Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ-ΚΕΔΕ: ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 450 ΕΚΑΤ. € ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ

Τη δέσμευση ότι θα αποδοθούν τα 450 εκατ. ευρώ που προβλέπονται από το νόμο και τα οποία κακώς δεν είχαν περιληφθεί στον φετινό προϋπολογισμό*, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,  έλαβαν από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο κατά τη σημερινή τους συνάντηση οι δήμαρχοι. Παράλληλα μετά και την ικανοποίηση σειράς αιτημάτων τους με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, δόθηκε η διαβεβάιωση ότι εντός του Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα λύνει προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στον «Καλλικράτη».

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό στην οποία ήταν παρόντες οι υπουργοί Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής αναγνωρίστηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως σημαντικός παράγοντας για την κοινωνική ανάπτυξη και κοινωνική αλληλεγγύη στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, ενώ αποφασίστηκε και η μεγαλύτερη συμμετοχή των δήμων σε χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως ζήτησε ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος.

Παπαδήμος: Μεγαλύτερη μείωση των δαπανών

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη, στην αλληλεγγύη, αλλά και στην υλοποίηση δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα.

Εξέφρασε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης προς τους αιρετούς, δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, αναγνώρισε ότι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει οικονομικά και γραφειοκρατικά προβλήματα, ότι πολλές φορές οι έλεγχοι νομιμότητας παρεκκλίνουν και υπεισέρχονται στη σκοπιμότητα, διογκώνοντας τα προβλήματα.

Ζήτησε ωστόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αφενός να προχωρήσει σε περαιτέρω περιστολή των δαπανών της και αφετέρου να επιταχύνει τους ρυθμούς απορρόφησης χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Για το δεύτερο, ζήτησε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία ευέλικτου μηχανισμού για την απορρόφηση αδιάθετων ευρωπαϊκών κονδυλίων και πόρων που θα κατευθύνονται στους δήμους, για την υλοποίηση προγραμμάτων, όπως το Α.Κ.Σ.Ι.Α., καθώς και προτάσεις για εντάξεις συγκεκριμένων έργων σε αυτά.

Τρεις άξονες από την ΚΕΔΕ


Από την πλευρά τους τα οι εκπρόσωποι των δημάρχων με προεξάρχοντα τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη έθεσαν με έμφαση τους τρεις άξονες που αποτελούν προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφορούν στην πορεία των οικονομικών της, στον αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει για την έξοδο από την κρίση, την τοπική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και στην εξασφάλιση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

Παράλληλα έθεσαν τα ζητήματα:

- Της ενδοδημοτικής και διαδημοτικής κινητικότητας των υπαλλήλων, ώστε να καλυφθούν κενά και να αξιοποιηθεί το πλεονάζον σε ορισμένες υπηρεσιακές μονάδες προσωπικό.

- Της συμμετοχής εκπροσώπων των οικείων δήμων σε συλλογικά όργανα κρατικών φορέων και οργανισμών, όπως νοσοκομεία, οργανισμούς λιμένων κ.λπ., των οποίων η λειτουργία επηρεάζει τη ζωή και την καθημερινότητα των πόλεων αλλά και τις τοπικές πολιτικές, πολλές φορές με τρόπο που αυτές καθίστανται αντίθετες με τον ετήσιο και μεσομακροπρόθεσμο Δημοτικό Σχεδιασμό.

- Των καταργήσεων ή συγχωνεύσεων δημοσίων υπηρεσιών και φορέων που δεν θα πρέπει, όπως είπαν, να ανακοινώνονται αλλά, εφόσον τίθενται, να γίνονται πάντα σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, καθώς ήδη δημιουργούνται τεράστια προβλήματα εξυπηρέτησης των πολιτών και επιχειρήσεων χωρίς λόγο.

- Της διάθεσης εκ μέρους των δήμων δημοτικών ακινήτων, προκειμένου να στεγαστούν δημόσιες υπηρεσίες, εφόσον το επιθυμούν ή αν υπάρχει συγκεκριμένη και κατά περίπτωση ανάγκη.

* ΕΔΩ



 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου