Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

Μεσοπρόθεσμο: Αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη και στους δημοτικούς φόρους, βλέπει η ΚΕΔΚΕ

Μεγάλες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη και στους δημοτικούς φόρους που πληρώνουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ φέρνει, μεταξύ άλλων, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατύπωσαν οι δήμαρχοι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ, για την περίοδο 2012-2015 προβλέπεται αύξηση 700 εκατ. ευρώ στα "λοιπά έσοδα" για δήμους και περιφέρειες. Από αυτά τα 500 εκατ. αφορούν τα τέλη και 100 εκατ. τη φορολογική ενημερότητα.

Σε ό,τι αφορά τις χρηματοροές από το ΕΣΠΑ, οι δήμαρχοι εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει η προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων αφού οι επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν. Βάσει των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου, για την ίδια τετραετία θα υπάρξει περαιτέρω μείωση δαπανών κατά 685 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 100 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από τον περιορισμό των προσλήψεων λόγω της εφαρμογής της αναλογίας ένα προς πέντε, ενώ αναμένονται διευκρινίσεις για το πού αλλού θα υπάρξουν μειώσεις δαπανών.

Ωστόσο, από το 2012 το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα εμφανίζει σημαντικά πλεονάσματα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, για το 2012 προβλέπονται 385 εκατ. ευρώ, για το 2013 1 δισ. ευρώ, για το 2014 περίπου 1,5 δισ. ευρώ και για το 2015 προβλέπονται πλεονάσματα ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

2 σχόλια:

 1. Αναλυτικότερα από το site:
  "Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη"
  του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη του ΣΥΡΙΖΑ(http://thessanoixtipoli.wordpress.com/2011/06/24/kedke-mesoprothesmo-plaisio-topiki-aytodioikisi/)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ.

  «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΠΕΝΟΜΕΝΟΣ: Η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση χάθηκε στα χρέη των δήμων και την έλλειψη κονδυλίων

  Εφημερίδα FREE SUNDAY 26-6-2011
  Μακάριος Β. Λαζαρίδης

  Σε οικονομική περιδίνηση χωρίς τέλος, χωρίς καμία προοπτική εξόδου από την κρίση, έχουν περιέλθει στη συντριπτική τους πλειονότητα οι δήμοι αλλά και οι περιφέρειες της χώρας, με αποτέλεσμα το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα του «Καλλικράτη» να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Το γεγονός αυτό, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είναι σε πλήρη γνώση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, αποτελεί πλέον την πρώτη προτεραιότητα του υπουργού Χάρη Καστανίδη και του υφυπουργού του, έμπειρου αυτοδιοικητικού, Πάρη Κουκουλόπουλου.

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα των δήμων είναι τα χρέη τους σε τράπεζες, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε ασφαλιστικά ταμεία κτλ., τα οποία ανέρχονται σε 1.742.135.952 ευρώ και απειλούν να οδηγήσουν σε πλήρη αποτυχία τη νέα διοικητική αρχιτεκτονική της χώρας.

  Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΚΕ, τα οποία περιήλθαν σε γνώση της νέας πολιτικής ηγεσίας, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ο «Καλλικράτης» περιόρισε τις κρατικές επιχορηγήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση κατά 25% ή 1,2 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ισχυριζόταν ότι δεν υφίσταται θέμα υποχρηματοδότησης των δήμων. Τα σταθερά έσοδα των ΟΤΑ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργού Εσωτερικών, υπερκαλύπτουν τις ανελαστικές δαπάνες τους. Ωστόσο η σκληρή αλήθεια είναι διαφορετική. Κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο οι ΟΤΑ θα είναι σε θέση να καλύψουν μόνο τις δαπάνες για τους μισθούς και τα τοκοχρεολύσια, ενώ όλες τις υπόλοιπες θα πρέπει να τις καλύψουν μέσω της (αύξησης;) τοπικής φορολογίας. Άρα ποιος θα κληθεί να πληρώσει πάλι το μάρμαρο; Προφανώς οι πολίτες.

  Την κατάσταση περιπλέκει και το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει κανένα φως για το πρόγραμμα «Ελλάδα», ύψους 4 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτούσε αναπτυξιακά έργα των δήμων, αφού το σχετικό προεδρικό διάταγμα για την ενεργοποίησή του χειμάζει στα υπουργικά συρτάρια. Αυτό έχει ως συνέπεια να έχουν μπλοκάρει και τα υπολειπόμενα έργα του «Θησέα», η υλοποίηση των οποίων αναμένεται να μεταφερθεί στο πρόγραμμα «Ελλάδα». Οι ανησυχίες των αιρετών για τα οικονομικά των δήμων αυξάνονται και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015 της κυβέρνησης, το οποίο περικόπτει ένα επιπλέον δισ. ευρώ, τη στιγμή που ήδη έχουν ξεκινήσει για την περίοδο 2011-2013 περικοπές της τάξης των 3 δισ. ευρώ.
  Σημαντικές, τέλος, είναι και οι καθυστερήσεις στη θέσπιση των θεσμικών παρεμβάσεων σχετικά με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Ένα χρόνο μετά, δεν έχουν ακόμα εκδοθεί 19 προεδρικά διατάγματα και 34 υπουργικές αποφάσεις, με ιδιαίτερη σημασία για τη λειτουργία και τις παρεμβάσεις των δήμων. Μεταξύ αυτών, το προεδρικό διάταγμα για την εφαρμογή του αναπτυξιακού προγράμματος «Ελλάδα» και αυτό για τη συγκρότηση των συλλογικών οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία, σύμφωνα με το νόμο, θα έπρεπε να ήταν έτοιμα από τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι οι δυσλειτουργίες τόσο στη λειτουργία των δήμων όσο και στη συλλογική τους έκφραση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή