Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Δικαιώνονται οι συμβασιούχοι με αναπηρία

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΄΄ΟΙ ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ΄΄

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Ισόγειο Διοικητηρίου Ζακύνθου             Ζάκυνθος  26/5/2011
                           Τ.Κ. 29 100 / Ζάκυνθος                           Αρ. Πρωτ. : 
ΤΗΛ. :  2695048435 / ΦΑΞ : 2695043773  
ΠΛΗΡΟΦ. :      Καραγιαννίδης - Σκιαδόπουλος
e-mail :              popolaroi_zante@yahoo.gr 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δικαστική απόφαση «σταθμός» δικαιώνει συμβασιούχους με αναπηρία

Την δικαστική απόφαση - σταθμό, που ανατρέπει την παθητική στάση απέναντι στην αναπηρία και αφορά στα εργασιακά δικαιώματα των ΑμεΑ, παρουσίασε σε Συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης με τον κ. Δημήτρη Βερβεσό, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, την Τετάρτη 25 Μαΐου.

Ο κ. Βερβεσός ανέφερε ότι απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δικαίωσε 13 εργαζομένους με αναπηρία στον Δήμο Γλυφάδας που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη με στόχο την ανανέωση των συμβάσεών τους. Οι εργαζόμενοι ΑμεΑ είχαν προσληφθεί με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 3+1 χρόνια και ενώ έληγε η σύμβασή τους, το δικαστήριο αποφάσισε τη δυνατότητα μετατροπής των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, σύμφωνα το άρθρο 21 του Συντάγματος.  Πιο συγκεκριμένα, για την απόφασή του, το Πρωτοδικείο αναγνώρισε ότι «το άρθρο 21 παρ. 6 του Συντάγματος, που αναφέρει ότι τα άτομα µε αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, είναι πιο ειδική διάταξη και υπερισχύει της διάταξης του άρθρου 103 παρ. 7,8, που προβλέπει την απαγόρευση της μετατροπής συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, στο δημόσιο τομέα».
Σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, αυτή η απόφαση δημιουργεί νομολογία, η οποία μεσούσης της κρίσης δημιουργεί ασπίδα για τα άτομα με αναπηρία, που θίγονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα. «Η απόφαση αυτή μπορεί πλέον να αποτελέσει σαφές νομολογιακό έρεισμα, έτσι ώστε να ζητήσουμε την κάμψη του 103 του Συντάγματος, ακόμα και για όλα τα άτομα με αναπηρία που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, εφόσον αυτά προσφύγουν δικαστικώς και εφόσον δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της τελευταίας χρονικά σύμβασής τους».

«Πρόκειται για μια απόφαση σταθμό για τα ΑμεΑ. Ανοίγεται ένα παράθυρο ελπίδας και αισιοδοξίας μέσα στην οικονομική κρίση, που επιβαρύνει περισσότερο από όλους τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους», τόνισε  ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Ο κ. Βαρδακαστάνης υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή πρόκειται να μελετηθεί αναλυτικά και να αξιοποιηθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς που αφορούν στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία: στην επαγγελματική ένταξη, την συμμετοχή στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, στην αυτονομία και στην αξιοπρέπεια. «Εφόσον μέλη μας τηρούν τις προϋποθέσεις, θα τους καλέσουμε να κάνουν χρήση προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη. Παράλληλα, η επίδραση αυτής της δικαστικής απόφασης πρέπει να είναι ευρύτατη και καλώ την κυβέρνηση να διασφαλίσει να προασπίσει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους εφαρμόζοντας τη Συνταγματική επιταγή για την αναπηρία, που πρέπει να είναι ακόμη πιο αυστηρή σε περιόδους κρίσης».

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.


                                                 Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                      Η Γεν. Γραμματέας

Γρέκας Γιάννης                                                                  Ορφανού Ιωάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου