Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΜΑΡΤΖΩΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΩΡΙΖΕΙ ΜΑΡΤΖΩΚΗ

Σε μια σεμνή, ανεπίσημη και ιδιωτικής φύσεως τελετή, ο ζωγράφος σκηνοθέτης Μαθιός Γιαμαλάκης-Μαρτζώκης δώρισε στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων το από τον ίδιο φιλοτεχνημένο πορτραίτο του προπάππου του ποιητή Στέφανου Μαρτζώκη.
Ο Μαθιός Γιαμαλάκης-Μαρτζώκης, για τον οποίον στο πρώτο τεύχος του περιοδικού μας υπήρχε εκτενές αφιέρωμα, συγκινημένος από την υποδοχή που έτυχε από ορισμένους πνευματικούς φίλους στο νησί της μητέρας του, είχε ως ένα προσωπικό τάμα να δωρίσει στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων το πορτραίτο του Στέφανου Μαρτζώκη, που ούτως ή άλλως απουσιάζει από τη συλλογή των πορτραίτων επιφανών Ζακυνθίων. Γι αυτό το λόγο και η συγκίνησή του κατά την παράδοση ήταν εμφανής.

Το πορτραίτο από την πλευρά του Μουσείου παρέλαβε ο πρόεδρός του Ιωάννης Παπαδάτος, ο οποίος ευχαρίστησε τον ζωγράφο και σε φιλική συνομιλία που είχε μαζί του αναφέρθηκε στην ιστορία της οικογένειας Μαρτζώκη.
Στη μικρή τελετή παρέστησαν και λίγοι φίλοι του ζωγράφου, όπως ο φιλόλογος Διονύσης Σέρρας, ο εκπρόσωπος της Κινηματογραφικής Λέσχης Διονύσης Παπαδάτος κ.ά.

Το πορτραίτο του Στέφανου Μαρτζώκη φέρει τα προσωπικά χαρακτηριστικά της τέχνης του Μαθιού Γιαμαλάκη-Μαρτζώκη. Δηλαδή έντονα χρώματα και πολλά αφηγηματικά και συμβολικά στοιχεία. Το ζητούμενο είναι αν το εν λόγω πορτραίτο θα μπορέσει να βρει μια θέση ανάμεσα στα άλλα, εμφανώς διαφορετικής αντίληψης και τεχνοτροπίας πορτραίτα Ζακυνθίων του Μουσείου.

Αμπελάς Σταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου