Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Απέχουμε πολύ από την Ήπειρο;

Πριν το καλοκαίρι μπει για τα καλά και ο υδράργυρος να χτυπήσει «κόκκινο» ενόψει του επερχόμενου μίνι-καύσωνα, το «κόκκινο» έχει ήδη χτυπήσει στους δήμους εξαιτίας της δραματικής κατάστασης των οικονομικών τους.*  Έτσι, μετά την «περιορισμένη εμφάνισή» του στην Αττική (Δήμος Περάματος) και στη Μακεδονία (Δήμος Έδεσσας), o «ιός της χρεοκοπίας» πλέον εξαπλώνεται μαζικά και στην Ήπειρο.

Ειδικότερα, χτυπά τις τρεις πρωτεύουσες των νομών της, δηλαδή τους δήμους Ιωαννιτών (έναν από τους δέκα μεγαλύτερους της χώρας), Ηγουμενίτσας και Πρεβέζης, που με συνολικό χρέος περίπου 95 εκατ. ευρώ, βρίσκονται ένα βήμα πριν από το γκρεμό, ένα βήμα πριν από το λουκέτο.
Εκπέμπουν «SOS» προς την Πολιτεία, αλλά ωστόσο -σύμφωνα και με τις δηλώσεις των δημάρχων τους στην ιστοσελίδα- δε βλέπουν «φως» από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Περιμένουν τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, προκειμένου -στην περίπτωση που δε λυθούν τα προβλήματά τους- να πραγματοποιήσουν ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις σε σχέση με την αυριανή... πολιτική απεργία (έτσι χαρακτήρισε την αποχή των δημάρχων και των αντιδημάρχων από τα καθήκοντά τους αύριο, με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Αρταίων και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου -ΠΕΔΗ Γιάννης Παπαλέξης).

Με λίγα λόγια, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου προχωρά αύριο σε μια συμβολική κίνηση, βάζοντας... λουκέτο στα γραφεία των δημάρχων και των αντιδημάρχων, καθώς και σε εκείνα των αιρετών προϊσταμένων, την ώρα που στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι, ο πρόεδρός της θα συναντάται με τον υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη για το ζήτημα. «Ωστόσο, οι υπηρεσίες των δήμων θα λειτουργούν κανονικά προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αρκετά ταλαιπωρούνται, όπως οι δήμοι, από την κεντρική εξουσία».

Δ. Ηγουμενίτσας: Σε χρεοκοπία με 15 εκατ. ευρώ χρέος

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας μαζί με τα νομικά του πρόσωπα χρωστά περίπου 15 εκατ. ευρώ (δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές, οφειλές προς τρίτους, έργα κτλ.). Απευθυνόμενη η aftodioikisi.gr στο δήμαρχο Γιώργο Κάτσινο τον ερωτά εάν πιστεύει ότι ο δήμος βρίσκεται «στο κόκκινο». Η απάντησή του αποστομωτική: «Τι "κόκκινο". Είμαστε σε χρεοκοπία»!!! Με 25.000 κατοίκους και περίπου 15 εκατ. ευρώ χρέος, όπως λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, «η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη».
«Πιστεύετε ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, με τον οποίο αύριο η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου έχει συνάντηση στις 12 το μεσημέρι, θα δώσει λύση, εφόσον η νυν κυβέρνηση είναι μόνο για να κάνει εκλογές», ερωτά το δήμαρχο Ηγουμενίτσας η ιστοσελίδα. «Όχι βέβαια! Είναι υπηρεσιακός. Τι να κάνει;», απαντά.

Δ. Ιωαννιτών: 62 εκατ. το χρέος

«Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Το πραγματικό ήρθε μόνο του. Δεν υπάρχουν λεφτά, αλλά υπάρχει στο βάθος... λουκέτο», σημειώνει με ξεκάθαρο τρόπο στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος, ο δήμος του οποίου «πνίγεται» σε συνολικά 62 εκατ. ευρώ χρέος (42 εκατ. ευρώ σε δάνεια και μαζί με τα νομικά πρόσωπα 20 σε υποχρεώσεις προς τρίτους).
Θα εξοφληθεί όμως αυτό το ποσό; Και πάλι αποκαλυπτικός και ξεκάθαρος ο δήμαρχος Ιωαννιτών: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα. Μας χρωστούν λεφτά και δεν μπορούμε να τα εισπράξουμε. Δε μας έχουν δώσει τη ΣΑΤΑ -και να την πάρουμε θα πάει στις παλαιές οφειλές-, το "Θησέας" ακόμη δεν έχει κλείσει, μας χρωστούν ακόμη τους ΚΑΠ Μάιου... Το μόνο που "τρέχει" καλά είναι το ΕΣΠΑ».
«Πιστεύετε ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, με τον οποίο αύριο η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου έχει συνάντηση στις 12 το μεσημέρι, θα δώσει λύση, εφόσον η νυν κυβέρνηση είναι μόνο για να κάνει εκλογές», τον ερωτά και το δήμαρχο Ιωαννιτών η ιστοσελίδα. «Δεν περιμένω τίποτε. Τι να πει ο άνθρωπος! Για τις εκλογές είναι. Είναι μια συμβολική κίνηση».

Δ. Πρέβεζας: 18 εκατ. το χρέος

Για το Δήμο Πρέβεζας το χρέος, ύψους 18 εκατ. ευρώ (6 εκατ. ευρώ δάνεια και τα υπόλοιπα υποχρεώσεις προς τρίτους, δικαστικές αποφάσεις κτλ·) είναι, όπως λέει χαρακτηριστικά στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης «θέμα επιβίωσης», και παρόλ' αυτά «μέσα σε όλη αυτή την ανέχεια, έχω κατορθώσει να έχω πληρώσει φέτος 2 εκατ. ευρώ». «Λεφτά δεν έχουμε, δε μας έχουν δοθεί ό,τι δικαιούμαστε. Υπάρχει στενότητα από το Δημόσιο αλλά και από τους δημότες. Δεν μπορούν να πληρώσουν τα βασικά τέλη. Και πέραν αυτού, δεν έχει γίνει καμιά κίνηση που θα μπορούσε να μας δώσει ανάσα, όπως αυτή για τη ρύθμιση των χρεών ιδιωτών προς τους δήμους», συμπληρώνει.
Η ερώτηση ίδια και για το δήμαρχο Πρέβεζας: «Πιστεύετε ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, με τον οποίο αύριο η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου έχει συνάντηση στις 12 το μεσημέρι, θα δώσει λύση, εφόσον η νυν κυβέρνηση είναι μόνο για να κάνει εκλογές;» Η απάντηση, όμως, διαφορετική: «Θα μπορούσε, εφόσον έχει ψηφιστεί ο νόμος (σ.σ.: «Καλλικράτης 2») να υπογράψουν οι υπηρεσιακοί υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών την εγκύκλιο με τις διευκρινίσεις για τη ρύθμιση των χρεών από τους ιδιώτες στους δήμους».


Bookmark and Share

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου