Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ZANTE JAZZ FESTIVAL 2011

Για ακόμα μια χρονιά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο υπαίθριο Θέατρο της Δερματούσας το Zante Jazz Festibal. Στις τρεις μέρες που διήρκεσε είχαμε τη χαρά να ακούσουμε τα ακόλουθα μουσικά σχήματα.

Petros Klampanis Contextual Septet. Ο Ζακυνθινός κοντραμπασίστας Πέτρος Κλαμπάνης σπούδασε στο τμήμα μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έζησε και σπούδασε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και από το 2008 ζει στη Νέα Υόρκη. Έχει συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς εκπροσώπους της νεοϋρκέζικης τζαζ σκηνής. Το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ είναι ένα ηχητικό πορτραίτο του κοντραμπάσου.

Οι Human Touch, μετά από οκτώ χρόνια ζωής αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρισμένα συγκροτήματα της χώρας μας. Αποτελούνται από τους κορυφαίους μουσικούς, David Lynch, πνευστά, Γιώτης Κιουρτζόγλου, μπάσο, και Σταύρο Λάντσια, πιάνο.

Ο Ζακυνθινός πιανίστας και συνθέτης Διονύσης Μπουκουβάλας παρουσίασε αυτοσχεδιασμούς στο πιάνο απ;o το πρώτο του CD με τίτλο «Αγγλικοί κήποι»

Οι ομάδα κλακετών και μουσικής Tapmotif χόρεψαν κλακέτες. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι πως εντάσσουν τις κλακέτες σε μουσικά σύνολα παίζοντας ρόλο κρουστών οργάνων.

Οι Moussas Farm, το σύνολο του Τηλέμαχου Μούσα, στο οποίο συμμετέχει και ο ζακυνθινός μουσικός Νίκος Γιούσεφ παίζοντας μπάσο και το φημισμένο μουσικό πριόνι του. Οι Moussas Farm χρησιμοποιούν μια μεγάλη ποικιλία από ρυθμικά Πάτερνς και πρωτότυπες μελωδίες με ιδιόφωνα όργανα (μουσικό πριόνι, theremin), εισάγοντας στην τζαζ στοιχεία της σύγχρονης ηλεκτρονικής και ροκ μουσικής με τρόπο αναπάντεχο, άλλοτε λυρικό και άλλοτε ρυθμικό.
Ο Ζακυνθινός πιανίστας Σπύρος Μάνεσης, με σπουδές στο Conservatorium van Amsterdam παρουσίασε διασκευές των συνθέσεων της Λένας Πλάτωνος δένοντας τη μουσική της συνθέτριας με τους ήχους και το ιδίωμα της τζαζ.

Ο σαξοφωνίστας Δήμος Δημητριάδης, δημιουργός και υπεύθυνος του προγράμματος Τζαζ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο παρουσίασε την τελευταία έκδοση του Ionian Jazz Ensemble με τους πιο έμπειρους και προικισμένους φοιτητές του οι οποίοι παίζουν, ενορχηστρώνουν και συνθέτουν.

Το σημαντικό στο φετινό Τζαζ Φέστιβαλ, εκτός του ότι συνέχισε να πραγματοποιείται στο πλαίσιο του νέο ενιαίου καλλικρατικού Δήμου, είναι και το ότι μουσικά πλάτυνε τους ορίζοντές του έξω από τα πολύ στενά όρια της τζαζ, με αναφορές όμως πάντα σε αυτό το είδος μουσικής.

Σταύρος Αμπελάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου