Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Χαμός στις Μαριές

Καλημέρα

Σας επισυνάπτω τρία δημοσιεύματα από την Ημέρα τση Ζάκυθος...

1) Καταργούνται τα σχολεία σε Κοιλιωμένο, Αγ, Λέοντα, Μαριές!
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 1 Μαρτίου 2011
Συντάκτης: Γιώργος Γκόγκος
Θεματική κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντολή για να συγχωνευτούν σχολεία τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έχουν πάρει από το Υπουργείο Παιδείας οι Περιφερειακές Διευθύνσεις, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν ζητήσει από τους προϊσταμένους να αφουγκραστούν την κοινή γνώμη και να θέσουν το ενδεχόμενο κατάργησης κάποιων διδακτηρίων.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι να εξοικονομηθούν πόροι από αυτή την ενέργεια, όμως όλα δείχνουν ότι το κλείσιμο σχολείων θα δημιουργήσει κοινωνική αναταραχή, διότι γίνεται στο. "πόδι" και με την "απειλή" της Τρόϊκας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Διονύσης Μυλωνάς, δήλωσε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων έχει αποφασίσει ότι οι συγχωνεύσεις θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους Συλλόγους Διδασκόντων, με τα Τοπικά Συμβούλια και με τους γονείς.
Παράλληλα, ο κ. Μυλωνάς υποστήριξε πως έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για να συγχωνευτούν τα μονοθέσια και τα διθέσια δημοτικά σχολεία του Κοιλιωμένου, του Αγίου Λέοντα και των Μαριών.
"Έχουμε πει, κατ΄ επανάληψη, ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην κατάργηση σχολείων, εφόσον δεν συμφωνεί με αυτό και η τοπική κοινωνία. Απ΄ ότι γνωρίζω, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχει ξεκινήσει κάποιες διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο της κατάργησης των δημοτικών σχολείων του Κοιλιωμένου, του Αγίου Λέοντα και των Μαριών, που είναι ορεινές περιοχές. Στόχος είναι η δημιουργία ενός εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο θα φιλοξενεί τα παιδιά και των τριών αυτών περιοχών. Θεωρώ, όμως, ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να εξασφαλιστούν δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: Α) Η κατασκευή ενός νέου σχολείου και Β) Να υπάρχουν πιστώσεις για τη μεταφορά των μαθητών από τη μια περιοχή στην άλλη" σημείωσε ο κ. Μυλωνάς.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει σκέψη να καταργηθεί το Γυμνάσιο και οι Λυκειακές τάξεις των Βολιμών (στο παρελθόν κάποιοι είχαν προσπαθήσει να κάνουν μια τέτοια ενέργεια, όμως η επιδίωξή τους σταμάτησε από τις αντιδράσεις της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων ), ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε πως είναι κάθετα αντίθετος με αυτό το ενδεχόμενο.

2)Δημιουργείται τετραθέσιο σχολείο στον Αγ. Λέοντα
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 24 Μαΐου 2011
Συντάκτης: Γιώργος Γκόγκος
Θεματική κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεγονός θα είναι από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011 η ίδρυση τετραθέσιου δημοτικού σχολείου στην περιοχή του Αγίου Λέοντα, ενέργεια που θα λάβει χώρα μετά από πρωτοβουλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο προϊστάμενος της οποίας, Φίλιππος Φραγκογιάννης, έχει και τη σύμφωνη γνώμη των γονέων.
Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα μας πως στον Άγιο Λέοντα θα στεγαστούν τα παιδιά του συγκεκριμένου χωριού, των Μαριών, της Εξωχώρας, αλλά και του Κοιλιωμένου.
"Την 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει το 1ο Δημοτικό της Ορεινής Ζώνης, το οποίο θα είναι ένα τετραθέσιο σχολείο με 54 παιδιά. Είναι απόλυτα θετικό το γεγονός ότι οι γονείς συμφωνούν με αυτήν την ενέργεια και μάλιστα πρέπει να τονίσω πως όταν τους επισκεφθήκαμε, ζήτησαν από μόνοι τους τη συγκεκριμένη εξέλιξη, προκειμένου τα παιδιά τους να απολαμβάνουν καλύτερο επίπεδο μόρφωσης" τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης.
Ερωτηθείς για το πώς κύλησε η φετινή σχολική χρονιά, ο κ. Φραγκογιάννης υποστήριξε πως δεν υπήρξαν προβλήματα.
"Θεωρώ πως η φετινή χρονιά ήταν μια από τις καλύτερες της τελευταίας 10ετίας. Βεβαίως, υπήρξαν κάποια μικροπροβλήματα με τις ειδικότητες, όπως ήταν αυτές της θεατρικής αγωγής, της μουσικής και των αγγλικών, ωστόσο ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες, ενώ δεν είχαμε καμία έλλειψη σε δασκάλους και νηπιαγωγούς, αφού φροντίσαμε να καλύψουμε τα κενά από πολύ νωρίς. Επισημαίνω ότι οι εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 15 του ίδιου μήνα. Οι γονείς μπορούν να πηγαίνουν στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά των περιοχών τους, ούτως ώστε να πάρουν πληροφορίες για τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν. Τονίζω πως για την εγγραφή σε δημοτικό σχολείο, οι γονείς είναι απαραίτητο να φέρουν δικαιολογητικό για τη φοίτηση των παιδιών τους σε δημόσιο νηπιαγωγείο" ανέφερε ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης


3)Χαμός στις Μαριές με τις συγχωνεύσεις σχολείων
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20 Σεπτεμβρίου 2011
Συντάκτης: Γιώργος Γκόγκος
Θεματική κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε σύγκρουση με τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Φίλιππο Φραγκογιάννη, βρίσκονται αρκετοί γονείς από την περιοχή των Μαριών, οι οποίοι αντιδρούν με τη συγχώνευση των σχολείων που έχει γίνει και δεν στέλνουν τα παιδιά τους στον Άγιο Λέοντα, ενώ τα κρατούν στο σπίτι, με αποτέλεσμα να χάνουν τα μαθήματά τους!
Παίρνοντας τα πράγματα απ΄ την αρχή, θα πρέπει να αναφερθεί πως η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είχε κάνει συζητήσεις με τους γονείς του Κοιλιωμένου, του Αγίου Λέοντα, των Μαριών και της Εξωχώρας και σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο κ. Φραγκογιάννης, κανένας από αυτούς δεν είχε εκφράσει αντίρρηση για να στέλνουν τα παιδιά τους στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Λέοντα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γονείς του Δημοτικού Σχολείου των Μαριών, έχουν γνωστοποιήσει τη διαμαρτυρία τους δι΄ εγγράφων και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ ενήμερος είναι και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης.

...και να συμπληρώσω ότι αρχικά οι κάτοικοι των Μαριών ήσαν σφόδρα αντίθετοι στη μετακίνηση των παιδιών τους σε οποιοδήποτε σχολείο, θέλοντας να κρατήσουν τα παιδιά στο χωριό και το σχολείο τους "ζωντανό". Μονάχα μία μαθήτρια του χωριού πήγε από την αρχή της χρονιάς στον Άγ. Λέοντα. Τα υπόλοιπα (10 - 12) παιδιά μέχρι προχτές δεν πήγαιναν πουθενά. Οι γονείς, κάθε πρωί προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την μαθήτρια να πάει στο σχολείο της, χτυπώντας το (τουριστικό - σχολικό)λεωφορείο που πήγαινε (μαζί με άλλα παιδιά από άλλα χωριά) να πάρει την μαθήτρια, βρίζοντας και δημιουργώντας πρωί-πρωί ένα -ας το χαρακτηρίσω άσχημο/αρνητικό- κλίμα, που δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για να ξεκινήσει μία μέρα, ειδικά για μικρούς μαθητές.
Τώρα, έχουμε το φαινόμενο μία μαθήτρια από τις Μαριές να πηγαίνει στον Άγ. Λέοντα (απόσταση περίπου 8 χλμ.) με μισθωμένο λεωφορείο, και οι υπόλοιποι στις Βολίμες (απόσταση 12 χλμ.) με το λεωφορείο του Δήμου!
Γιατί; Πέρασε ο "τσαμπουκάς" των κατοίκων; Ιδιαίτερη μεταχείρηση του δημάρχου στο χωριό του; Γιατί με το λεωφορείο του Δήμου;

Ζακύνθιος ΚΑΣ

2 σχόλια:

  1. Θερμή καλημέρα

    Ειλικρινά ευχαριστώ και για την -γρήγορη- απάντησή σας, αλλά και για την ανάρτηση. Θα περιμένω και την απάντηση του Δήμαρχου.

    Ζακύνθιος ΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Δύο μέτρα και δύο σταθμά".
    Ακόμα περιμένω την απάντηση του Δήμαρχου. Βλέπω όμως ότι απάντησε, για κάποιο άλλο θέμα, στον "Ατσάραντο". Λόγω μεγαλύτερης επισκεψιμότητας; Πιστεύω όχι. Τότε γιατί; Να συνεχίσω να περιμένω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή