποχή ανεργίας, απολύσεων και ύφεσης.
>      Πρέπει να αγωνιστούμε για την αβεβαιότητα της τύχης των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ και του ΕΤΑΑ.
>      Πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια τις αδικαιολόγητες αλλαγές στον Νόμο 3919/2011, στην επιχειρούμενη κατάργηση των νόμιμων αμοιβών, στην εργασιακή ζούγκλα με την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και στη μεθοδευμένη κατάργηση των επιστημονικών Φορέων των Ταμείων μας.
>      Πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στην επιχειρούμενη ισοπέδωση των Διπλωματούχων Μηχανικών και των επιστημόνων, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των πανεπιστημίων και των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας αλλά και την εικονική ισοτίμηση ΑΕΙ - ΤΕΙ.
>      Πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στην ισοπέδωση των Διπλωματούχων Μηχανικών με το βαθμολόγιο, το οποίο δεν αναγνωρίζει καν τα πέντε χρόνια σπουδών και το μισθολόγιο πείνας.
>      Πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στα οριζόντια νομοθετήματα διάλυσης της δημόσιας διοίκησης, την εργασιακή εφεδρεία, την υποστελέχωση, την ανυπαρξία αναπτυξιακού σχεδίου και την προχειρότητα νομοθετημάτων.
>      Πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στη διαχειριστική ανικανότητα και τη σκοπιμότητα υλοποίησης του ΕΣΠΑ, στο μηδενισμό του Τεχνικού Αντικειμένου, στην έλλειψη προγραμματισμού νέων δημόσιων έργων, στην έλλειψη κινήτρων για την αναθέρμανση των ιδιωτικών έργων και στη συνεχή μείωση του ΠΔΕ.
>      Πρέπει να αγωνιστούμε, για να σταματήσει η συνεχιζόμενη χρόνια καθυστέρηση πληρωμών μελετητών και εργοληπτών.
Στον αγώνα μας, τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν για τη διεκδίκηση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας και υποχρεώσεων της Πολιτείας απέναντι στο επιστημονικό δυναμικό της, όλοι μας θα βρεθούμε μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες:
Είναι βέβαιο ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δυσκολευτούν για τη σχεδόν μηδενισμένη δραστηριότητα τους, την εποχή που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απίστευτες υποχρεώσεις και ανάγκες τους, ακόμη και για τα 100€ και 200€.
Είναι βέβαιο ότι οι εργολήπτες και οι μελετητές θα υποστούν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων τους και των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από αυτά.
Είναι βέβαιο ότι οι δημόσιοι Υπάλληλοι θα υποστούν και άλλη μείωση του μισθού πείνας από τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.
Είναι, όμως, βέβαιο ότι,
      αν δεν συμμετέχουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ σε αυτόν τον αγώνα,
      αν δεν κινητοποιηθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτών των άδικων μέτρων,
      αν δεν καταλάβουμε ο καθένας το πρόβλημα του άλλου,
Σε αυτό το πλαίσιο, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ σε έκτακτη συνεδρίαση της, με τη συμμετοχή όλων των Φορέων, αποφάσισε τη συνέχιση των πρωτοβουλιών ως ακολούθως:
1.   Κατάληψη διαρκείας Τμημάτων του ΤΣΜΕΔΕ από τη Δευτέρα 19/12/2011 στις 11:00, για την αποτροπή αποστολής των ειδοποιητηρίων εισφορών
2.   Αποχή των εκπροσώπων μας από επιτροπές διαγωνισμών και Συμβούλια, σε συνεννόηση με τους επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς Φορείς των Μηχανικών
3.   Τον συντονισμό, για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, μαζί με την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, τους Συλλόγους των Μηχανικών, τους Συλλόγων Εργοληπτών και Μελετητών και τους εργασιακούς Συλλόγους των Μηχανικών
4.   «Διακοπή της λειτουργίας», την Πέμπτη 22/12/2011, του ηλεκτρονικού συστήματος αμοιβών του ΤΕΕ, μέχρι τη δέσμευση της κυβέρνησης για απόσυρση των αλλαγών του Νόμου 3919/2011
5.   «Διακοπή της λειτουργίας», την Πέμπτη 22/12/2011, του ηλεκτρονικού συστήματος αυθαιρέτων, μέχρι την κατάθεση τροποποιήσεων των ισοπεδωτικών διατάξεων του Νόμου 4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις»
6.   Ελέγχους πολεοδομικών παραβάσεων σε δημόσια κτήρια και κτήρια κλειστών αγορών (supermarket, τράπεζες κλπ)
7.   Επισκέψεις σε επαγγελματικούς χώρους Μηχανικών και ενημέρωση των Συναδέλφων
8.   Διοργάνωση ανοιχτών «Αντιπροσωπειών» στα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ, με παρουσία Μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ
9.   Ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών Αρχηγών
10. Ενημέρωση του Πρωθυπουργού
11. Πανελλαδική Παντεχνική Συγκέντρωση την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
Άνεργοι και Εργαζόμενοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες Ιδιωτικοί και Δημόσιοι Υπάλληλοι Νέοι, Παλιοί και Συνταξιούχοι
Ενάντια
στην ισοπέδωση, στη βαρβαρότητα και στην κοινωνική αναλγησία

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Κάλεσμα αλληλεγγύης!


ANAKOIΝΩΣΗ


          Ο Δήμαρχος Ζακύνθου καλεί όλους, όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχουν την ανάγκη βοήθειας σε είδη Πρώτης Ανάγκης και Φάρμακα, να απευθύνονται στον Αντιδήμαρχο κο Άκη Λαδικό, στα Γραφεία του Δήμου στην πλάζ του ΕΟΤ.
          Εκεί, οι πολίτες θα δηλώνουν την ανάγκη τους για ενίσχυση και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου θα κάνουν την τελική επιλογή των δικαιούχων με αυστηρά οικονομο-κοινωνικά κριτήρια.

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2695041181 


         Παράλληλα ο Δήμαρχος Ζακύνθου καλεί όλους τους πολίτες του νησιού μας, όσοι έχουν τη δυνατότητα, αλλά και όσοι από το υστέρημά τους επιθυμούν να δηλώσουν παρόντες στο κάλεσμα για κοινωνική αλληλεγγύη προς τους αδύναμους και πληττόμενους της κοινωνίας μας, να συνεισφέρουν με είδη Πρώτης Ανάγκης, Τρόφιμα, Ρούχα και Φάρμακα στη δημιουργία και λειτουργία των Κοινωνικών, Παντοπωλείου και Φαρμακείου. 

          Τα είδη θα συλλέγονται στο κτίριο της Μαθητικής Εστίας, όλες τις εργάσιμες ημέρες, από τις 8 π.μ. έως τις 14 μ.μ., αρχίζοντας από τη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου.  

          Υπεύθυνος είναι ο αντιδήμαρχος κος Σπύρος Βούτος.
          Τα Κοινωνικά Παντοπωλείο και Φαρμακείο θα παρέχουν τα είδη τους δωρεάν σε άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με αυστηρά οικονομο-κοινωνικά κριτήρια από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

UNFOLLOW Το νέο ανεξάρτητο πολιτικό περιοδικό


Το τεύχος #1 κυκλοφορεί την Τετάρτη, στις 14 Δεκεμβρίου 2011
Ζητήστε το στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα!
Οι Ζακυνθινοί έχουμε ένα λόγο παραπάνω μια και στην συντακτική ομάδα συμμετέχει και ο "δικός μας" Πιτσιρίκος

Το UNFOLLOW είναι μηνιαίο, έντυπο, ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Γεννιέται από το περιβάλλον της κρίσης και προσπαθεί να αντιτάξει στην Κατάσταση Εξαίρεσης, που κυριαρχεί τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή πολιτική, την ανάγκη για παρατήρηση, καταγραφή, ανάλυση και καλύτερη περιγραφή του κοινωνικού πεδίου.

Το UNFOLLOW είναι περιοδικό με πολιτική δημοσιογραφία και ρεπορτάζ, σχολιασμό και ανάλυση, λογοτεχνία και πολιτιστική κριτική. Φτιάχνουμε ένα περιοδικό για αναγνώστες με πολιτική συνείδηση. Και δεν δεχόμαστε αυτό που διατείνονται τα υπάρχοντα ΜΜΕ, ότι «ο κόσμος δεν διαβάζει». Εμείς πιστεύουμε ότι διαβάζει και θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε κάτι που αξίζει να διαβαστεί.

Αποφασίσαμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα τέτοιο περιοδικό πρωτίστως για πολιτικούς λόγους. Ωστόσο, επιθυμούμε να σταθεί στο «κέντρο» της ενημέρωσης και όχι στο περιθώριο – δεν φτιάχνουμε, δηλαδή, ένα «εναλλακτικό» έντυπο αλλά ένα επαγγελματικό, δημοσιογραφικό περιοδικό, με ευρεία απεύθυνση, ωστόσο με άλλο ήθος και άλλη αντίληψη από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Απεχθανόμαστε την εντυπωσιοθηρία. Δεν δημιουργούμε θέμα εκεί όπου δεν υπάρχει. Πιστεύουμε ότι αρκούν όσα υπάρχουν και δεν αναδεικνύονται επειδή απειλούν. Αν έχουμε μία αρχή, πάνω από όλα, είναι η εξής: καταγράφουμε ό,τι χρειάζεται να καταγραφεί, αποκαλύπτουμε ό,τι χρειάζεται να αποκαλυφθεί, αναλύουμε ό,τι χρειάζεται να αναλυθεί, και δεν ταυτιζόμαστε εκ προοιμίου με καμία παράταξη, καμία οπτική και καμία θέση. Το ότι ασκούμε κριτική σε ένα φαινόμενο ή σε μία κίνηση δεν μας τοποθετεί αυτομάτως στο πλευρό των όποιων αντιπάλων τους. Και μολονότι είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της χειραφέτησης όλων, κυρίως μέσω της σκέψης, της γνώσης, της αμφισβήτησης και της πολιτικής συμμετοχής, δεν αποδεχόμαστε ότι έχουμε «φυσικούς» ή αυτονόητους συμμάχους. Σύμμαχός μας είναι η αλήθεια και όποιος συντάσσεται μαζί της.

Το πιο κρίσιμο για την ανεξαρτησία κάθε ΜΜΕ και πολύ περισσότερο ενός περιοδικού σαν το UNFOLLOW, που θέλει να αποφασίζουν γι’ αυτό μόνο οι δημοσιογράφοι, οι συνεργάτες του, και το αναγνωστικό κοινό που το εμπιστεύεται, είναι η χρηματοδότησή του. Ως εκ τούτου, επιλέγουμε να μην έχουμε «εξωτερικό» χρηματοδότη ή επενδυτή – είτε φανερό είτε σκιώδη. Δεν επιθυμούμε και δεν επιδιώκουμε καμία σύνδεση με οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα. Κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε οπωσδήποτε τη βιωσιμότητα του περιοδικού, στην καλύτερη περίπτωση όμως θα έριχνε σκιές στο κύρος του και στη χειρότερη θα τραυμάτιζε ανεπανόρθωτα την ανεξαρτησία του – όπως συμβαίνει με τα ΜΜΕ που κυριαρχούν στο τοπίο της ενημέρωσης τώρα. Έτσι, αποφασίσαμε το εξής: Εμείς, οι δημοσιογράφοι του UNFOLLOW, θα καταβάλουμε τα έξοδα για την εκτύπωση και τη διανομή και θα βασιστούμε στις πωλήσεις. Αν εσείς, οι αναγνώστες, βρείτε το περιοδικό ενδιαφέρον και το αγοράσετε, τότε θα αμειφθούμε για την εργασία μας. Είναι απολύτως στο δικό σας χέρι να στηρίξετε το UNFOLLOW, αγοράζοντάς το και διαβάζοντάς το κάθε μήνα!

Το UNFOLLOW εκδίδεται και διευθύνεται από τους συντάκτες του.

Συντακτική ομάδα: Ηρακλής Αδύρης, Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, Κώστας Βαξεβάνης, Λεωνίδας Βατικιώτης, Μαρία Βελβιτσάνου, Έφη Γιαννοπούλου, Κώστας Εφήμερος, Αχιλλέας Ζαβαλλής, Αυγουστίνος Ζενάκος, M. Hulot, Κατερίνα Κιτίδη, Πάρης Μήτσου, Στεφανία Μιζάρα, Νικόλας Μπαρδάκης, Old Boy, Πιτσιρίκος, Σπύρος V.J., Θεόφιλος Τραμπούλης, Γιώργος Τσιάρας, Μιλτιάδης Φίνος, Παναγιώτης Φραντζής, Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος, Πάνος Χαρίτος, Άρης Χατζηστεφάνου, Νέλλη Ψαρρού

Σχεδιασμός: Χρήστος Λιάλιος

Συντονιστές: Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, Έφη Γιαννοπούλου, Αυγουστίνος Ζενάκος, Πιτσιρίκος, Θεόφιλος Τραμπούλης, Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

Επιμέλεια φωτογραφιών: Αχιλλέας Ζαβαλλής
Ατελιέ: Μαρία Βελβιτσάνου
Διόρθωση: Λιάνα Καρπούζη

Εκτύπωση: Ηλιότυπο Α.Ε.Β.Ε.Ε.
Διανομή: Ευρώπη Α.Ε.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ο Δήμος μας απέκτησε παιδική βιβλιοθήκη!

Αύριο το πρωί 11 Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα του παιδιού,εγκαινιάζεται η νέα παιδική δανειστική βιβλιοθήκη του Δήμου μας στον ανακαινισμένο χώρο του Μουσείου Ξενόπουλου.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων: Σεμινάριο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου και ώρες 18:00- 21:00 θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο, στο Αμφιθέατρο στο κτίριο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στην Πλατειά Κάλβου 2, το 1ο Σεμινάριο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας με Θέμα: Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως εργαλείο ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας: η περίπτωση της «Πράσινης Επιχειρηματικότητας», με εισηγητή τον Αθανάσιο Χύμη, Ερευνητή στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των Σεμιναρίων για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Pet Shop


Δημόσια σύσκεψη για τον εθελοντισμό


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


            Την πρώτη ανοιχτή, δημόσια σύσκεψη φορέων και πολιτών για τον εθελοντισμό οργανώνει ο Δήμος Ζακύνθου, την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, στις 7,30΄ το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

          Στη σύσκεψη θα παρουσιαστούν, η πρόθεση και οι θέσεις του Δήμου για δημιουργία Γραφείου Εθελοντισμού, ώστε να συμβάλλει ενεργά στο συντονισμό και την οργάνωση των εθελοντών, οι οποίοι είτε ήδη δρουν αθόρυβα και μεμονωμένα μέχρι τώρα, είτε θα αποφασίσουν την ενεργή συμμετοχή τους σε εθελοντικές δράσεις από δω και στο εξής.
          Επίσης, θα παρουσιαστούν, στους φορείς και τους πολίτες της Ζακύνθου, οι δημοτικοί τομείς δράσης όπου χρειάζεται η συμμετοχή εθελοντών.
Ακόμα, στη σύσκεψη θα γίνει η πρώτη επίσημη παρουσίαση, από πλευράς Δήμου, των νέων κοινωνικών δομών που στήνονται στο χώρο της Μαθητικής Εστίας και αφορούν σε: Κοινωνική Τραπεζαρία (σισίτια απόρων), Κοινωνικό Παντοπωλείο και Ιματιοθήκη, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Ιατρείο και Φροντιστήρια Αλληλεγγύης, όπως και όποιες άλλες δομές μπορούν πρωτόβουλα και δημιουργικά να προτείνουν οι ίδιοι οι πολίτες και να ζητήσουν τη συνδρομή του Δήμου για να τις στήσουν και να τις λειτουργήσουν.

Ο Δήμος, εκτιμώντας ότι χρειάζεται να τονώσει την κοινωνική συνοχή, η οποία δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις των κεντρικών πολιτικών, που εφαρμόζονται  στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, επιδιώκει όχι να ελεήσει, ούτε να προωθήσει την υπεροπτική  φιλανθρωπία, αλλά να οργανώσει την κοινωνική αλληλεγγύη, ως υγιή έκφραση της συλλογικότητας, που πρέπει να επαναφέρουμε στην τοπική μας κοινωνία.

Ο Δήμος για το τέλος ακινήτων της ΔΕΗ


Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Ζακύνθου για το τέλος της ΔΕΗ



Η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Ζακύνθου, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, αποφάσισε να απευθύνει επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών, με την οποία να προτείνει την αλλαγή του Άρθρου 53 του Νόμου 4021/2011 (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 218 / ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) περί της επιβολής του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε), σε τρόπο ώστε να δικαιοκατανέμηθούν τα βάρη για την αντιμετώπιση της κρίσης, στους πολίτες, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση:
1.                                Αποδέσμευση του τέλους από τη ΔΕΗ.
2.                                Μετά την κρίση της συνταγματικότητας ή όχι του νόμου, και αν κριθεί συνταγματικά ορθός, η επιβολή και η είσπραξη του τέλους να γίνεται από τις ΔΟΥ.
3.                                Θέσπιση κριτηρίων που πρέπει να προβλέπουν την πλήρη απαλλαγή των απόρων και αναξιοπαθούντων, αλλά και την κλιμακωτή επιβολή του στους πολίτες, ανάλογα με το αν αφορά την πρώτη κατοικία τους, την έκταση του ακινήτου, το εισόδημα του υπόχρεου ιδιοκτήτη κ.α. κριτήρια, εύκολα ελέγξιμα και επαληθεύσιμα.
4.                                Πέραν των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που ήδη υπάγονται στις εξαιρέσεις με την απόφαση της 21ης Νοεμβρίου και αναφέρονται ρητά (αναπηροι 80% και άνω, άτομα με μόνιμη μηχανική υποστήριξη στο σπίτι, όπως καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς) πρέπει να κατονομαστούν ρητά και οι περιπτώσεις ατόμων που δεν υπάγονται σήμερα στις εξαιρέσεις, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να εξαιρεθούν.
5.                                Κατάργηση της εξέτασης της αδυναμίας πληρωμής από την διακηρυγμένη τριμελή επιτροπή, η οποία δεν διασφαλίζει την αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο της κρίσης. Θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων απαλλαγής.