Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ


 Η Κινηματογραφική λέσχη Ζακύνθου σας προσκαλεί
στην προβολή του ντοκιμαντέρ του ζωγράφου και σκηνοθέτη

Μαθιού Γιαμαλάκη-Μαρτζώκη
με τίτλο "ΑΓΑΠΗ.   Η Κρήτη τον Αυγουστο"
Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 9.00 μ.μ. στον Δημ. κινηματογράφο " Φώσκολος" στην Πλατεία Σολωμού


ΘΑ  ΠΑΡΑΒΡΕΘΕΙ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ Κος ΜΑΘΙΟΣ ΓΙΑΜΑΛΑΚΗΣ-ΜΑΡΤΖΩΚΗΣ


Ελεύθερη είσοδος


Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία:   www.klz.gr     2695029470   &   6977511748


Μαθιός Γιαμαλάκης-Μαρτζώκης

Ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Μαθιός Γιαμαλάκης - Μαρτζώκης, γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας του Γιώργης Γιαμαλάκης καταγόταν από την Κρήτη, ενώ η μητέρα του Μαρία, το γένος Μαρτζώκη, καταγόταν από τη Ζάκυνθο. Ξεκίνησε την εργασιακή του δραστηριότητα στην αθηναϊκή εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, με παράλληλα σεμινάρια δημοσιογραφίας και εργαζόταν και στην ηλεκτρική εταιρεία ΗΕΑΠ.

Από μικρό παιδί τον απασχολούσε το σχέδιο και η Τέχνη της Ζωγραφικής. Ένα ταξίδι του στη Δυτική Γερμανία τον οδήγησε να θέλει να σπουδάσει εκεί. Με τους πίνακες και τα σκίτσα που κουβαλούσε μαζί του, ξεπερνώντας το προκαταρκτικό, μπήκε αμέσως στα εργαστήρια της Werkkunstschule στο Offenbach/M. Παράλληλα δούλευσε στην εφημερίδα Abend Post. Οι σπουδές του στη Γερμανία συνεχίστηκαν με κρατική υποτροφία για άλλα τρία χρόνια. Τον τελευταίο χρόνο άρχισε να εργάζεται και σαν Studioman στον Hessischer Rundfunk στην Frankfurt/Μ, γιατί τον γοήτευε ο κινηματογράφος.

Στη Σουηδία πήγε για πρώτη φορά, το 1964, προσκεκλημένος σε γάμο συμμαθήτριάς του και σχεδόν αμέσως προσελήφθη σαν γραφίστας στη Σουηδική Τηλεόραση. Το 1967 ήρθε ανάμεσα στους 10 πρώτους σε διαγωνισμό της Σουηδικής Τηλεόρασης, στον οποίο έλαβαν μέρος 2000 υποψήφιοι. Υπέγραψε την παραίτησή του ως γραφίστας και μπήκε ξανά στην Σουηδική Τηλεόραση ως παραγωγός.

Με μόνιμη κατοικία του τη Στοχόλμη, στη διάρκεια πέντε δεκαετιών παρήγαγε πλούσιο, φιλμογραφικό και ζωγραφικό έργο. Μέσα από τη Σουηδική Τηλεόραση, ως ελεύθερος συνεργάτης, ταξίδεψε σ' όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Λατινική Αμερική...) και γύρισε πάνω από 65 ταινίες και ντοκιμαντέρ από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Έχει κάνει πάνω από 20 εκθέσεις ζωγραφικής, στη Σουηδία, την Ελλάδα, και τη Γερμανία.

Οι σκέψεις του είναι αποτυπωμένες στην προσωπική του ιστοσελίδα http://www.matheo.se/ (e-mail: matheo@spray.se)

Γύρο-γύρω Ζάντες...

Οι ποδηλάτες Ζακύνθου "Βελοτσιπέ" σε συνεργασία με το Δήμο Ζακυνθίων διοργάνωσαν τον 1ο Ποδηλατικό Γύρο Ζακύνθου το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου με τον ευφάνταστο τίτλο που τυπώθηκε και σε μπλουζάκια: "Γύρο-γύρω Ζάντες"

Στον Ποδηλατικό γύρο συμμετείχαν ποδηλάτες από το νησί της Ζακύνθου, προσκεκλημένοι από την Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδας, καθώς και ο γνωστός δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης και παρουσιαστής της εκπομπής ''Μένουμε Ελλάδα'' Αμυράς Γιώργος και της εκπομπής ''Ποδήλατο παντού'' που παρουσιάζει η Αφροδίτη Σημίτη.
Δείτε εικόνες από τη διαδρομή και βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από την εκκίνηση έξω από το Ναό του Αγίου Διονυσίου.



31η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Δήμος Ζακύνθου

Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Ζακύνθου (ΕΤΑΖ)
 

27 Σεπτεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου

 

 

31η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
- Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΜΕΣΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ -
Με την ευκαιρία της 31ης επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, που γιορτάζεται από την παγκόσμια τουριστική κοινότητα, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ, η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ζακύνθου (ΕΤΑΖ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ζακύνθου, συμμετέχοντας ολόψυχα στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που παίζει η τουριστική δραστηριότητα στην διασύνδεση των επιμέρους πολιτισμών που έχει αναπτύξει ο Άνθρωπος σε όλα τα επιμέρους έθνη του κόσμου, στην διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς και των ιστορικών μνημείων της Ανθρωπότητας, στην ανάπτυξη της αμοιβαίας κατανόησης των λαών του πλανήτη μας και την ειρηνική μεταξύ τους συνύπαρξη, στην προστασία του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας σε όλη την υφήλιο.
Η ΕΤΑΖ, αποδίδοντας ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στην «ατμομηχανή της Ζακυνθινής οικονομίας», που είναι ο τουρισμός, χαιρετίζει τον εορτασμό της 31ης Επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού και τονίζει:
-          την σημασία που έχει ο τουρισμός για την Ζακυνθινή οικονομία και κοινωνία,
-          την ευκαιρία δημιουργίας εναλλακτικών μορφών απασχόλησης και εισοδήματος για τη μέση Ζακυνθινή οικογένεια και, κυρίως, για την Ζακυνθινή νεολαία, με προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων της σε αυτές τις δύσκολες εποχές,
-          την ανάγκη σημαντικής βελτίωσης της ποιότητας του Ζακυνθινού τουρισμού με ουσιαστικές, στρατηγικές παρεμβάσεις που επεξεργάζεται προς το παρόν η Διεπιστημονική Ομάδα Έργου του Δήμου,
-          την εξασφάλιση βιωσιμότητας και αειφορίας για τις μελλοντικές γενιές Ζακυνθινών με προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πλούσιας βιοποικιλότητας της Ζακύνθου με τους εξαίσιους και σπάνιους πόρους της Ζακυνθινής χλωρίδας και πανίδας.
Σύντομα οι κοινωνικοί εταίροι του Ζακυνθινού τουρισμού θα κληθούν να εγκρίνουν τις νέες, μελλοντικές κατευθύνσεις του νέου τουριστικού προϊόντος της Ζακύνθου.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Εκδήλωση-ενημέρωση για τα "χαράτσια"

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων , των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και πολιτών που συγκροτήθηκε για να αντιμετωπίσουμε τα χαράτσια και τους κεφαλικούς φόρους, σας καλεί την Τετάρτη 28/9, στις 7 το απόγευμα στον κινηματογράφο «Φώσκολο», στην εκδήλωση – ενημέρωση που διοργανώνουν με θέμα:

«Αντισυνταγματική φορολογία – Αδυναμία πληρωμής».

Παρακαλούμε να συμπαραταχθείτε στην προσπάθειά μας και να ενημερώσετε τα μέλη σας.

Η εκδήλωση της Τετάρτης πρέπει να είναι η αφετηρία συντονισμένης αντίδρασης κοινού βηματισμού και αντίστασης.

Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου
Εμπορικός Σύλλογος Ζακύνθου
Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου
Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου
Σύλλογος Εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας
Σύλλογος Ταχυδρομικών Υπαλλήλων
Κίνηση για Ενεργή ΕΛΜΕΖ
Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Ζάκυνθος ΙΙ
Εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών
Εκπρόσωποι των Βιοκαλλιεργητών
Εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στα χαράτσια
Εκπρόσωποι της Κίνησης Ενεργών Πολιτών
Εκπρόσωποι Σπουδαστών ΤΕΙ Ζακύνθου
Επαγγελματίες
Πολίτες

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

63 λαθρομετανάστες περιθάλπτει αυτή τη στιγμή ο Δήμος

63 λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν από το Λιμενικό κοντά στα Στροφάδια και μεταφέρθηκαν με σούπερ πούμα στο λιμεναρχείο Ζακύνθου. Πρόκειται για 61 νεαρούς άνδρες και 2 παιδιά, που βρέθηκαν να πλέουν 90 μίλια νότια της Ζακύνθου, εν μέσω θαλασσοταραχής και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες χρειάζονται άμεση περίθαλψη καθώς από τις κακουχίες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.
Την επιχείρηση συντονίζει ο αντιδήμαρχος Άκης Λαδικός.


Έκληση για είδη ένδυσης για τους λαθρομετανάστες.

...προς όλους τους Ζακυνθινούς που μπορούν να βοηθήσουν. Οι 63 βρέθηκαν βρεγμένοι μέσα σε ένα φουσκωτό, στη μέση της θάλασσας και έχουν άμεση ανάγκη για ρούχα, εσώρουχα, παπούτσια, φόρμες, είδη καθαριότητας, πετσέτες κ.α. Τα είδη συγκεντρώνονται στο γραφείο του αντιδημάρχου Άκη Λαδικού, στην πλαζ ΕΟΤ, που θα παραμείνει ανοικτό για αυτό το σκοπό. Τρόφιμα δεν χρειάζονται.

UPDATE: Βρέθηκαν νεκροί 2 μετανάστες, μετά από έρευνα του ελικοπτέρου στην περιοχή.


Πηγή

Χαμός στις Μαριές

Καλημέρα

Σας επισυνάπτω τρία δημοσιεύματα από την Ημέρα τση Ζάκυθος...

1) Καταργούνται τα σχολεία σε Κοιλιωμένο, Αγ, Λέοντα, Μαριές!
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 1 Μαρτίου 2011
Συντάκτης: Γιώργος Γκόγκος
Θεματική κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντολή για να συγχωνευτούν σχολεία τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έχουν πάρει από το Υπουργείο Παιδείας οι Περιφερειακές Διευθύνσεις, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν ζητήσει από τους προϊσταμένους να αφουγκραστούν την κοινή γνώμη και να θέσουν το ενδεχόμενο κατάργησης κάποιων διδακτηρίων.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι να εξοικονομηθούν πόροι από αυτή την ενέργεια, όμως όλα δείχνουν ότι το κλείσιμο σχολείων θα δημιουργήσει κοινωνική αναταραχή, διότι γίνεται στο. "πόδι" και με την "απειλή" της Τρόϊκας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Διονύσης Μυλωνάς, δήλωσε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων έχει αποφασίσει ότι οι συγχωνεύσεις θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους Συλλόγους Διδασκόντων, με τα Τοπικά Συμβούλια και με τους γονείς.
Παράλληλα, ο κ. Μυλωνάς υποστήριξε πως έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για να συγχωνευτούν τα μονοθέσια και τα διθέσια δημοτικά σχολεία του Κοιλιωμένου, του Αγίου Λέοντα και των Μαριών.
"Έχουμε πει, κατ΄ επανάληψη, ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην κατάργηση σχολείων, εφόσον δεν συμφωνεί με αυτό και η τοπική κοινωνία. Απ΄ ότι γνωρίζω, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχει ξεκινήσει κάποιες διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο της κατάργησης των δημοτικών σχολείων του Κοιλιωμένου, του Αγίου Λέοντα και των Μαριών, που είναι ορεινές περιοχές. Στόχος είναι η δημιουργία ενός εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο θα φιλοξενεί τα παιδιά και των τριών αυτών περιοχών. Θεωρώ, όμως, ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να εξασφαλιστούν δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: Α) Η κατασκευή ενός νέου σχολείου και Β) Να υπάρχουν πιστώσεις για τη μεταφορά των μαθητών από τη μια περιοχή στην άλλη" σημείωσε ο κ. Μυλωνάς.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει σκέψη να καταργηθεί το Γυμνάσιο και οι Λυκειακές τάξεις των Βολιμών (στο παρελθόν κάποιοι είχαν προσπαθήσει να κάνουν μια τέτοια ενέργεια, όμως η επιδίωξή τους σταμάτησε από τις αντιδράσεις της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων ), ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε πως είναι κάθετα αντίθετος με αυτό το ενδεχόμενο.

2)Δημιουργείται τετραθέσιο σχολείο στον Αγ. Λέοντα
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 24 Μαΐου 2011
Συντάκτης: Γιώργος Γκόγκος
Θεματική κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεγονός θα είναι από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011 η ίδρυση τετραθέσιου δημοτικού σχολείου στην περιοχή του Αγίου Λέοντα, ενέργεια που θα λάβει χώρα μετά από πρωτοβουλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο προϊστάμενος της οποίας, Φίλιππος Φραγκογιάννης, έχει και τη σύμφωνη γνώμη των γονέων.
Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα μας πως στον Άγιο Λέοντα θα στεγαστούν τα παιδιά του συγκεκριμένου χωριού, των Μαριών, της Εξωχώρας, αλλά και του Κοιλιωμένου.
"Την 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει το 1ο Δημοτικό της Ορεινής Ζώνης, το οποίο θα είναι ένα τετραθέσιο σχολείο με 54 παιδιά. Είναι απόλυτα θετικό το γεγονός ότι οι γονείς συμφωνούν με αυτήν την ενέργεια και μάλιστα πρέπει να τονίσω πως όταν τους επισκεφθήκαμε, ζήτησαν από μόνοι τους τη συγκεκριμένη εξέλιξη, προκειμένου τα παιδιά τους να απολαμβάνουν καλύτερο επίπεδο μόρφωσης" τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης.
Ερωτηθείς για το πώς κύλησε η φετινή σχολική χρονιά, ο κ. Φραγκογιάννης υποστήριξε πως δεν υπήρξαν προβλήματα.
"Θεωρώ πως η φετινή χρονιά ήταν μια από τις καλύτερες της τελευταίας 10ετίας. Βεβαίως, υπήρξαν κάποια μικροπροβλήματα με τις ειδικότητες, όπως ήταν αυτές της θεατρικής αγωγής, της μουσικής και των αγγλικών, ωστόσο ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες, ενώ δεν είχαμε καμία έλλειψη σε δασκάλους και νηπιαγωγούς, αφού φροντίσαμε να καλύψουμε τα κενά από πολύ νωρίς. Επισημαίνω ότι οι εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 15 του ίδιου μήνα. Οι γονείς μπορούν να πηγαίνουν στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά των περιοχών τους, ούτως ώστε να πάρουν πληροφορίες για τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν. Τονίζω πως για την εγγραφή σε δημοτικό σχολείο, οι γονείς είναι απαραίτητο να φέρουν δικαιολογητικό για τη φοίτηση των παιδιών τους σε δημόσιο νηπιαγωγείο" ανέφερε ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης


3)Χαμός στις Μαριές με τις συγχωνεύσεις σχολείων
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20 Σεπτεμβρίου 2011
Συντάκτης: Γιώργος Γκόγκος
Θεματική κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε σύγκρουση με τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Φίλιππο Φραγκογιάννη, βρίσκονται αρκετοί γονείς από την περιοχή των Μαριών, οι οποίοι αντιδρούν με τη συγχώνευση των σχολείων που έχει γίνει και δεν στέλνουν τα παιδιά τους στον Άγιο Λέοντα, ενώ τα κρατούν στο σπίτι, με αποτέλεσμα να χάνουν τα μαθήματά τους!
Παίρνοντας τα πράγματα απ΄ την αρχή, θα πρέπει να αναφερθεί πως η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είχε κάνει συζητήσεις με τους γονείς του Κοιλιωμένου, του Αγίου Λέοντα, των Μαριών και της Εξωχώρας και σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο κ. Φραγκογιάννης, κανένας από αυτούς δεν είχε εκφράσει αντίρρηση για να στέλνουν τα παιδιά τους στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Λέοντα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γονείς του Δημοτικού Σχολείου των Μαριών, έχουν γνωστοποιήσει τη διαμαρτυρία τους δι΄ εγγράφων και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ ενήμερος είναι και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης.

...και να συμπληρώσω ότι αρχικά οι κάτοικοι των Μαριών ήσαν σφόδρα αντίθετοι στη μετακίνηση των παιδιών τους σε οποιοδήποτε σχολείο, θέλοντας να κρατήσουν τα παιδιά στο χωριό και το σχολείο τους "ζωντανό". Μονάχα μία μαθήτρια του χωριού πήγε από την αρχή της χρονιάς στον Άγ. Λέοντα. Τα υπόλοιπα (10 - 12) παιδιά μέχρι προχτές δεν πήγαιναν πουθενά. Οι γονείς, κάθε πρωί προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την μαθήτρια να πάει στο σχολείο της, χτυπώντας το (τουριστικό - σχολικό)λεωφορείο που πήγαινε (μαζί με άλλα παιδιά από άλλα χωριά) να πάρει την μαθήτρια, βρίζοντας και δημιουργώντας πρωί-πρωί ένα -ας το χαρακτηρίσω άσχημο/αρνητικό- κλίμα, που δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για να ξεκινήσει μία μέρα, ειδικά για μικρούς μαθητές.
Τώρα, έχουμε το φαινόμενο μία μαθήτρια από τις Μαριές να πηγαίνει στον Άγ. Λέοντα (απόσταση περίπου 8 χλμ.) με μισθωμένο λεωφορείο, και οι υπόλοιποι στις Βολίμες (απόσταση 12 χλμ.) με το λεωφορείο του Δήμου!
Γιατί; Πέρασε ο "τσαμπουκάς" των κατοίκων; Ιδιαίτερη μεταχείρηση του δημάρχου στο χωριό του; Γιατί με το λεωφορείο του Δήμου;

Ζακύνθιος ΚΑΣ

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

1ος Ποδηλατικός γύρος Ζακύνθου


Υπό την αιγίδα του Δήμου Ζακυνθίων

Οι σχέσεις Δήμου – Περιφέρειας στο πλαίσιο της νέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης


του Στέλιου Μποζίκη
Δημάρχου Ζακύνθου

«Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες συγκροτούν τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας αποτελούν θεμελιώδη θεσμό του δημόσιου βίου των Ελλήνων…» αναφέρει στο πρώτο μέρος του ο νόμος που εφάρμοσε το Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ για τη νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης.
Το άρθρο 4 του ίδιου νόμου αναφέρεται στις σχέσεις δήμων και περιφερειών: «Μεταξύ των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υφίστανται σχέσεις ελέγχου και ιεραρχίας, αλλά συνεργασίας και συλλαληλίας, οι οποίες αναπτύσσονται βάσει του νόμου, κοινών συμφωνιών, καθώς και με το συντονισμό κοινών δράσεων».

Αυτά αφορούν στο νόμο και στην πρόθεση του νομοθέτη. Η πραγματικότητα βρίσκεται αρκετά μακριά, συνεχίζοντας μια κακή προϊστορία δύσκολων και ανταγωνιστικών σχέσεων μεταξύ πρωτοβάθμιας και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, που ταλάνισαν την Ελλάδα και τη Ζάκυνθο επί μια καθοριστική για την ανάπτυξη του τόπου 15/ετία.
Σήμερα, που η ύφεση και η κρίση επιβάλλουν τη μεγαλύτερη δυνατή «συνεργασία και συλλαληλία» των φορέων τοπικής και περιφερειακής εξουσίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους πάνω στους πολίτες και την ανακούφιση των πιο αδυνάτων, οι φορείς αυτοί, δηλ. οι δήμοι και οι περιφέρειες, φαίνεται να γίνονται οι καθολικοί διάδοχοι και κληρονόμοι των ανταγωνιστικών σχέσεων, που καθόριζαν τη συμπεριφορά των προκατόχων τους.
Δυστυχώς, η Ζάκυνθος δεν αποτελεί εξαίρεση. Ίσως, μάλιστα, δεδομένου ότι είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα νομός που απετέλεσε ένα δήμο και επηρεασμένη από την –κοινά διαπιστωμένη– διάχυτη, στην τοπική εξουσία και κοινωνία, παραβατικότητα, εγκληματικότητα και διαπλοκή, η Ζάκυνθος βρίσκεται αντιμέτωπη με μία οφθαλμοφανή και όχι προσχηματική δυσαρέσκεια μεταξύ των δύο θεσμών και των προσώπων που τους στελεχώνουν.
Ως δήμαρχος όλων πλέον των ζακυνθινών, θεωρώ ότι, πραγματικά, χρειάζεται να εξαλειφθούν οι αιτίες προστριβής μεταξύ του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, καθ’ ότι, λογικά, δεν έχουμε και τίποτα να χωρίσουμε. Αν παλιότερα, υπήρχε μια ασάφεια στα όρια των αρμοδιοτήτων μεταξύ Νομαρχίας και Δήμων (που οδήγησε τη Ζάκυνθο π.χ. να μην καταφέρει ποτέ να αποκτήσει λιμνοδεξαμενές), σήμερα κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Είναι σαφώς προσδιορισμένες οι αρμοδιότητες του κάθε θεσμού.
Στο Δήμο Ζακύνθου περιήλθαν, το Γενάρη και τον Ιούνιο του 2011, 101 αρμοδιότητες που ασκούνταν από τη νομαρχία, ενώ το Γενάρη του 2013 θα μεταβιβαστούν σε όλους τους δήμους 83 ακόμα αρμοδιότητες της καταργημένης νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και στο δήμο Ζακύνθου, όπως και σε όλους τους νησιωτικούς δήμους, θα μεταφερθούν επί πλέον 55 αρμοδιότητες που ασκούσε η Νομαρχία.
Είναι γνωστό ότι εξ ολοκλήρου περιήλθαν στο Δήμο οι Υπηρεσίες των ΚΕΠ, της Πολεοδομίας και της Πρόνοιας, ενώ από την 1-1-2012 περιέρχεται και η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών. Οι αρμοδιότητες που ήδη έχουν περάσει στο Δήμο και οι 138 αρμοδιότητες που από 1-1-2013 μεταβιβάζονται στο Δήμο μας εκτείνονται στους τομείς: Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού, Κοινωνικής Κατάστασης, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλιείας, Κτηνιατρικής, Δημόσιας Υγείας, Εμπορίου, Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Είναι πολύ ξεκάθαρο, λοιπόν, το τι θα κάνει ο κάθε θεσμός σε ένα τόπο. Οι μικρομεγαλισμοί που διακατείχαν την παλιά Νομαρχία (αρχίζοντας από το εθιμοτυπικό πρωτόκολλο και φτάνοντας μέχρι τον προγραμματισμό και υλοποίηση έργων) πρέπει να σταματήσουν να επηρεάζουν την πολιτική και την τακτική της σημερινής περιφέρειας και κυρίως της Περιφερειακής Ενότητας. Είναι απαραίτητο, όχι μόνο, ο κάθε φορέας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης να ασκεί τις αρμοδιότητες που του αποδίδονται από το νόμο, αλλά και να επιδιώκουμε, εμείς οι αιρετοί και των δύο φορέων, τη συνεχή και ανεμπόδιστη συνεργασία προς όφελος του τόπου μας. Αν η λειτουργία της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Ζακύνθου ήταν σε αυτό το πνεύμα, θα είχαμε καταφέρει, ίσως, να προωθηθούν χωρίς καθυστερήσεις: η έγκριση της μελέτης για τη δημιουργία του νέου ΧΥΤΥ στη Ζάκυνθο, το στοιχειωμένο έργο της μαρίνας και το έργο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, η κατασκευή του πολυσυζητημένου κόμβου στην Καμάρα του Αγίου Λαζάρου ή ακόμα και η στέγαση όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων υπηρεσιών, κρατικών, δημοτικών και περιφερειακών, σε δημόσια κτίρια, εξασφαλίζοντας την ομαλή πρόσβαση σε αυτές όλων των συμπολιτών μας, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς την επιβάρυνση της καταβολής δυσβάσταχτων ενοικίων σε εποχή κρίσης. Σε πνεύμα συνεργασίας και καλής πίστης μεταξύ Περιφερειακής Ενότητας και Δήμου Ζακύνθου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ενέργειες που εκθέτουν τη θεσμική οντότητα του φορέα της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, όπως αυτή της απογραφής του κρατικού κτιρίου του Διοικητηρίου στο Υποθηκοφυλάκειο, ως κτιρίου της Περιφέρειας. Μα οι εποχές των παλλικαρισμών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για τη Ζάκυνθο, που αναζητά την έξοδο από το τέλμα στο οποίο την έριξαν πρακτικές του είδους πρακτικές που ασκήθηκαν από τις τοπικές της εξουσίες επί σειρά ετών, εις βάρος της ζακυνθινής κοινωνίας.
Αντίθετα, τα όποια παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης στη Ζάκυνθο, μπορούν να αποφέρουν καλά αποτελέσματα για το νησί και τους κατοίκους του. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι Προγραμματικές Συμβάσεις, που ο Δήμος έχει ήδη εγκρίνει, με σκοπό να προωθηθεί η συνεργασία Δήμου και Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου για:
- την εκτέλεση μικρών οδικών έργων, που θα βελτιώσουν την κατάσταση των δρόμων και θα σώσουν ζωές, όπως, την τοποθέτηση στηθαίων, τη συγκρότηση Συνεργείου Οδικής Ασφάλειας, τη διόρθωση και βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού με την προμήθεια λαμπτήρων από την Περιφέρεια και την τοποθέτησή τους από το Δήμο.
- τον καθαρισμό και εξωραϊσμό δημοτικών, επαρχιακών και εθνικών οδών
- την κατασκευή του κτιρίου πολλαπλών χρήσεων στον Αγγερικό.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στο δήμο Ζακύνθου σε πανελλήνιο περιοδικό της αυτοδιοίκησης


Εκτός από το πολυσέλιδο αφιέρωμα στο νησί μας, στο σαλόνι φιλοξενείται συνέντευξη του δημάρχου με τίτλο: "Επανασχεδιασμός του μοντέλου ανάπτυξης της Ζακύνθου"

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Mαζί για την Αυτοδιοίκηση των Ιόνιων Νησιών

Γενική συνέλευση της ΠΕΔ Ιονίων νήσων γίνεται σήμερα στην Κέρκυρα όπου σύμφωνα με πληροφορίες, το ψηφοδέλτιο με τίτλο "ΜΑΖΙ για την Αυτοδιοίκηση των Ιόνιων Νησιών" με επικεφαλής το δήμαρχο Ζακυνθίων Στέλιο Μποζίκη πήρε 23 ψήφους, ήρθε δεύτερο και κατέλαβε 3 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ιονίων Νήσων.

Το ψηφοδέλτιο που υποστηρίχτηκε από τη Ν.Δ. πήρε 40 ψήφους, ήρθε πρώτο και κατέλαβε 4 έδρες στο Δ.Σ.
Μία έδρα κατέλαβε επίσης η παράταξη που υποστηρίχθηκε από το ΚΚΕ.
Το 15/μελές Δ.Σ. της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων αποτελείται, λοιπόν, από τους 7 Δημάρχους των Νησιών μας και τους 8 δημοτικούς συμβούλους που εκλέχτηκαν σήμερα από τη Γενική Συνέλευση.

Η Ζάκυνθος έχει δύο μέλη στο Δ.Σ. της ΠΕΔ, το Δήμαρχο Στέλιο Μποζίκη και τον πρόεδρο του Δημοτικού μας Συμβούλιου Γιώργο Αρμένη.
Να τι αναφέρει σχετικό μήνυμα του Στέλιου Μποζίκη για τις εκλογές αυτές:

"Σ’ αυτό το κρίσιμο –λόγω οικονομικής κρίσης– αλλά και ελπιδοφόρο –λόγω διοικητικής μεταρρύθμισης– σταυροδρόμι, που βρίσκεται σήμερα η ελληνική αυτοδιοίκηση, καλούμαστε να αναδείξουμε τα όργανα που για πρώτη φορά θα διοικήσουν την Περιφερειακή Ένωση Δήμων των νησιών μας, των Ιόνιων Νησιών.


Σήμερα, που μέγα πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης αναδεικνύεται η οικονομική δυσπραγία, η Περιφερειακή Ένωση των νησιών μας χρειάζεται να αναπτύξει δράσεις για την ενίσχυση και υποστήριξη των πρωτοβουλιών που ενδυναμώνουν την τοπική ανάπτυξη και τις τοπικές μας οικονομίες.
Σήμερα, που οι πολίτες των δήμων μας βιώνουν επώδυνα τα αποτελέσματα των οικονομικών μέτρων λιτότητας και τις επιπτώσεις της κρίσης, πρέπει να θεωρούμε χρέος μας την επεξεργασία σχεδίων και προγραμμάτων, από το συλλογικό όργανο της Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρειά μας, που:
- θα προστατεύουν το εισόδημα του νοικοκυριού σε τοπικό επίπεδο
- θα καταξιώνουν τον ρόλο του θεσμού, ως βασικού εργαλείου – μοχλού της τοπικής ανάπτυξης
- θα αναδεικνύουν τις πράσινες πολιτικές και την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας ως βασικές συνιστώσες της τοπικής ανάπτυξης, που θα αποτελούν εναλλακτικές λύσεις για την ανέχεια και την υποβάθμιση των νησιών μας
- θα δημιουργούν μια νέα συλλογικότητα εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και καταξίωσης για την πολιτική, για την κοινωνική συνοχή και τον εκσυγχρονισμό των δήμων
- θα αντιμετωπίζουν τα στοιχεία της κρίσης του πολιτικού συστήματος, που αντανακλούν και στην αυτοδιοίκηση, με την ενίσχυση των διαδικασιών διαφάνειας, χρηστής διοίκησης, συμμετοχής του δημότη στα θέματα που τον αφορούν και αντικειμενικότητας στην εξυπηρέτηση του πολίτη
- θα υποδεικνύουν μέτρα κοινωνικής πολιτικής για τη στήριξη των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας, των κοινωνικά αποκλεισμένων και των θυμάτων της οικονομικής κρίσης
- θα προτείνουν δράσεις και ενέργειες για τη βελτίωση της ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή σε κάθε νησί μας χωριστά και στην Περιφέρειά μας συνολικά.


Σήμερα, που ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ χρειάζεται να ενισχυθεί και να αποδώσει τα μέγιστα των αποτελεσμάτων για τα οποία θεσπίστηκε, η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων πρέπει:
- να συγκεντρώσει και να επεξεργαστεί στοιχεία για το έργο και τις πρόσθετες αρμοδιότητες των νησιωτικών δήμων μας,
- να ερευνήσει και να μελετήσει ζητήματα σχετικά με τη διόρθωση αδυναμιών της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης,
- να προωθήσει τη συστηματική ενημέρωση και επιμόρφωση του προσωπικού και των αιρετών οργάνων των δήμων μας,
- να προαγάγει, σε εθνικό επίπεδο, τη συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και το Σύνδεσμο Νησιωτικών Περιοχών και, σε διεθνικό επίπεδο, τη συνεργασία με όργανα και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ζητάμε την ψήφο των συναδέλφων μας γιατί έχουμε συγκεκριμένο όραμα, επεξεργασμένο σχέδιο και πρόγραμμα για τη συλλογική δράση της αυτοδιοίκησης στα νησιά μας.
Ζητάμε την ψήφο όλων, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών εντάξεων, γιατί στην κρίση που δημιουργεί η εξάρτηση της Αυτοδιοίκησης αντιτείνουμε την ανεξαρτησία από το κράτος, την αυτονομία από τα κόμματα, την οικονομική και οργανωτική αυτοτέλεια και αυτοδυναμία της.
Διεκδικούμε την ψήφο των μελών της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων για να απαιτήσουμε μ α ζ ί μια ΚΕΔΕ δημιουργική, με σχέδιο, όραμα και δράση, που να καθορίζει ένα νέο πλαίσιο αρχών, λειτουργιών και αγώνων για την αυτοδιοίκηση."


Στέλιος Μποζίκης
Δήμαρχος Ζακύνθου
Επικεφαλής Συνδυασμού για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου στην ΠΕΔ Ιονίων Νήσων

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΥΚΤΩΝ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Συναυλία αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Ζακύνθου υπό τη διεύθυνση του Τιμόθεου Αρβανιτάκη.
Στη συναυλία θα ακουστούν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη, όπως τα: Όλα δικά σου μάτια μου, Βρέχει πάλι απόψε, Η Μυρσίνη βάζει τ’ άσπρα, Γέλαγε η Μαρία, Μέθυσ’ απόψε το κορίτσι μου, Θα κλέψω τα τριαντάφυλλα, Ξημερώνει Κυριακή, κ.ά.π., σε ενορχήστρωση Τιμόθεου Αρβανιτάκη, τα οποία θα ερμηνεύσουν οι εξαίρετες φωνές των Βασίλη Χριστοδουλόπουλου, Ανδριάνας Λυκούρεση, Άγγελος Δάνος και Μαριάννα Σεμιτέκολου. Την συναυλία παρουσιάζει ο Άγγελος Πυριόχος.

Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Ζακύνθου πρωτοσυστάθηκε το καλοκαίρι του 2009 και έκανε την πρώτη της εμφάνιση τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου στο θέατρο Σαρακινάδου, σε συνεργασία με τη Χορωδία Επτανησίων Πάτρας. Η επόμενη συναυλία της πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 2010 σε συνεργασία με το Mandolin Impressions Quartet, ένα καταξιωμένο κουαρτέτο νυκτών εγχόρδων της Πάτρας. Η Τρίτη συναυλία της ορχήστρας πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 με μουσικές από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο.

Τον βασικό κορμό της ορχήστρας αποτελούν επαγγελματίες και ερασιτέχνες των οργάνων κιθάρας και μαντολίνου. Την ορχήστρα θα πλαισιώσουν και άλλα όργανα, όπως βιολιά, βιολοντσέλο, μπάσο, πιάνο, ακορντεόν, κρουστά.
Ψυχή της ορχήστρας αποτελεί ο μαέστρος και ενορχηστρωτής της Τιμόθεος Αρβανιτάκης, ο οποίος προσφέρει εκτός από τις συνθέσεις του και τη διεύθυνσή του και τις απαραίτητες για την ύπαρξη της ορχήστρας πολύτιμες ενορχηστρώσεις του.

Στη συναυλία θα παραβρεθεί και ο τιμώμενος συνθέτης Μίμης Πλέσσας, ο οποίος και θα συμπράξει σε κάποια τραγούδια με την ορχήστρα.
Η συναυλία ξεκινά στις 9μμκαι η είσοδος είναι ελεύθερη.

Α.Σ.


Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΛΛΑΞΑΝ ΠΟΛΛΑ !!! ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ...

Πράγματι στον Δήμο Ζακυνθίων τους τελευταίους μήνες άλλαξαν πολλά .Ακόμα και οι πολιτικώς αντίθετοι μέσα τους παραδέχονται ότι έσπασε η τραγική εικόνα των τελευταίων χρόνων της Ζακύνθου και αργά αλλά σταθερά φαίνεται κάτι καλό. Πιστεύω ότι δόθηκε η ευκαιρία σε κάποιους που αγαπάνε τον τόπο τους να αρχίσουν το νοικοκύρεμα .

Βλέπω κάποιους - και μαζί με αυτούς και εγώ – που επιτέλους χαμογελάμε όταν βλέπουμε τα καθαρά πάρκα που βγήκαν πίσω από τους τόνους μπάζων και σκουπιδιών χρόνων , την ευγενική αντιμετώπιση των υπαλλήλων του Δήμου στα τηλεφωνήματά μας ή στις υποδείξεις μας οπότε δεν μένει πια παρά να συμμορφωθούμε και εμείς :

• Να μην πετάμε ΟΤΙ μπορούμε και ΟΠΟΥ μπορούμε
• Να μην παρκάρουμε ΟΠΟΥ θέλουμε και ΟΠΟΤΕ θέλουμε
• Να συμμετέχουμε ενεργά , γιατί εμείς είμαστε ο Δήμος και αυτό το νησί είναι το δωμάτιο και η αυλή του σπιτιού μας

Όμως δυστυχώς υπάρχουν και άλλα που δεν αλλάζουν με τίποτα και αντιστέκονται σθεναρά σε οποιαδήποτε βελτίωση και αυτοί είναι κάποιοι υπάλληλοι που πρέπει να εντοπισθούν και να απομονωθούν γιατί όχι μόνο καταστρέφουν την όποια προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής αλλά και δίνουν ¨πάτημα¨ στους κακόπιστους να λένε ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει σε αυτό το νησί.
Μαθημένοι χρόνια τώρα είτε από ¨βολεμένη τεμπελιά¨ να το πούμε είτε από ΙΔΙΑ συμφέροντα να υπονομεύουν την όποια προσπάθεια για ευνομία.

Σαν υπάλληλος που δουλεύει 29 χρόνια εξυπηρετώντας εκατοντάδες πολίτες κάθε ημέρα γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει φόρτος εργασίας , τι σημαίνει να παίρνεις - αν και δημόσιος υπάλληλος – σακούλες με φακέλους για το σπίτι τα βράδια , τα Σαββατοκύριακα , τις αργίες για αυτό τον λόγο ΔΕΝ δέχομαι από ορισμένους υπαλλήλους του Δήμου ότι δεν έπραξαν τα δέοντα και σύμφωνα με τον νόμο γιατί δεν είχαν χρόνο . Χάθηκαν προθεσμίες και υπέφεραν πολίτες γιατί κάποιος – α υπάλληλος ολιγώρησε !!! Για ποιο λόγο;
Ευχαρίστως να αλλάξουμε θέση εργασίας αύριο το πρωί . Όποιος θεωρεί ότι πιέζεται εργασιακά να έλθει στην δική μου υπηρεσία και εγώ να θυσιαστώ απασχολούμενη στο δύσκολο και απαιτητικό έργο του. Αν πάλι δεν θέλει:

Παρακαλώ τον Δήμαρχο να άλλαζε θέση και αντικείμενο στον ή στην υπάλληλο του Δήμου που ασχολείται με το να προωθεί τις μηνύσεις που παραλαμβάνει από την Αστυνομία Ζακύνθου ή παραλαμβάνει τα δικαιολογητικά για την έκδοση αδειών λειτουργίας καταστημάτων γιατί έχει συνήθεια να ¨ξεχνάει¨ χαρτιά ,εδώ και χρόνια, στο συρτάρι του γραφείου του-της με ολέθριες συνέπειες για τους πολίτες!!!!

Ρουμελιώτου Μαριάννα