Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

«ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΤΣΑΡΤ ΣΤΟΝ ΜΑΛΛΕΡ»

ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ WIENER SOLISTEN

Μια πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα συναυλία είχαμε τη χαρά να δούμε την πρώτη βραδιά του φετινού, και πάλι πετυχημένου, Ιόνιου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής «Παύλος Καρρέρ», στις 18 Ιουλίου στο Υπαίθριο Θέατρο Δερματούσας. Το πολύ καλό και σημαντικό αυστριακό κουαρτέτο Wiener Solisten παρουσίασε τη συναυλία «Από τον Mozart στον Mahler». Το κουαρτέτο αποτελούν οι βιεννέζοι σολίστες Édua Amarilla Zádory και Verena Stourzh στο βιολί, ο βιολίστας Manuel Hofer, και ο βιολοτσελίστας Jörg Ulrich Krah. Συμμετείχαν επίσης, στο πιάνο, η ελληνίδα Αλεξάνδρα Νομικού και στα κείμενα και την παρουσίαση η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάγδα Μαυρογιάννη.

Στη συναυλία παρουσιάστηκαν το διασημότερο κουαρτέτο του Mozart, το No 19, σε Ντο μείζονα, το επονομαζόμενο και Dissonanzen, έργο που ο συνθέτης αφιέρωσε στον Haydn, το κουαρτέτο εγχόρδων No 2 του Alexander Borodin, το capriccio σε Μι ελάσσονα Op.81 του Felix Medelssohn, το μοναδικό πιάνο κουαρτέτο του Gustav Mahler, καθώς και ρομαντικές μελωδίες του Richard Strauss, ανάμεσά τους το Τραγουδάκι της αγάπης, αλλά και ο ζωηρός Αραβικός χορός, εμπνευσμένος από ένα ταξίδι του από την Ελλάδα στην Αίγυπτο. Η μουσική εναλλασσόταν με κείμενα βασισμένα στη ζωή των μεγάλων αυτών συνθετών.

Η συναυλία εντασσόταν στο πλαίσιο τεσσάρων συναυλιών του συγκροτήματος στην Ελλάδα με τίτλο «Από τη Βιέννη στα Επτάνησα». Οι άλλοι σταθμοί του κουαρτέτου ήταν στα Γρεβενά, στα Ιωάννινα και στην Κέρκυρα.
Η συναυλία στην Κέρκυρα είχε τίτλο «Σίσσυ - Φύλλα ημερολογίου» και δόθηκε στο Αχίλλειο, το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με την Αυστριακή ιστορία, χάρη στην Αυτοκράτειρα Ελισάβετ.

Επρόκειτο για ένα μουσικο-θεατρικό αναλόγιο εμπνευσμένο από τη ζωή της θλιμμένης πριγκίπισσας Σίσσυ και βασισμένο στο έργο «Το βιβλίο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ» του λογοτέχνη, μεγάλου ανανεωτή του ελληνικού θεάτρου, και περιηγητή Κωνσταντίνου Χριστομάνου, ο οποίος υπήρξε και πιστός και αγαπητός φίλος της πριγκίπισσας.

Όλες οι συναυλίες πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Ελλάδα και την ευγενική χορηγία της Cosmote. Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες ήταν ελεύθερη. Στη συναυλία της Ζακύνθου παρέστη και ο Αυστριακός Πρέσβης στην Ελλάδα.

Σταύρος Αμπελάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου