Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ερήμην των εξεγερμένων, των αδικημένων και των οραματιστών, οι αλλαγές έρχονται


Του Γρηγόρη Ρουμπάνη

 
Χαρτοφυλάκια, χαρτοφύλακες, υποχαρτοφύλακες, γενικοί γραμματείς, γραμματείς με γόβα, κόλακες και ξεσκονίστρες της εξουσίας, κερδισμένη έχουν τη θέση τους στην Ιστορία, στεφανωμένη με εκθέσεις, ελέγχους, προϋπολογισμούς, αναθεωρήσεις προϋπολογισμών, μέτρα, νέα μέτρα κι ακόμα πιο νέα μέτρα μέχρι την τελική αποτυχία.

μαρτύριο Ταντάλου
Ουδέποτε μέχρι τώρα μια εξουσία δεν έταξε τόσα πολλά και όχι απλώς δεν έπραξε παρά τα ελάχιστα, αλλά ενήργησε για τα χειρότερα. Ουδέποτε μέχρι τώρα μια εξουσία-εν πλήρη δημοκρατία-δεν επέφερε τόσα δεινά στην κοινωνία. Την οποία, υποτίθεται, θα έβγαζε από την κρίση και θα της χάριζε την ανάπτυξη με νέα προγράμματα, νέες επενδύσεις και νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας ή απασχόλησης για όλους. Όλους τους έριξε στα Τάρταρα και τους καταδίκασε στο μαρτύριο του Ταντάλου.

Το καλοκαίρι βάζει τις τελευταίες πινελιές του μέσα στις πρώτες βδομάδες του φθινοπώρου και ζωγραφίζει-συγκρατημένα-χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων. Όχι για τον χειμώνα που έρχεται βαρύς και απειλητικός, αλλά για την αποφασιστικότητα που έχουν κερδίσει ,μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, την πρώτη αναπάντεχη ήττα, τη μοιραία οπισθοχώρηση. Σε λίγο, περισσότερα λουκέτα σε κλειστά μαγαζιά και έρημες επιχειρήσεις θα κάνουν ακόμα πιο θλιβερή την καθημερινότητα. Όμως και περισσότεροι είναι εκείνοι που δεν αιφνιδιάζονται πια, δεν υποκύπτουν μπροστά στον φόβο της εφορίας (η οποία απλώς αδυνατεί να κυνηγήσει τα δυο τρίτα της κοινωνίας) ή της τράπεζας (χρεοκοπημένη κι αυτή), δεν περιμένουν κάτι τις το καλύτερο από εκείνους που τους εξαπάτησαν. Σε βαθμό κακουργήματος.

Η ώρα των μεγάλων αλλαγών πλησιάζει. Ή μάλλον, έχει αρχίσει κιόλας με μικρά αλλά ουσιαστικά βήματα. Κλειδώνουν οι δουλειές, κλειδώνουν και οι αλλαγές. Επί το αυστηρότερον. Πρώτο βήμα, ο περιορισμός (και όχι η εξυγίανση) του δημόσιου τομέα. Δεύτερο βήμα, οι αλλαγές στην Ανώτατη Παιδεία. Τρίτο, η πλήρης ενημέρωση για την κατάσταση της οικονομίας από τον πρωθυπουργεύοντα αντιπρόεδρο στον πρόεδρο της ΝΔ. Τι λέγαμε μεσούντος του καλοκαιριού, όταν είχε έρθει πια η ώρα της αποτίμησης του μηνύματος των πλατειών; Λέγαμε ότι συνήθως οι λύσεις επεξεργάζονται ερήμην των εξεγερμένων, ερήμην των αδικημένων, ερήμην των εξαπατημένων και των οραματιστών, αλλά πάντα στο όνομά τους. Ε λοιπόν, κάτι τέτοιο γίνεται και τώρα. Το θέλει η λογική της συνέχειας της εξουσίας. Της διαδοχής των δυο κραταιών κομμάτων. Των κομμάτων που, κατά τις διακηρύξεις εκάστου, μόνο το καλό έκαναν στον τόπο, και εν τέλει κατάφεραν να τον οδηγήσουν στη χρεοκοπία.

Οι ιστορικές ευθύνες βεβαίως ανήκουν εξ ολοκλήρου στον Γιώργο Παπανδρέου και σε όσους τον υπηρέτησαν στα κυβερνητικά σχήματα στα οποία ηγήθηκε. Αυτός προσκάλεσε τον (ηττηθέντα κι αυτόν από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία) Στρος Καν να βάλει το βρωμερό χέρι του στη χώρα, αυτός συνομολόγησε στο μνημόνιο και στο λεγόμενο μεσοπρόθεσμο, αυτός εν ολίγοις κλείδωσε μαγαζιά και επιχειρήσεις, αυτός άφησε κόσμο και κοσμάκη χωρίς δουλειά, αυτός είναι που έκλεισε χιλιάδες σπίτια. Οι ευθύνες των άλλων, οι ευθύνες του κόμματος που επιστρέφει τρέχοντας προς την εξουσία και πάλι, είναι ότι με τις ενέργειές του-όποτε του λάχαινε ο κλήρος να γίνει κυβέρνηση-βοήθησε τα μάλλα, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα οδηγούσαν στη σημερινή τραγωδία.

Ο κόσμος όμως εξακολουθεί να είναι στους δρόμους. Ντροπιασμένος, εξαπατημένος, δακρυσμένος (από τα καπνογόνα), αλλά στους δρόμους. Ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο, ή μάλλον κάτι καλύτερο σε ηγεσία, από αυτή που τον πρόδωσε…

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας του περιοδικού


 ΜΑΙΟΣ                                197 επισκέπτες
ΙΟΥΝΙΟΣ                             223    >> >>
ΙΟΥΛΙΟΣ                             305    >> >>
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ                      704   >> >>


 
Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!
Από τη συντακτική ομάδα

Τα ονόματα των επιτυχόντων Ζακυνθινών στις ανώτατες και ανώτερες σχολές!

247 παιδιά συνολικά από τη Ζάκυνθο κατάφεραν να υπερπηδήσουν το "εμπόδιο" των εισαγωγικών εξετάσεων και να εισαχθούν στις σχολές που μπορείτε να δείτε παρακάτω. Θα ήταν βέβαια χρήσιμο να είχαμε στον κατάλογο και την αρχική επιλογή των παιδιών, για να βλέπαμε σε ποιο ποσοστό οι εισακτέοι καταφέρνουν να μπουν στις σχολές της αρεσκείας τους αλλά ίσως αυτά να είναι πολυτέλεια τη στιγμή που οι θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι περιορισμένες και άρα πολύτιμες...
Εμείς να συγχαρούμε και να ευχηθούμε στα παιδιά καλή συνέχεια και καλή σταδιοδρομία !

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΚΕΚ) ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (ΠΡΑΣΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ) ΣΤΙΣ 3 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η παροχή θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων στην ειδικότητα του Τεχνικού Βιολογικής και Οικολογικής Γεωργίας, ώστε μετά το πέρας της κατάρτισης οι καταρτιζόμενοι να είναι σε θέση να εργαστούν σε επιχειρήσεις παραγωγής αγροτικών προϊόντων βιολογικής ή φιλικής προς το περιβάλλον - "οικολογικής" γεωργίας ή σε επιχειρήσεις παροχής ειδικών γεωτεχνικών και αγροπεριβαλλοντικών υποστηρικτικών υπηρεσιών και συμβουλών σχετικά με την άσκηση βιολογικής ή οικολογικής γεωργίας, καθώς και πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων.
ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Λύκειο, Ι.Ε.Κ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Η διάρκεια κατάρτισης του προγράμματος είναι 800 ώρες.
ΤΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΕΡΓΟΝ ΚΕΚ
ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Σεπτέμβριος 2011
ΛΗΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Φεβρουάριος 2012
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ:
Α/Α
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
1
Έναρξη του Προγράμματος
2
Προσωπική Ανάπτυξη
3
Αγροτική Πολιτική και Θεσμικό Πλαίσιο Αγροτικής Ανάπτυξης
4
Προστασία Φυσικών Πόρων - Περιβάλλοντος και Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής
5
Φιλοσοφία, Αρχές και Μέθοδοι Βιολογικής Γεωργίας
6
Τεχνικές Λίπανσης στη Βιολογική Γεωργία - Τεχνικές Παραγωγής Σκευασμάτων Βιολογικής Λίπανσης
7
Τεχνικές Φυτοπροστασίας στη Βιολογική Γεωργία
8
Εφαρμογές των Μεθόδων και Τεχνικών Βιολογικής Γεωργίας σε Διάφορα Είδη Καλλιεργειών
9
Ορθολογική Διαχείριση Υδάτινων Πόρων, Λιπασμάτων, Φυτοφαρμάκων στη Γεωργική Παραγωγή- Γεωργία Φιλική προς το Περιβάλλον «Οικολογική Γεωργία»
10
Πιστοποίηση και Έλεγχος Βιολογικών Προϊόντων
11
Τυποποίηση – Σήμανση Βιολογικών Προϊόντων ή άλλων Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής με Μεθόδους Φιλικές προς το Περιβάλλον
12
Η Νομοθεσία για τη Βιολογική Γεωργία στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση - Πηγές Χρηματοδότησης Βιολογικής Γεωργίας
13
Υγεία και Ασφάλεια στο Χώρο Εργασίας
14
Βασικές Αρχές Εργατικής Νομοθεσίας
15
Τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας
16
Τελική Αξιολόγηση του Προγράμματος
17
Πρακτική Άσκηση


ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ: Για την συμμετοχή σας στο πρόγραμμα απαιτούνται:
§         Συμπληρωμένη αίτηση συμμετοχής (πατήστε εδώ για την αίτηση συμμετοχής)
§         Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
§         Αντίγραφο τίτλου σπουδών
§         Αντίγραφο κάρτας ανεργίας
§         Παραπεμπτικό σημείωμα από τον ΟΑΕΔ
§         Υπεύθυνη δήλωση (επισυνάπτεται στην αίτηση)
ΤΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΕΡΓΟΝ ΚΕΚ, Κολοκυνθούς 23, 10436, Αθήνα, Τηλ: 210 5202500 - Fax: 210 5202527

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Extreme sports στη Ζάκυνθο

Base jumping στο Ναυάγιο!


Στις 17-20 Αυγούστου 2011 στη μαγευτική παραλία του Ναυαγίου πραγματοποιήθηκε ένα exibition show με θέμα το Base Jumping,ένα άθλημα για τολμηρούς, που προέρχεται από την Αμερική και κάνει τα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα.

Οι αθλητές που έλαβαν μέρος στο ProBase Beach Challenge στη Σύμη, βρέθηκαν και στη Ζάκυνθο για να προσφέρουν ένα θέαμα παγκοσμίου επιπέδου. Περίπου 20 αθλητές από όλο τον κόσμο έκαναν ριψοκίνδυνα άλματα από τον βράχο των 200 περίπου μέτρων για να προσγειωθούν στην παραλία κοντά στο ναυάγιο.

Το base-jump είναι πτώση αρχικά ελεύθερη και στη συνέχεια με αλεξίπτωτο, από κατακόρυφους, απότομα κομμένους ή με αρνητική κλίση βράχους, με ελάχιστο ύψος 200μ
Σύμφωνα με τον Έλληνα τεχνικό και πρωταθλητή του αθλήματος Στράτο Γιαμούκογλου, η ονομασία του προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων, κτίριο (bulding), κεραία (antenna), γέφυρα (span), γη (earth), θέσεις που προσδιορίζουν τις συνθήκες πτώσης- δηλαδή το πεδίο δράσης πρέπει να τέμνει κατακόρυφα την ατμόσφαιρα. Το άθλημα αυτό, όπως τονίζει ο ίδιος, σου δίνει τη δυνατότητα να βλέπεις τα πάντα σε άλλη διάσταση και ανεβάζει την αδρεναλίνη, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είναι επικίνδυνο, σε περίπτωση που γίνει κάποιος λαθεμένος χειρισμός.

Μόλις ο αθλητής βρεθεί στο κενό από τον γκρεμό, για περίπου δύο δευτερόλεπτα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και αμέσως ανοίγει το αλεξίπτωτο, το οποίο πλέον κατευθύνει ο ίδιος, για να προσγειωθεί στο σημείο που επιλέγει, βλέποντας από ψηλά. Κάποιοι τολμηροί αθλητές για να κάνουν το θέαμα πιο εντυπωσιακό καθυστέρησαν να ανοίξουν το αλεξίπτωτο και μας έκοψαν κυριολεκτικά την ανάσα ...

Οι 20 αθλητές, που προσέφεραν αυτό το ξεχωριστό θέαμα στην παραλία του Ναυαγίου, είναι από τη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα, τον Καναδά, την Αμερική, την Ιταλία και τη Φινλανδία.

Η τριήμερη εκδήλωση στο Ναυάγιο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ζακυνθίων.

Ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ελατίων, όπου βρίσκεται το Ναυάγιο, κ. Νίκος Ακτύπης, σημείωσε ότι η διοργάνωση αποτελεί μια ιδιαίτερη προβολή της περιοχής σε όλο τον κόσμο και ειδικά για όσους λατρεύουν τα extreme sports.
Δείτε το παρακάτω βίντεο full screen για να το απολαύσετε


Pro BASE Worldcup 2011 BEACH CHALLENGE from skydivewytse on Vimeo.
Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝ.ΡΩΜΑ

Παρασκευή 26 Αυγούστου, στις 20.30 μμ, στον κήπο του Αρχοντικού Ρώμα,θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα 30 χρόνια απο τον θάνατο του Διονυσίου Ρώμα.

Ομιλητές: Νίκιας Λούντζης και Διονύσης Μουσμούτης

Θα ακολουθήσει έκθεση φωτογραφιών με ανέκδοτο υλικό, απο την ζωή και την δράση του Διονυσίου Ρώμα.

Είσοδος ελέυθερη

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Νέα - Καινοτομική Επιχειρηματικότητα


Προκήρυξη του προγράμματος "Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα".

Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα «Νέα - Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκ. €. Το πρόγραμμα αφορά επιχειρηματικά σχέδια φυσικών προσώπων (ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας) ή επιχειρήσεων, που έχουν κλείσει έως και πέντε πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις και επιδιώκουν την εμπορική αξιοποίηση καινοτομικών ιδεών με μία ή περισσότερες από τις παρακάτω μορφές:

• την εμπορική διάθεση νέων προϊόντων ή υπηρεσιών,
• Την επέκταση/διαφοροποίηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους,
• Τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας ή της διαδικασίας παροχής υπηρεσιών που χρησιμοποιούν.

Για να δείτε τους επιλέξιμους ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) για το πρόγραμμα πατήστε εδώ.

Ανάμεσα στις σημαντικές διαφοροποιήσεις του Προγράμματος «Νέα – Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» σε σχέση με παλαιότερα αντίστοιχα προγράμματα συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

1. Το μεγάλος εύρος οικονομικών δραστηριοτήτων που μπορούν να ενισχυθούν, που περιλαμβάνει τους κλάδους τους κλάδους της μεταποίησης, της «πράσινης» οικονομίας και πολλούς από τους κλάδους της παροχής υπηρεσιών με εν δυνάμει καινοτομικά χαρακτηριστικά.

2. Το πρόγραμμα παρέχει ένα ευρύτατο πεδίο επιλέξιμων ενεργειών και δαπανών. Με τη σωστή χρήση αυτής της δυνατότητας, ο επιχειρηματίας μπορεί να πετύχει τη συνολική υποστήριξη ενός εγχειρήματος σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του, από ιδέα έως πλήρη εμπορευματοποίηση.

3. Δεν δίνεται έμφαση στο τι κάνει μια επιχείρηση, αλλά στο τι θέλει να κάνει. Η λογική από την οποία διακατέχεται το πρόγραμμα είναι ότι «μια καλή επιχειρηματική ιδέα μπορεί να προέρχεται από οπουδήποτε», δίνοντας έτσι ελευθερία και ευελιξία για τη στήριξη νέων επενδυτικών σχεδίων από όπου κι αν προέρχονται.

4. Η ενίσχυση νέων επιχειρηματιών και επιχειρήσεων αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς του Προγράμματος, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στήριξης, προωθώντας τα startups.

5. Το πρόγραμμα έχει διαρκή και μόνιμο χαρακτήρα, δηλαδή δεν σταματά στον πρώτο κύκλο υποβολής προτάσεων αλλά υλοποιείται σε ετήσια βάση, παρέχοντας ένα διαρκές εργαλείο στήριξης στην αγορά.

6. Για πρώτη φορά η έννοια της καινοτομίας διαφοροποιείται από την επιστημονική και τεχνολογική τεκμηρίωση. Αυτό σημαίνει ότι ως καινοτομικές μπορούν να θεωρούνται και άλλες προτάσεις και ιδέες, οι οποίες δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνα και ανάπτυξης.

7. Εισάγεται ένα νέο σύστημα αξιολόγησης της καινοτομίας που επιτρέπει τη συστημική αντιμετώπιση και αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων πάνω στην αρχή: «ιδέα – σχεδιασμός υλοποίησης – υλοποίηση – αγορά».

8. Εισάγεται η έννοια της παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωση των έργων (follow up) και επιβραβεύονται τα θετικά αποτελέσματα και η υλοποίηση στόχων.

9. Μειώνεται ουσιαστικά η γραφειοκρατία, με την απλοποίηση των επίσημων ‘χαρτιών’ που ζητούνται, τουλάχιστον στη φάση πριν την οριστική ένταξη των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα.
 

Πλαίσιο Υλοποίησης του Προγράμματος «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα»

1. Ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 30.000 έως 300.000 € για το τομέα της μεταποίησης ή από 20.000 έως 200.000 € για τα επενδυτικά σχέδια που δραστηριοποιούνται σε όλους τους υπόλοιπους επιλέξιμους κλάδους οικονομικών δραστηριοτήτων.

2. Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 60% των επιλέξιμων δαπανών για ολόκληρη την επικράτεια.

3. Στις επιλέξιμες δαπάνες καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα ενεργειών, όπως:

- Μηχανολογικός και Εργαστηριακός Εξοπλισμός
- Πληροφορική / τηλεπικοινωνίες
- Κατοχύρωση – Τροποποίηση Πατεντών – Πνευματικής Ιδιοκτησίας / Χρήση και Προστασία δικαιωμάτων πατεντών και πνευματικής ιδιοκτησίας / Μεταφορά τεχνογνωσίας
- Εξειδικευμένα Κτιριακά / Διαμόρφωση κτιρίων και χώρων / Ειδικές Εγκαταστάσεις
- Σχεδιασμός και πιστοποίηση προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών / Πιστοποίηση Διαχειριστικών Συστημάτων
- Δαπάνες Τεχνικής, Επιστημονικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
- Δαπάνες προβολής & επικοινωνίας για την (κατά κύριο λόγο εξωστρεφή) προβολή και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών.
- Ανάπτυξη εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων
- Ανάπτυξη Πρωτοτύπων και τεχνικού φακέλου.
- Λειτουργικές Δαπάνες (που σχετίζονται με το επιχειρηματικό σχέδιο)

4. Σχετικά με τις χρηματοροές του προγράμματος:
- Δεν απαιτείται τεκμηρίωση ιδίας συμμετοχής κατά την υποβολή.
- Εξασφαλίζεται η συνεχής ρευστότητα με τη χρήση εγγυητικής επιστολής (προαιρετικό)
- Διασφαλίζεται η άμεση καταβολή της δημόσιας χρηματοδότησης, μετά την πιστοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης, με δυνατότητα εξάμηνης (6) παράτασης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Κανονισμού De Minimis (αριθ.1998/2006).


Προθεσμία υποβολής προτάσεων: 1-8-2011 μέχρι 30-9-2011.

Για να διαβάσετε την επίσημη Προκήρυξη του Προγράμματος πατήστε εδώ (pdf, 239 σελίδες, 2.32 ΜΒ).
 

ΟΙ ΔΥΟ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ


Η απογοήτευση προέρχεται πάντα από κάτι που περιμένεις να είναι καλό και δεν είναι, ποτέ από κάτι που περιμένεις να είναι κακό και είναι. Γι αυτό το λόγο δεν θα μας απασχολήσουν κάποιες κακές και ασήμαντες παραστάσεις, θα μας απασχολήσουν όμως δύο σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα στα οποία πολλοί είχαν επενδύσει τις ελπίδες τους για κάτι καλλιτεχνικά σπουδαίο στο ζακυνθινό καλοκαίρι. Και χωρίς πολλά λόγια και περιστροφές αναφέρομαι στην παράσταση του Οθέλλου του Γιώργου Κιμούλη και στη συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Τι μπορεί να ενώνει αυτά τα δύο τόσο διαφορετικά καλλιτεχνικά γεγονότα; η απογοήτευση που κάποιοι ένιωσαν παρακολουθώντας τα.

Ο Οθέλλος του Σαίξπηρ μόνο Οθέλλος και μόνο Σαίξπηρ δεν ήταν. Ακούσαμε τον Μαρκουλάκη να τραγουδάει, είδαμε μια στριπτιζέζ να χορεύει σε σωλήνα. Η γλώσσα του Σαίξπηρ μετατράπηκε σε βωμολοχική και αγοραία. Οι ηθοποιοί πηγαινοέρχονταν στην σκηνή άτακτα και άσκοπα. Υπήρχαν μεγάλα κενά που περίμενες κάποιος να μιλήσει ή κάτι να συμβεί πάνω στη σκηνή.

Η Καρύδη και η Μπρέμπου σιγομουρμούριζαν τα λόγια τους σαν να βρίσκονταν σε τηλεοπτικό σήριαλ.
Και το κλου της βραδιάς ήταν όταν ο Κιμούλης θύμωσε επειδή μερικά παιδιά, που από ελλειπή φύλαξη είχαν παρεισφρήσει στο θέατρο έκαναν φασαρία και ο ηθοποιός το θεώρησε αποδοκιμασία του κοινού. Μήπως γιατί όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται; Ο μόνος που διασωζόταν στην παράταση ήταν ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στο ρόλο του Ιάγου, όπου έδωσε ένα καλό δείγμα της υποκριτικής του ικανότητας. Ο Γιώργος Κιμούλης είναι σπουδαίος ηθοποιός και μας έχει προσφέρει στο παρελθόν σπουδαίες παραστάσεις, όπως πριν από μερικά χρόνια στο ίδιο θέατρο την παράσταση «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου. Ελπίζουμε και στο μέλλον να δούμε ανάλογα πράγματα.


Το κοινό των 3000 και πάνω θεατών που κατέκλισε κάθε γωνιά του υπαίθριου θεάτρου στη συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα έδειξε πόσο διψάει για καλή και ποιοτική ελληνική μουσική και πόσο εκτιμάει τον καλλιτέχνη και το έργο του. Και όντως ο Λαυρέντης και η υπέροχη μουσική του ήταν άψογοι, αλλά μόνο για τη λίγη ώρα στην αρχή και στο τέλος της συναυλίας που εμφανίστηκε.

 Ενδιάμεσα όμως είχαμε την κακή τύχη να πρέπει για ατέλειωτη ώρα να ακούμε τα κακόγουστα, ανόητα και άκρως σεξιστικά αστεία του Γιάννη Ζουγανέλη, που σε καμιά πολιτισμένη χώρα του κόσμου δεν θα μπορούσαν να λέγονται χωρίς να ξεσηκωθούν τουλάχιστον οι γυναικείες οργανώσεις. Και αυτά όλα μπροστά σε χιλιάδες νέα αγόρια και κορίτσια που πήγαν να ακούσουν την γεμάτη ουσία και νοήματα μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Ο δε συμπαθής Δημήρης Σταρόβας ήταν μάλλον ανύπαρκτος, εκτός από τις στιγμές που έπαιξε την κιθάρα του, πράγμα που ξέρει να κάνει καλά. Γενικά μάλλον συνόδευε χαλαρά τα φιλαράκια του σε μια ευχάριστη καλοκαιρινή εξόρμηση.

Όλα αυτά δίνουν δυστυχώς την αίσθηση της καλοκαιρινής αρπαχτής και είναι κρίμα, γιατί σ’ αυτό το κατάμεστο θέατρο θα μπορούσαν να είχαν συμβεί μοναδικά και αξέχαστα πράγματα μια βραδιά με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.
Κλείνοντας να πω πως από πολλούς άκουσα πως τελικά η παράσταση του καλοκαιριού, αν και δυστυχώς δεν μπόρεσα να την δω, ήταν ο «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. Έστω και έμμεσα λοιπόν, συγχαρητήρια στους συντελεστές της παράστασης.



Α.Σ.




 

Για το ελεύθερο κάμπινγκ

Αλιεύσαμε το παρακάτω άρθρο από σελίδα στο facebook και το αναδημοσιεύουμε πρώτον διότι πιστεύουμε ότι σαν τουριστικός προοροσμός μας αφορά και δεύτερον διότι υπάρχει αναφορά στο νησί μας ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Να σημειωθεί ότι ο αρθρογράφος Φίλιππος Δραγούμης είναι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων

 
Κάθε νόμος κρύβει από πίσω του μια κοινωνική φιλοσοφία και μια κρυμμένη επιθυμία. Η απαγόρευση του ελεύθερου κάμπινγκ κρύβει τη φιλοσοφία πως αν δεν βρίσκεσαι κάτω από τέσσερεις στέρεους τοίχους , κατά προτίμιση από τσιμέντο, δεν είσαι αξιοπρεπής πολίτης. Η άμεση επαφή με τα φυσικά στοιχεία σε καθιστά κάτι σαν ζώο, ανάξιο να ζει σε οργανωμένη κοινωνία. Ως εκ τούτου προτείνει σε όλους είτε να χτίσουν εξοχικά κατά τα πρότυπα των άσχημων πόλεων, είτε να νοικιάσουν δωμάτια σε rooms ή ξενοδοχεία, είτε, αν δεν έχουν τα μέσα, να μην πάνε καθόλου διακοπές, να καθίσουν σπίτι τους. Εκεί τουλάχιστον, μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους και ντουβάρια γύρω-γύρω τους προστατεύουν απο τα χίλια δεινά, τις αράχνες και ερπετά. Δεν είναι λοιπόν άξιο απορίας που η Ελλάδα χτίσθηκε βιαστικά και αντιαισθητικά καταστρέφοντας τοπία και παράδοσεις, γεμίζοντας τα βουνά με τα μπάζα όλης αυτή της ανοικοδόμησης.

Η κρυμμένη επιθυμία του νομοθέτη είναι οτι όλη η Ελλάδα μπορεί να γίνει Μύκονος, Φαληράκι, Σαντορίνη, Ρόδος, αν εξαναγκασθεί. Είναι όμως αυτό εφικτό; Είναι επιθυμητό; Πόσα είναι τα μέρη που και να θέλουν δεν μπορούν να καταντήσουν έτσι για οι θέσεις τους δεν είναι ανταγωνιστικές και δεν έχουν τις υποδομές; Πρέπει αυτά να μείνουν χωρίς τουρισμό; Να μην αποτελέσουν προορισμό για διακοπές που είναι στο κάτω κάτω σοβαρό έσοδο για τους κατοίκους; Ο νόμος που απαγορεύει το κάμπινγ τώρα επιβάλλει είτε μοντέλο Μυκόνου είτε τίποτα.

Στην πράξη ο νόμος, όπως και πολλοί άλλοι ευτυχώς δεν τηρείται αλλά η παρανομία δημιοργεί πολλές αντιθέσεις και αντιφάσεις και οι κατασκηνωτές καταλήγουν να θεωρούνται περιθωριακά παράσιτα. Πράλληλα, πολλοί, οικογένειάρχες ας πούμε, αποφέυγουν την ελεύθερη κατασκήνωση από τον φόβο της κοινωνικής προκατάληψης.

Σκεφτήκαμε όμως τις θετικές πτυχές του ελεύθερου κάμπινγκ; Σκεφθήκαμε πόσο μπορούν αυτοί οι παρασιτικοί κατασκηνωτές να προσφέρουν σε τοπικές κοινωνίες; Σε περιοχές που δεν μπορούν να γίνουν ( κι ίσως να μην το θέλουν κιόλας) αντίγραφα της Μυκόνου με ξαπλώστρες παντού και μουσική dance να καλύπτει τον ήχο του ανέμου και των κυμμάτων ανάλογα με τα γούστα του DJ;

Φέτος βρέθηκαμε ως κατασκηνωτές, οικογενειακά, με τρία μικρά παιδιά σε έναν Δήμο που αποφάσισε στην περιοχή του να αψηφίσει τον νόμο και αντί να απαγορεύσει το κάμπινγ, να το επιτρέψει αλλά και να το ρυθμίσει με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι να έχουν χώρο και να είναι ευχαριστημένοι. Δεν θα αναφέρω πού, αλλά θα το περιγράψω γιατί πιστεύω πως θα έπρεπε να αποτελέσει μοντέλο για την ανάπτυξη μιας άλλης νοοτροπίας για τις διακοπές και τον τουρισμό, που ενώ αφήνει κέρδη στα χωριά και τα νησιά, δεν αφήνει τα κατάλοιπα του τσιμέντου ή τα αίσχη των βρετανοκρατούμενων θερέτρων όπως η Ζάκυνθος ή το Φαληράκι.

Η παραλία λοιπόν χωρίσθηκε στα δύο: από την μια επετράπη η ελεύθερη κατασκήνωση και ο γυμνισμός και από την άλλη, το ένα τρίτο της έκτασης, όχι. Ετοιμάσθηκαν τουαλέττες και νεροχύτες δωρεάν εκτός από το ντους που λειτουργεί με κέρμα 0,5 €. Έτσι λύθηκε το πρόβλημα των κρυμμένων καφέ θησαυρών πίσω από κάθε θάμνο με τις άσπρες μακρόστενες σημαίες, μπερδεμμένες στα αγκάθια να ανεμίζουν στις γύρω πλαγιές. Με τις εισπράξεις των ντούς προσλαμβάνεται δημοτικός υπάλληλος που προσέχει και φροντίζει την παραλία. Μια θέση εργασίας, εποχιακής ίσως αλλά καλό συμλήρωμα για έναν μελισσοκόμο. Τα σκουπίδια μαζεύονται σε κάδο που αδειάζει καθημερινά αποριμματοφόρο. Μια μπάρα εμποδίζει την πρόσβαση αυτοκινήτων μέχρι την παραλία. Η συντριπτική πλειοψηφία των ενοίκων της παραλίας προσέχει να μην αφήνει γόπες στην άμμο—ιδίως όσοι την θεωρούν πάτωμα του σπιτιού τους. Ξαπλώστες και ομπρέλλες ΔΕΝ υπάρχουν αλλά μόνο μια οικογενειακή ταβέρνα, πίσω από την παραλία, κρυμμένη μέσα σε κήπο που παράγει τα βλήτα, κολοκυθάκια και ντομάττες που καταναλώνονται. Ντόπιο μέλι για πρωινό και ψωμί που ψήνεται εκεί.

Αποτέλεσμα; Χώρος για όσους θέλουν να παίξουν ρακέττες στην άμμο αλλά και για όσους θέλουν να απολαύσουν ήσυχοι την επαφή τους με τα φυσικά στοιχεία. Όλοι αυτοί φέρνουν έσοδα στην περιοχή: ψωνίζουν, πίνουν, τρώνε, μετακινούνται με την εξαιρετική δημοτική συγκοινωνία. Μπορεί μεν να αφήνουν λιγότερα χρήματα από όσα θα άφηναν αν έμεναν σε δωμάτια, αλλά αν η περιοχή είχε γεμίσει rooms δεν θαρχόντουσαν. Μπορεί μάλιστα, με την κρίση, η επένδυση σε δωμάτια να αποδεικνυόταν ασύμφορη.

Αυτό είναι το είδος τουρισμού που θα έπρεπε να προτείνουμε, τόσο για μας, που μαστιζόμαστε από την οικονομική κρίση όσο και για τους τουρίστες που ψάχνουν για κάτι διαφορετικό, κάτι τοπικό, Ελληνικό και ιδιαίτερο...Ας μην δίνουν τα χρήματα στα πολυεθνικά πρακτορεία αλλά στους ντόπιους που παράγουν εξαιρετικά αγροτικά προιόντα.



Α, ξέχασα βέβαια το σημαντικότερο: πως θα διωχνόταν επιτέλους ο κόσμος από το Σύνταγμα αν επιτρεπόταν το ελεύθερο κάμπινγκ; Μου διέφυγε η λεπτομέρεια.


Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΓΚΟ ΦΟΣΚΟΛΟ


κλικ στην εικόνα για μεγένθυνση

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο χώρο όπου βρισκόταν και πρόκειται να ανακατασκευαστεί η οικία του Ποιητή. Δυστυχώς ο χώρος δεν παρουσιάζει την καλύτερη δυνατή εικόνα μια και η διοίκηση της ΔΕΗ, παρόλο που είχε δεσμευτεί, δεν εΔΕΗσε τελικά να απομακρύνει τα καλώδια που έχει εγκαταλείψει εκεί για πάνω από πενταετία, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τις παρακάτω εικόνες.


Ο χώρος όπως τελικά διαμορφώθηκε :


«ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΝΥΧΤΑ» ΣΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΡΜΑΟΥΣΑΣ

Ένα ταξίδι στην ισπανόφωνη μουσική ήταν η τελευταία συναυλία του Ιόνιου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής «Παύλος Καρρέρ» που πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου 2011 στο Υπαίθριο Θέατρο Δερματούσας. Στη συναυλία, που είχε τίτλο «Noche Espanola» έλαβαν μέρος οι μουσικοί: Έλλη-Ελένη Αρβανίτη και Κωνσταντίνος Καρυώτης, τραγούδι, Μιχάλης Σουρβίνος, κιθάρα, Νίκος Νικολόπουλος, Φλάουτο και Κατερίνα Καραμπάτσα, πιάνο.
Σκοπός της συναυλίας ήταν η παρουσίαση και ανάδειξη του πλούτου και της εξέλιξης του ισπανόφωνου τραγουδιού ανά τους αιώνες. Ακούστηκαν τραγούδα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρονικών περιόδων, διάρκειας πάνω από τρεις αιώνες, τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά διαφόρων μουσικών ειδών και ρευμάτων, κατά κύριο λόγο από την Ισπανία, (παραδοσιακά, λαϊκά, tonadillas, serenatas, coplas, pasadoles) αλλά και άλλες ισπανόφωνες χώρες, όπως Μεξικό (mariachi, vals) και Αργεντινή (tango, balada).
Από την αρκετά συμπαθητική βραδιά, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την σκέπη ενός πορφυρού αυγουστιάτικου μισοφέγγαρου, αξίζει να διατηρήσουμε στην μνήμη μας την όμορφη και γεμάτη ένταση, πάθος και νοήματα ισπανόφωνη μουσική, τη γλυκιά φωνή της Έλλης-Ελένης Πετρίδου, την άψογη και καλά δεμένη με τη μουσική, εκτέλεση του φλάουτου του Νίκου Νικολόπουλου, αλλά κυρίως και πρωτίστως την παρουσία του εξαιρετικού κιθαρίστα Μιχάλη Σουρβίνου,
ο οποίος έδωσε πραγματική πνοή στην κιθάρα του και με τον υπέροχο ήχο του μάγεψε και καθήλωσε το κοινό, το οποίο τον επευφήμησε και τον χειροκρότησε όταν εκτέλεσε το Improvisation/Asturias από την Ισπανική Σουίτα του Albeniz. Ευχής έργο θα ήταν, και πρόταση προς την καλλιτεχνική επιτροπή του Φεστιβάλ η παρουσία του Μιχάλη Σουρβίνου στο επόμενο Φεστιβάλ για ένα προσωπικό ρεσιτάλ

Αμπελάς Σταύρος

ΜΑΡΤΖΩΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΩΡΙΖΕΙ ΜΑΡΤΖΩΚΗ

Σε μια σεμνή, ανεπίσημη και ιδιωτικής φύσεως τελετή, ο ζωγράφος σκηνοθέτης Μαθιός Γιαμαλάκης-Μαρτζώκης δώρισε στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων το από τον ίδιο φιλοτεχνημένο πορτραίτο του προπάππου του ποιητή Στέφανου Μαρτζώκη.
Ο Μαθιός Γιαμαλάκης-Μαρτζώκης, για τον οποίον στο πρώτο τεύχος του περιοδικού μας υπήρχε εκτενές αφιέρωμα, συγκινημένος από την υποδοχή που έτυχε από ορισμένους πνευματικούς φίλους στο νησί της μητέρας του, είχε ως ένα προσωπικό τάμα να δωρίσει στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων το πορτραίτο του Στέφανου Μαρτζώκη, που ούτως ή άλλως απουσιάζει από τη συλλογή των πορτραίτων επιφανών Ζακυνθίων. Γι αυτό το λόγο και η συγκίνησή του κατά την παράδοση ήταν εμφανής.

Το πορτραίτο από την πλευρά του Μουσείου παρέλαβε ο πρόεδρός του Ιωάννης Παπαδάτος, ο οποίος ευχαρίστησε τον ζωγράφο και σε φιλική συνομιλία που είχε μαζί του αναφέρθηκε στην ιστορία της οικογένειας Μαρτζώκη.
Στη μικρή τελετή παρέστησαν και λίγοι φίλοι του ζωγράφου, όπως ο φιλόλογος Διονύσης Σέρρας, ο εκπρόσωπος της Κινηματογραφικής Λέσχης Διονύσης Παπαδάτος κ.ά.

Το πορτραίτο του Στέφανου Μαρτζώκη φέρει τα προσωπικά χαρακτηριστικά της τέχνης του Μαθιού Γιαμαλάκη-Μαρτζώκη. Δηλαδή έντονα χρώματα και πολλά αφηγηματικά και συμβολικά στοιχεία. Το ζητούμενο είναι αν το εν λόγω πορτραίτο θα μπορέσει να βρει μια θέση ανάμεσα στα άλλα, εμφανώς διαφορετικής αντίληψης και τεχνοτροπίας πορτραίτα Ζακυνθίων του Μουσείου.

Αμπελάς Σταύρος

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

"Κόκκινος Βράχος" σε Ασπρόμαυρο Φόντο !

Επιστολή δημότη που ήρθε στο mail box του περιοδικού:

Η "κριτική" γίνεται για να βελτιωθεί ότι μπορεί να βελτιωθεί, γιατί αγαπάμε και θέλουμε να δουλεύει και να πηγαίνει καλά ο "Κόκκινος Βράχος", κάτω από οποιαδήποτε διεύθυνση και οποιαδήποτε δημοτική αρχή.


Δεν ξέρω γιατί, αλλά το πρωί που πήγα μου θύμισε υπαίθριο εντευκτήριο - καφέ κοιμητηρίου.
Από τα μαύρα σιδερένια τραπέζια με το λευκό μάρμαρο, έλειπαν τα παξιμάδια και το κονιάκ, οπότε ήρθα στα ίσια μου.
Οι πελώριες μπεζοκιτρινωπές ομπρέλες που κάλυπταν όλο σχεδόν το οπτικό μου πεδίο δημιουργούσαν έναν μουντό κιτρινοπράσινο φωτισμό
Χίλιες φορές ο ήλιος στα μάτια !

Πήγα να τραβήξω την μαύρη σιδερένια καρέκλα με το λευκό μαξιλαράκι και την πλεκτή σιδερένια πλάτη. Κόντεψε να "πέσει" το χέρι μου... Για να μην τις παίρνει ο αέρας, άραγε, τις έφτιαξαν έτσι;
Ο κατάλογος, σκέτο χάλι. Θα μπορούσε να είναι πολύ πιο προσεγμένος και να ενημερώνει για το χώρο και την πόλη.

Η μετάφραση της ονομασίας του στον κατάλογο με το απίθανο "Red RocK" είναι όλα τα λεφτά και έρχεται να δέσει καταπληκτικά με το μότο "Part of Culture" !!! (χωρίς την αντίστοιχη μετάφραση στα ελληνικά, που καθώς φαίνεται δεν χρειάζεται αφού οι έλληνες ....μάλλον γνωρίζουν)
Ξαναπήγα και το βράδυ.

Οι πελώριες ομπρέλες ήταν κλειστές (ευτυχώς!)
Έψαξα να βρώ κάποιο τραπέζι που να βλέπω πλατεία, χωρίς να μ'ενοχλούν οι δεμένες ομπρέλες.
Με το που έκατσα ένιωσα σαν σε ανάκριση στην ασφάλεια.
Ο προβολέας από απέναντι, από τη ταράτσα του Δημαρχείου με τύφλωνε.
Από πάνω, από τη ταράτσα του Πνευματικού Κέντρου άλλοι, μεγαλύτεροι προβολείς σε έλουζαν με φως και σε στράβωναν και αυτοί.

Το μαγαζί βέβαια εξυπηρετείται με το δημοτικό φωτισμό των δημοτικών προβολέων (που μόνο σε στρατόπεδα και σε περιβόλους αποθηκών πυρομαχικών χρησιμοποιούνται).
Δεν εξυπηρετούν όμως το μαγαζί σε ότι αφορά την ατμόσφαιρα που δημιουργείται με αυτό το πολύ και λευκό φως, που σε ξενερώνει...

Μπήκα και μέσα στον "Κόκκινο Βράχο"
Τα έχασα !
Τι κυριλάτο μαυρόασπρο (πάλι) πράγμα ήταν αυτό;
Έπαθα!
Τι φωτισμός (χασάπικου) ήταν αυτός, με τις υποτίθεται διακριτικές νότες με μωβ ιριδίζον (για να διώχνει κουνούπια και μύγες ;)
Το κυριλάτο που σκοτώνει!
Το μαυρόασπρο το βρήκα μπροστά μου και στα πεντακάθαρα αξιοπρεπέστατα WC, χωρίς εκεί να ενοχλεί καθόλου.

Αν ο "Κόκκινος Βράχος" ήταν "Μαύρος" θα του ταίριαζε το μαγαζί


Υ.Γ.Το σέρβις ήταν πρωί και βράδυ εξαιρετικότατο
Τα αγόρια κα τα κορίτσια που εργάζονται ήταν ευγενέστατα, γρήγορα και με άριστη εξυπηρέτηση. Μπράβο !

Μ.Π.



Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

25 000 άνεργοι θα βρουν εργασία στους ΟΤΑ, στον τομέα των κατασκευών

Το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και τον ΟΑΕΔ, προωθεί πρόγραμμα για την πρόσληψη 25.000 ανέργων στους ΟΤΑ κατά την τριετία 2012-2015. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα επιλέγονται από τις λίστες ανέργων του τοπικού ΟΑΕΔ, δεν θα μπορούν να εργαστούν πάνω από 135 ώρες το χρόνο και θα προσλαμβάνονται για έργα αυτεπιστασίας, και θα αφορούν κυρίως ειδικότητες του κατασκευαστικού τομέα.


Πρόκειται για μια παλαιότερη πρόταση του υφυπουργού Εσωτερικών, Πάρι Κουκουλόπουλου, η οποία ως σκοπό έχει την ενεργοποίηση των δήμων ώστε να υλοποιούν αναπτυξιακά έργα στην περιοχή τους. Η χρηματοδότηση θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η αποπληρωμή των δανείων θα γίνεται από τους ίδιους τους δήμους, με δέσμευση των εσόδων που έχουν από συγκεκριμένα τέλη, όπως ανταποδοτικά, τέλη ζύθου, διαφήμισης κ.λπ.


Αυτή τη στιγμή συζητούνται τα κριτήρια και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες, καθώς το σχέδιο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.


Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Μοντέρνα αρχαιολογία και λίγη κοινωνιολογία. Καθαρίζοντας σκουπίδια από το δρόμο

Επιστολή αναγνώστη που μόλις λάβαμε με e-mail
Ακολουθεί η μετάφραση


Modern archeology and some sociology. Cleaning up garbage from the street

Dear editor,

I apologise for writing in English. I read City + State only thanks to translation robots.

During my stay in Zakynthos I chose to clean up the public space as my contribution to the public cause. Every other day for two weeks half an hour. As you can see on the pictures (1), I collected some seven garbage bags in front of the old hospital. Not only passers by thought I was an archeologist, also in practise it was a kind of archeology. I found soft drink cans with designs that are not for sale anymore. Visitors to the hospital mostly throw away cigarettes, bottles, medicines, x-ray photos, surgery masks, urine samples, latté cups and even a tie.


The age and decay of the garbage suggests that locals do not throw more garbage in public space than elsewhere in Europe, but that certain spaces in the city are not only hardly visited by the cleaners of the city, but completely excluded. This is a serious problem because the The Broken Window Theory (2) from sociology teaches us that people behave according to their environment. When they see neglect, they will behave accordingly.


My question is if you can publish in City + State a map with the routes and routines of the cleaners of the city so we can discover the 'black holes' in it. Additionally we can also anticipate, cheer, inspect and complement or finish their important work.

  
Reinder Rustema, Amsterdam & Zakynthos


                                                  Μετάφραση

Μοντέρνα αρχαιολογία και λίγη κοινωνιολογία. Καθαρίζοντας σκουπίδια από το δρόμο

Αγαπητέ εκδότη,
Συγνώμη που σας γράφω στα αγγλικά αλλά διαβάζω το Δήμο + Πολιτεία χάρη στις αυτόματες μεταφραστικές μηχανές.


Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Ζάκυνθο επέλεξα να καθαρίσω το δημόσιο χώρο ως μια συμβολή μου στη δημόσια υπόθεση. Κάθε δεύτερη μέρα για δύο εβδομάδες για ένα διάστημα μισής ώρας. Όπως ,μπορείτε να δείτε στις εικόνες (1), συνέλεξα περίπου επτά τσάντες απορριμάτων μπροστά από το παλαιό νοσοκομείο. Πολλοί περαστικοί σκέφτηκαν ότι ήμουν αρχαιολόγος, αφού στην πράξη αυτό που έκανα ήταν ένα είδος αρχαιολογίας. Βρήκα δοχεία μη αλκοολούχων ποτών με σχέδια που δεν υπάρχουν πλέον στο εμπόριο. Οι επισκέπτες στο νοσοκομείο πετάνε συνήθως τσιγάρα, μπουκάλια, φάρμακα, ακτινογραφίες, μάσκες χειρουργικών επεμβάσεων, τα δοχεία από δείγματα ούρων, πλαστικά ποτήρια ακόμη και γραβάτες.


Η ηλικία και ο βαθμός αποσύνθεσης των απορριμμάτων δείχνουν ότι οι Ζακυνθινοί πολίτες δεν ρίχνουν περισσότερα απορρίμματα στο δημόσιο χώρο από πολίτες άλλων χωρών της Ευρώπης, αλλά ότι απλούστατα ορισμένοι τομείς της πόλης όχι μόνο δεν δέχονται συχνά επίσκεψη από τους οδοκαθαριστές, αλλά είναι ουσιαστικά εντελώς αποκλεισμένοι. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα επειδή η θεωρία των σπασμένων παραθύρων (2) από την κοινωνιολογία μας διδάσκει ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται σύμφωνα με το περιβάλλον τους. Όταν βλέπουνε την παραμέληση, θα συμπεριφερθούν αναλόγως.

Η ερώτησή μου είναι εάν μπορείτε να δημοσιεύσετε στο Δήμο + Πολιτεία ένα χάρτη με τις διαδρομές των καθαριστών της πόλης, έτσι ώστε να μπορούμε να ανακαλύψουμε τις "μαύρες τρύπες" Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε εμάς τους εθελοντές να προλάβουμε, να επιθεωρήσουμε να συμπληρώσουμε ή και να αποτελειώσουμε τη σημαντική αυτή εργασία τους.

Ρέιντερ Ρουστέμα
Άμστερνταμ & Ζάκυνθος



Λυρική συναυλία

υπαίθριο δημοτικό θέατρο
21 Αυγούστου 2011

με την μέτζο σοπράνο ΕΛΕΝΗ ΒΟΥΔΟΥΡΑΚΗ
και στο πιάνο το μαέστρο ΠΑΝΑΓΗ ΜΠΑΡΜΠΑΤΗ

Σαξόφωνο ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ, Κιθάρα ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΟΜΟΝΗΣ, Φιλική συμμετοχή ΣΤΑΘΗΣ ΣΟΥΛΗΣ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α.ΜΕΡΟΣ

1) TO TANΓΚΟ ΤΗΣ ΨΑΡΟΠΟΥΛΑΣ ΧΡ.ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ
2) ΤHE SHADOW OF YOUR SMILE J.MANDEL
3) ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΕΡΩΤΑΣ ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ Κ. ΚΑΠΝΙΣΗ
4) SUMMERTIME (from"Porgy and Bess") G.GERSHWIN.
5) ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΝΑ 'ΣΑΙ Γ. ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ
6) ΟΛΑ Τ΄ ΑΛΛΑΞΕΣ ΑΝΔ.ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
7) POT-PURRI: *Χθες το βράδυ (Κ.Γιαννίδη) *Blue moon (from"At the circus" R.Rogers) *La vie en rose (Loouiguy) *Solamente una vez (A.Lara ) *Mancha de carnaval (from"Orfeo Negro"L.Bonfa) *Ξύπνα αγάπη μου (Κ.Γιαννίδη) *Αmado mio (Allan Roberts&Doris Fisher)

Β. ΜΕΡΟΣ

1) ΑΣ ΕΡΧΟΣΟΥΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ Μ.ΣΟΥΓΙΟΥΛ
2) ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ('' Φαίδρα'') Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
3) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΑΓΑΠΗ Τ. ΜΩΡΑΚΗ
4) ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΑΜΑΡΤΙΑ Μ. ΠΛΕΣΣΑ
5) ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ Μ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΙ
6) ΜΗΝ ΤΟΝ ΡΩΤΑΣ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ Μ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΙ
7) ΕΛΑ ΠΑΡΕ ΜΟΥ ΤΗ ΛΥΠΗ Μ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΙ
8) ΑΝ ΘΥΜΗΘΕΙΣ Τ' ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
CONTE PARTIRO, Francesko Sartori

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΑΛΛΑΞΑΝ ΠΟΛΛΑ !!! ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ……………………………


Πράγματι στον Δήμο Ζακυνθίων τους τελευταίους μήνες άλλαξαν πολλά .Ακόμα και οι πολιτικώς αντίθετοι μέσα τους παραδέχονται ότι έσπασε η τραγική εικόνα των τελευταίων χρόνων της Ζακύνθου και αργά αλλά σταθερά φαίνεται κάτι καλό. Πιστεύω ότι δόθηκε η ευκαιρία σε κάποιους που αγαπάνε τον τόπο τους να αρχίσουν το νοικοκύρεμα .

Βλέπω κάποιους - και μαζί με αυτούς και εγώ – που επιτέλους χαμογελάμε όταν βλέπουμε τα καθαρά πάρκα που βγήκαν πίσω από τους τόνους μπάζων και σκουπιδιών χρόνων , την ευγενική αντιμετώπιση των υπαλλήλων του Δήμου στα τηλεφωνήματά μας ή στις υποδείξεις μας οπότε δεν μένει πια παρά να συμμορφωθούμε και εμείς :

• Να μην πετάμε ΟΤΙ μπορούμε και ΟΠΟΥ μπορούμε
• Να μην παρκάρουμε ΟΠΟΥ θέλουμε και ΟΠΟΤΕ θέλουμε
• Να συμμετέχουμε ενεργά , γιατί εμείς είμαστε ο Δήμος και αυτό το νησί είναι το δωμάτιο και η αυλή του σπιτιού μας

Όμως δυστυχώς υπάρχουν και άλλα που δεν αλλάζουν με τίποτα και αντιστέκονται σθεναρά σε οποιαδήποτε βελτίωση και αυτοί είναι κάποιοι υπάλληλοι που πρέπει να εντοπισθούν και να απομονωθούν γιατί όχι μόνο καταστρέφουν την όποια προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής αλλά και δίνουν ¨πάτημα¨ στους κακόπιστους να λένε ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει σε αυτό το νησί.

Μαθημένοι χρόνια τώρα είτε από ¨βολεμένη τεμπελιά¨ να το πούμε είτε από ΙΔΙΑ συμφέροντα να υπονομεύουν την όποια προσπάθεια για ευνομία.
Σαν υπάλληλος που δουλεύει 29 χρόνια εξυπηρετώντας εκατοντάδες πολίτες κάθε ημέρα γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει φόρτος εργασίας , τι σημαίνει να παίρνεις - αν και δημόσιος υπάλληλος – σακούλες με φακέλους για το σπίτι τα βράδια , τα Σαββατοκύριακα , τις αργίες για αυτό τον λόγο ΔΕΝ δέχομαι από ορισμένους υπαλλήλους του Δήμου ότι δεν έπραξαν τα δέοντα και σύμφωνα με τον νόμο γιατί δεν είχαν χρόνο . Χάθηκαν προθεσμίες και υπέφεραν πολίτες γιατί κάποιος – α υπάλληλος ολιγώρησε !!! Για ποιο λόγο;

Ευχαρίστως να αλλάξουμε θέση εργασίας αύριο το πρωί . Όποιος θεωρεί ότι πιέζεται εργασιακά να έλθει στην δική μου υπηρεσία και εγώ να θυσιαστώ απασχολούμενη στο δύσκολο και απαιτητικό έργο του. Αν πάλι δεν θέλει:
Παρακαλώ τον Δήμαρχο να άλλαζε θέση και αντικείμενο στον ή στην υπάλληλο του Δήμου που ασχολείται με το να προωθεί τις μηνύσεις που παραλαμβάνει από την Αστυνομία Ζακύνθου ή παραλαμβάνει τα δικαιολογητικά για την έκδοση αδειών λειτουργίας καταστημάτων γιατί έχει συνήθεια να ¨ξεχνάει¨ χαρτιά ,εδώ και χρόνια, στο συρτάρι του γραφείου του-της με ολέθριες συνέπειες για τους πολίτες!!!!

Μαριάννα Ρουμελιώτου